Загађење опасније од короне

Термоелектрана у Угљевику остаје један од највећих загађивача зрака у Европи. Анализе показују да су штетни гасови из ове електране узроковали далеко већу смртност у њеном окружењу, него епидемија короне.

Република Српска 10.08.2020 | 12:40
Загађење опасније од короне

Почетком године, пре него што пандемија короне узела маха, медији су пренели да је приликом реконструкције система за одсумпоравање у термоелектрани у Угљевику, дошло до великих проблема и злоупотреба.

хттпс://www.цапитал.ба/цеси-узели-20-милиона-а-уградили-остецене-дијелове/

хттпс://www.еспресо.рс/свет/планета/591537/цеси-узели-10-милиона-евра-а-уградилиостецене-делове

Ради се о томе да је конзорцијум чешких компанија ЗВВЗ Енвен Енгинееринг а.с, Милевско и ЗК Термоцхем уградио половну нефункционалну опрему која не испуњава пројектовани циљ, а то смањење штетних гасова. У новоизграђени систем за одсумпоравање уложено је 160 милиона КМ, али без планираних ефеката, јер је концентрација штетних гасова после реконструкције била три пута већа од дозвољених.

У низу медија почетком године било је истакнуто да су Чеси уградили неисправну и оштећену опрему. То је у званичном извештају 
констатовао Златко Маловић, инжењер и пројект менаџер за изградњу постројења.

Он је такође истакао низ проблема који тек очекују термоелектрану и грађане због ове преваре.

хттпс://асинфо.инфо/због-немара-угрозена-инвестиција-од-83-милиона-евра/

Делује чудно да компанија као што је ЗВВЗ Енвен Енгинееринг са озбиљном пословном историјом и 760 запослених, ризикује свој пословни реноме на овакав начин.

За упућене чуда нема

Нема, јер се и не ради о Чесима, већ о људима који су ''наше горе лист''. Ради се о класичном балканском послу уваљивања половне опреме коју кооперативно пословодство треба да прихвати, без обзира на последице. Цео посао договаран је линији министар енергетике и
рударства Републике Српске Петар Ђокић, и власник чешке фирме ЗК Термоцхем Зоран Кнежевић, родом из Обреновца, настањен у Прагу.

Поред њих, у посао је укључен и Кнежевићев партнер Лубиша Јелић из Бања Луке који живи у Њемачкој. Он је иначе Кнежевићем и ЗК Термоцхем-ом сувласник београдске фирме ЕУРО-МОНТ-ИНГ д.о.о.

Управо су ЗК Термоцхем и ЗВВЗ Енвен Енгинееринг потписали 2016 конзорцијални уговор за уградњу електрофилтера у термоелектрани Угљевик, вредан 9, 5 милиона евра.

РТРС је том приликом пренела изјаве Зорана Ковачевића и министра Петра Ђокића. Као директор чешког конзорцијума, Кнежевић је изјавио да радови почињу 1. априла 2017, и да ће бити завршени за 90 дана.

хттпс://лат.ртрс.тв/вијести/вијест.пхп?ид=220316

У том периоду Зоран Кнежевић је интензивно посећивао министра Петра Ђокића, што је резултирало и другим уговореним пословима са термоелектраном Угљевик. На пример, конзорцијум ЗК Термоцхем с.р.о. и београдски ЕУРО-МОНТ-ИНГ д.о.о. добио је посао
набавке и уградње парних интер-гријача (МПП-1) у износу од 2,79 мил. евра у термоелектрани Угљевик, крајем септембра 2017.

Било је ту и мањих послова у вредности неколико стотина хиљада КМ. После кадровских промена у термоелектрани Угљевик, ствари су почеле да се расплићу.

Коначан резултат је катастрофалан за енергетски и еколошки систем РС. Електрофилтери нису прорадили, нити ће прорадити. Термоелектрана у Угљевику остаје један од највећих загађивача зрака у Европи.

