Тужилаштво упутило жалбу суду због афере "респиратори"

Тужилаштво БиХ упутило је јуче жалбу Суду, који је раније донио рјешење којим се укидају мјере забране осумњиченима у афери "Респиратори" Фадилу Новалићу, Фикрету Хоџићу и Фахрудину Солаку.

Босна и Херцеговина 08.08.2020 | 16:59
Тужилаштво упутило жалбу суду због афере "респиратори"

У жалби тужиоци траже да Суд осумњиченима продужи мјере забране за још мјесец. О свему су упознати и адвокати и чека се изјашњење одбране.

Суд у овом случају има рок од три дана да донесе одлуку. Прије три дана укинуо је рјешење, јер се тужиоци нису на вријеме изјаснили. Мјере забране су биле на снази пуна два мјесеца. Новалићу, Солаку и Хоџићу раније су биле одређене мјере забране састајања и комуницирања са свједоцима и суосумњиченима, које су сада укинуте.

Њих тројица су осумњичена у афери “Респиратори” за увоз 100 респиратора из Кине у БиХ у вриједности од 10,5 милиона КМ. Заједно с њима сумњичи се и Александар Золак, директор Агенције за лијекове БиХ.

Ипак, Тужилаштво и даље активно ради на овом случају. Управо је то један од разлога зашто тражи да се осумњиченима продуже мјере забране, а све с циљем да неометано може поступак привести крају. У Тужилаштву БиХ недавно је саслушан и Вехид Садиковић, шеф Царинске службе на Међународном аеродрому у Сарајеву.

Он је исказ дао на околности нестанка оригиналне документације о увозу 80 респиратора из царинског терминала. Иако је Управа за индиректно опорезивање устврдила да је све уступљено, тужиоци имају друге информације.

Због тога је Садиковић и давао исказ, а све ради појашњења „изгубљене“ оригиналне документације. Тужилаштво је прије тога добило копиране документе, јер је УИО, наводно, чекао судску наредбу.  Истрага у овом предмету је при крају.

У Тужилаштву је већ саслушано више од 20 свједока. Исказе су дали Хасан Ганибеговић, бивши шеф Новалићеве канцеларије, као и секретар Владе Едита Калајџић.

Исказ у својству свједока дали су међу првима Јелка Милићевић, министрица финансија ФБиХ, Давор Пехар, директор Завода за јавно здравство ФБиХ, Мустафа Кадрибеговић, актуелни в. д. директора ФУЦЗ-а, Ана Баврка, бивша мисица и ТВ водитељица која је “помогла” Хоџићу да добије дозволу за увоз опреме. Саслушан је и Насер Орић.

(Аваз)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

забринута

08.08.2020 15:35

Ову дрзаву треба расформират И нека иде гдје ко хоце,ово је висе за неиздрзат,развлаце памет са разним аферама,крадјама,убиствима,короном,идете сви висе у ПМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.08.2020 19:28

Тако то бива,на крају оптузени тузе дрзаву за нарусавање угледа,психицку бол и наплате одстету.

Name

Теги

09.08.2020 09:31

Ја сам задузен да ститим само ове моје..

Name

Xxл

08.08.2020 15:54

Заокрузити процес,Ходзица Малину за директора,Агенције за лијекове,Завода за јавно здравство или нешто слично и прикладно.Штета да ради несто не креативно.Зар то наши политичари не виде који таленат ту цуци,само треба да скочи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

08.08.2020 15:55

Ово је дрзава гдје је све дозвољено,за мене је ово све оцекивано...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики патриота

08.08.2020 16:37

Ејјј народе ста би са овим респираторима из Републике Српске..Овдје је неко покупио лову и сад се дебело сути суда нема тузиластво прави обману и тако да ниста не функционисе како треба..

Name

Петар П.

08.08.2020 17:24

Ово је највећа шала, коју читам посљедњих дана. Зашто. Тужилаштво БиХ се жали на одлуку 8 престанку мјера. Шала је у томе што је Тужилаштво БиХ требало, а није, тражити, продужење мјера, ако за то постоје, разлози. Овако, жале се да није удовољено, нешто што није тражено. И тај што пише жалбу, је доктор правних наука. Јадни смо, кад дилетанти, узму да раде, озбиљан посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

08.08.2020 19:52

Предмет застаријо осумњицени слободни једном рјецу вук сит и све овце на броју

ОДГОВОРИТЕ