Zagađenje opasnije od korone

Termoelektrana u Ugljeviku ostaje jedan od najvećih zagađivača zraka u Evropi. Analize pokazuju da su štetni gasovi iz ove elektrane uzrokovali daleko veću smrtnost u njenom okruženju, nego epidemija korone.

Republika Srpska 10.08.2020 | 12:40
Zagađenje opasnije od korone

Početkom godine, pre nego što pandemija korone uzela maha, mediji su preneli da je prilikom rekonstrukcije sistema za odsumporavanje u termoelektrani u Ugljeviku, došlo do velikih problema i zloupotreba.

https://www.capital.ba/cesi-uzeli-20-miliona-a-ugradili-ostecene-dijelove/

https://www.espreso.rs/svet/planeta/591537/cesi-uzeli-10-miliona-evra-a-ugradiliostecene-delove

Radi se o tome da je konzorcijum čeških kompanija ZVVZ Enven Engineering a.s, Milevsko i ZK Termochem ugradio polovnu nefunkcionalnu opremu koja ne ispunjava projektovani cilj, a to smanjenje štetnih gasova. U novoizgrađeni sistem za odsumporavanje uloženo je 160 miliona KM, ali bez planiranih efekata, jer je koncentracija štetnih gasova posle rekonstrukcije bila tri puta veća od dozvoljenih.

U nizu medija početkom godine bilo je istaknuto da su Česi ugradili neispravnu i oštećenu opremu. To je u zvaničnom izveštaju 
konstatovao Zlatko Malović, inženjer i projekt menadžer za izgradnju postrojenja.

On je takođe istakao niz problema koji tek očekuju termoelektranu i građane zbog ove prevare.

https://asinfo.info/zbog-nemara-ugrozena-investicija-od-83-miliona-evra/

Deluje čudno da kompanija kao što je ZVVZ Enven Engineering sa ozbiljnom poslovnom istorijom i 760 zaposlenih, rizikuje svoj poslovni renome na ovakav način.

Za upućene čuda nema

Nema, jer se i ne radi o Česima, već o ljudima koji su ''naše gore list''. Radi se o klasičnom balkanskom poslu uvaljivanja polovne opreme koju kooperativno poslovodstvo treba da prihvati, bez obzira na posledice. Ceo posao dogovaran je liniji ministar energetike i
rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, i vlasnik češke firme ZK Termochem Zoran Knežević, rodom iz Obrenovca, nastanjen u Pragu.

Pored njih, u posao je uključen i Kneževićev partner Lubiša Jelić iz Banja Luke koji živi u Njemačkoj. On je inače Kneževićem i ZK Termochem-om suvlasnik beogradske firme EURO-MONT-ING d.o.o.

Upravo su ZK Termochem i ZVVZ Enven Engineering potpisali 2016 konzorcijalni ugovor za ugradnju elektrofiltera u termoelektrani Ugljevik, vredan 9, 5 miliona evra.

RTRS je tom prilikom prenela izjave Zorana Kovačevića i ministra Petra Đokića. Kao direktor češkog konzorcijuma, Knežević je izjavio da radovi počinju 1. aprila 2017, i da će biti završeni za 90 dana.

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=220316

U tom periodu Zoran Knežević je intenzivno posećivao ministra Petra Đokića, što je rezultiralo i drugim ugovorenim poslovima sa termoelektranom Ugljevik. Na primer, konzorcijum ZK Termochem s.r.o. i beogradski EURO-MONT-ING d.o.o. dobio je posao
nabavke i ugradnje parnih inter-grijača (MPP-1) u iznosu od 2,79 mil. evra u termoelektrani Ugljevik, krajem septembra 2017.

Bilo je tu i manjih poslova u vrednosti nekoliko stotina hiljada KM. Posle kadrovskih promena u termoelektrani Ugljevik, stvari su počele da se raspliću.

Konačan rezultat je katastrofalan za energetski i ekološki sistem RS. Elektrofilteri nisu proradili, niti će proraditi. Termoelektrana u Ugljeviku ostaje jedan od najvećih zagađivača zraka u Evropi.