Према званичним подацима из 2019, емитује више сумпор диоксида (СО2) него све њемачке електране на угаљ заједно. Анализе показују да су штетни гасови из ове електране узроковали далеко већу смртност у њеном окружењу, него епидемија короне.

хттпс://www.енв-хеалтх.орг/wп-цонтент/уплоадс/2019/02/Цхрониц-Цоал-Поллутионрепорт.пдф

Са друге стране, власник ЗК Термоцхема Зоран Кнежевић престао је да исплаћује плате својим радницима и нагомилао је дугове, тако да је у марту 2020 гурнуо ово предузеће у банкрот са дугом око 117 милиона чешких круна, или 4,5 милиона евра.

хттпс://ор.јустице.цз/иас/уи/рејстрик-фирма.вyследкy?субјектИд=274003&тyп=УПЛНY

То се дешава непосредно по јавном објављивању извештаја о штети која је нанета термоелектрани Угљевик уграђивањем половне и оштећене опреме. Овде је све јасно, осим пасивности надлежних истражних органа за очигледне малверзације, које су званично констатовали и стручњаци из термоелектране.

Иначе, Зоран Кнежевић био је један од спонзора српских манифестација и фолклора у Прагу и на основу тога је обезбеђивао политичке контакте са личностима као што је посланик у парламенту Чешке Јарослав Фолдина, чија је мајка Српкиња.

Кнежевићева веза са Фолдином је његов земљак из Обреновца, бивши српски полицајац и боксерски тренер Милутин Илић који се у Чешкој лажно представља као представник српске БИА и тражи од припадника српске дијаспоре да сарађују с њим.

У међувремену је Фолдина упослио Илића као свог саветника. То му омогућава да тражи нове послове о чему су писале и Вечерње новости 27. јануара 2020,, представљајући га као везу Срба са политичким и бизнис естаблишментом у Чешкој.

На таквим везама пливао је и Кнежевић остварујући приступ Чешкој извозној агенцији, члановима чешке Владе и српско-чешком бизнису. Врхунац такве друштвене промоције у циљу добијања државних лукративних послова, свакако је Кнежевићева сарадња са министром Петром Ђокићем, из чега је произашла катастрофа за термоелектрану Угљевик, као и сакривање трагова и избегавање наплате штете, гурањем фирме у банкрот.

Помиње се и и Ђокићев возач Горан Тадић, понеки стан у Бечу, али то су питања која треба да истражи онај ко је за то надлежан и плаћен.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

онетwо

10.08.2020 12:51

Ма нек поскупи кwх јос 20, 30%..Шта фали, има народ пара финансират ће. Преварише нас опет странци, а ми наивни полетили.. Ццц ниста кад додје Ћорић за директора он ће то испеглат све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2020 23:05

Наравно да је висе људи умрло од загадјења кад од короне није нико. Само се тако писе. Папир све трпи....док не додје до суда ???

Name

Но филтер

10.08.2020 12:51

кад цовек помисли да је све цуо о преварама власти,политицара и "бизнисмена" увијек искоци несто фрапантно и за рубрику "невјероватно али истинито"

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

10.08.2020 13:02

Хоце ли термоелектрана примити вакцину против короне, или се пласи незељних ефеката

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

10.08.2020 13:26

Ништа се не можеможе урадити , без покрића министра и ником ништа, све су подјелили између себе и само краду а нико ником не приговара , плијеви док има , ваљда ће једном доћи том крај , а све православци и сви ко фол славе славу а и посте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

10.08.2020 14:58

Опасно је загађање, али ништа слађе од тендерашких милиона. Колико су тендераши оплљачкали РиТе за 25 година могли смо три нове термоелектране изградити из темеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адан

10.08.2020 15:08

Све сто је имало срце јунацко погинуло,остали папци.Ако Угљевицани толерису радње које це их у беду отерати од остатка БиХ неце остати НИСТА.Туго моја без застоја.

Name

Галеб

11.08.2020 02:09

Затворити ту електрану оплацкати нема струје Док тај народ непрогледа од глади и у партизане као И они 1941

ОДГОВОРИТЕ