Грађани Српца: Преиспитајте одлуку или слиједе протести

Мјештани Повелича ће захтјевати да општинска власт преиспита одлуку о отварању претоварне станице смећа у њиховом селу, поготово што постоји  доста повољнијих локација за ову намјену на подручју општине.  Спремни су и на јавне протесте.

Република Српска 11.08.2020 | 14:30
Грађани Српца: Преиспитајте одлуку или слиједе протести

Готово незапажено  прошла је одлука  скупштине општине Србац  о задужењу  Комуналног предузећа „Комуналац“ за изградњу такозване претоварне рампе, односно нове депоније комуналног отпада у Мјесној заједници Повелич.

Тек када су грађевински радови на планираној локацији увелико почели, дошло је до незадовољства  градјана овог села, за које се тврди, да је једно од најзагадјенијих насеља у општини Србац.  

Огорчени су јер је све припремано и одлучено без њиховог знања, чиме су прекршена њихова уставом загарантована права да учествују у доношењу одредјених одлука од општег интереса. О овом пројекту нису били упознати ни руководиоци мјесне заједнице.

Повеличани не улазе у то што је општина “Комуналцу“ за ову намјену продала 4.868 квадратних метара плодног пољопривредног земљишта  које се налази под концесијом  фирме „Пољотемик“ из Повелича.

„Проблем је у томе што се локација налази стотињак метара од Клаонице пилића „Перутнина-Птуј С“ и у непосредној близини стамбених објеката, што ће, без сумње, још више угрозити и онако угрожену животну средину у нашем селу“, каже мјештанин Повелича Петар Крчмар.

Са њим се слаже и Предраг Мајсторовић, који каже да мјештани годинама трпе несношљив смрад због испуштања отпадних вода из овдашње Клаонице у поток Брњавића и даље у ријечицу Савица.

„Једва смо дочекали да Клаоница прошири пречистач који ће ускоро бити у функцији, чиме ће се смањити загадјивање, а ево стиче нови не мали проблем везано за загадјивање животне средине – стварање депоније смећа у нашем селу“,  каже Мајсторовић.

Мјештани Повелича ће захтјевати да општинска власт преиспита одлуку о отварању претоварне станице смећа у њиховом селу, поготово што постоји  доста повољнијих локација за ову намјену на подручју општине.  Спремни су и на јавне протесте.

У  КП „Комуналац“  кажу да ће се у првој фази пројекта изградити претоварну станицу и набавити полуприколицу већег капацитета  са камионом тегљачем који ће у два наврата моћи превести 50 тона сакупљеног отпада на депонију у Рамиће, што ће замјенити осам одлазака обичних камиона за превоз смећа и тиме знатно смањити трошкове превоза.  За ову намјену инвестираће се 120 хиљада КМ. 

Тако ће, према ријечима директора овог предузећа Богољуба Билановића, престати потреба одвоза смећа на дивљу депонију  која се налази иза одбрамбеног врбаског насипа у Српцу, чији рад је још прије неколико година забранио републички водни инспектор, али се његово рјешење не поштује.

У Одјељењу за просторно уредјење и комуналне дјелатности општине Србац нису били заинтересовани да  говоре на ову тему. Изгледа да власт у Српцу не интересује мишљење незадовољних градјана, нарочито када је ријеч о екологији и угрожавању здравља  оних од којих на изборима очекују подршку.

(БН/С. К.)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Лукавица

11.08.2020 12:48

нацелник истоцног дијела кад је засјео само угасио депонију да не гори а ниста ријесио није. Градјани суте јер појма немају ста знаци зивјети у загадјеном. Подрска Повелицу дизи буну против дахија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Неко

11.08.2020 13:01

Сад треба повезати и смрад који је почео да се осјети кад се пролази кроз Рамиће, а уложене толике паре у санацију смећаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зора

11.08.2020 13:14

Ко да ће вас ко ишта питати ...ја сам рекла , узела сам паре зато и има да буде и тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

11.08.2020 13:48

Да вам ми из Семберије пошаљемо нашег Мићу Мићића. Он је стручњак за депоније смећа у насељеним мјестима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.08.2020 15:14

Ту је јос веци струцњак Митриц

Name

РОЛИДУК ДРНД

11.08.2020 14:11

НИСТА НЕБРИНИТЕ СВЕЦЕ ТО СТАНИВУКОВИЦ НАПРАВИТИ ОН СВЕ РАДИ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

11.08.2020 14:32

Ово се само може видети у дивљим и неорганизованим државама. Загађивати пољопривредно земљиште може само или будала или неко ко и од тога има користи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

11.08.2020 14:49

Па цијела БиХ а и Република Српска це за пар година да постане велика Европска депонија смеца.

Name

Зоки Бане

11.08.2020 14:53

Е,мој Бане,Опстина Србац је прва у регији гдје запослени у оделењимаОпстине имају купљене дипломе,поцев од Директора Водовода па до Нацелника поједини слузби.Србац је обицна рупа гдје владајутри породице,а таква нам је и Дрзава.

Name

Владо

11.08.2020 14:53

Не казе се "смеце" него "отпад". Само код нас је отпад смеце, док је у нормалним земљама отпад изузетно вриједан ресурс за рециклазу. Зато и јесмо земља трецег свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

13.08.2020 21:49

?? Свака ти част

Name

Борис

11.08.2020 15:29

А већина Србачких политичара су челни људи СНСД-а. Кад они не брину о својем мјесту, шта ће тек бити са другима???

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

11.08.2020 18:13

Премнестили смеце из Трњацана у Повелиц. Отворена депонија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац2

11.08.2020 18:36

све за шаку долара,истина ће испливати брзо.

Name

Педа бн

11.08.2020 18:21

Иста ситуација је усемберији гдје се смеце истовара покрај саме дрине и границног прелаза павловиц мост.насто нико не реагује а поготов границна слузба која то све види а не спрецава.само ме интересује заста они примају плату тј.која је њихова дузност осим сто по цитав дан спавају или сједе по викендицама и са посла мртви уморни долазе куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац2

11.08.2020 18:33

младјо нејаки највеци дезертер,опет хоче смеце у Повелич и то Антонићима под прозор ,а они му база за скуплање гласова.

Name

мими53

11.08.2020 18:47

Нека, нека ,па Повелиц је нај веца база СНСДа ,васи вам га смјестили тако вам и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неподобни

12.08.2020 05:06

Вјероватно су начелник Бабац и млађан нејаки направили велики план и узели пар стотина КМ да се оде на годишњи одмор....ма може отпад и у повелич

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

12.08.2020 12:59

Смјена актуелног нацелника на изборима и свих актуелних,у Повелицу је катастрофа,,смрад,,из Перутнине трује људе из дана у дан,тамо се издрзати не мозе поготово кад су високе температуре и кад је велика влазност ваздуха,сад им јос и депонију треба ту,би ли у Птују могло тако да послује фабрика....страсно ста се ради од избора до избора..народе опаметите се и сви слозно једино тако промјене могу настати!

ОДГОВОРИТЕ