Prema zvaničnim podacima iz 2019, emituje više sumpor dioksida (SO2) nego sve njemačke elektrane na ugalj zajedno. Analize pokazuju da su štetni gasovi iz ove elektrane uzrokovali daleko veću smrtnost u njenom okruženju, nego epidemija korone.

https://www.env-health.org/wp-content/uploads/2019/02/Chronic-Coal-Pollutionreport.pdf

Sa druge strane, vlasnik ZK Termochema Zoran Knežević prestao je da isplaćuje plate svojim radnicima i nagomilao je dugove, tako da je u martu 2020 gurnuo ovo preduzeće u bankrot sa dugom oko 117 miliona čeških kruna, ili 4,5 miliona evra.

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=274003&typ=UPLNY

To se dešava neposredno po javnom objavljivanju izveštaja o šteti koja je naneta termoelektrani Ugljevik ugrađivanjem polovne i oštećene opreme. Ovde je sve jasno, osim pasivnosti nadležnih istražnih organa za očigledne malverzacije, koje su zvanično konstatovali i stručnjaci iz termoelektrane.

Inače, Zoran Knežević bio je jedan od sponzora srpskih manifestacija i folklora u Pragu i na osnovu toga je obezbeđivao političke kontakte sa ličnostima kao što je poslanik u parlamentu Češke Jaroslav Foldina, čija je majka Srpkinja.

Kneževićeva veza sa Foldinom je njegov zemljak iz Obrenovca, bivši srpski policajac i bokserski trener Milutin Ilić koji se u Češkoj lažno predstavlja kao predstavnik srpske BIA i traži od pripadnika srpske dijaspore da sarađuju s njim.

U međuvremenu je Foldina uposlio Ilića kao svog savetnika. To mu omogućava da traži nove poslove o čemu su pisale i Večernje novosti 27. januara 2020,, predstavljajući ga kao vezu Srba sa političkim i biznis establišmentom u Češkoj.

Na takvim vezama plivao je i Knežević ostvarujući pristup Češkoj izvoznoj agenciji, članovima češke Vlade i srpsko-češkom biznisu. Vrhunac takve društvene promocije u cilju dobijanja državnih lukrativnih poslova, svakako je Kneževićeva saradnja sa ministrom Petrom Đokićem, iz čega je proizašla katastrofa za termoelektranu Ugljevik, kao i sakrivanje tragova i izbegavanje naplate štete, guranjem firme u bankrot.

Pominje se i i Đokićev vozač Goran Tadić, poneki stan u Beču, ali to su pitanja koja treba da istraži onaj ko je za to nadležan i plaćen.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

onetwo

10.08.2020 12:51

Ma nek poskupi kwh jos 20, 30%..Šta fali, ima narod para finansirat će. Prevariše nas opet stranci, a mi naivni poletili.. Ccc nista kad dodje Ćorić za direktora on će to ispeglat sve

ODGOVORITE
Name

Re

10.08.2020 23:05

Naravno da je vise ljudi umrlo od zagadjenja kad od korone nije niko. Samo se tako pise. Papir sve trpi....dok ne dodje do suda ???

Name

No filter

10.08.2020 12:51

kad covek pomisli da je sve cuo o prevarama vlasti,politicara i "biznismena" uvijek iskoci nesto frapantno i za rubriku "nevjerovatno ali istinito"

ODGOVORITE
Name

W

10.08.2020 13:02

Hoce li termoelektrana primiti vakcinu protiv korone, ili se plasi nezeljnih efekata

ODGOVORITE
Name

Мирослав

10.08.2020 13:26

Ништа се не можеможе урадити , без покрића министра и ником ништа, све су подјелили између себе и само краду а нико ником не приговара , плијеви док има , ваљда ће једном доћи том крај , а све православци и сви ко фол славе славу а и посте.

ODGOVORITE
Name

zoka

10.08.2020 14:58

Opasno je zagađanje, ali ništa slađe od tenderaških miliona. Koliko su tenderaši oplljačkali RiTe za 25 godina mogli smo tri nove termoelektrane izgraditi iz temelja.

ODGOVORITE
Name

Adan

10.08.2020 15:08

Sve sto je imalo srce junacko poginulo,ostali papci.Ako Ugljevicani tolerisu radnje koje ce ih u bedu oterati od ostatka BiH nece ostati NISTA.Tugo moja bez zastoja.

Name

Galeb

11.08.2020 02:09

Zatvoriti tu elektranu oplackati nema struje Dok taj narod neprogleda od gladi i u partizane kao I oni 1941

ODGOVORITE