Tužilaštvo uputilo žalbu sudu zbog afere "respiratori"

Tužilaštvo BiH uputilo je juče žalbu Sudu, koji je ranije donio rješenje kojim se ukidaju mjere zabrane osumnjičenima u aferi "Respiratori" Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku.

Bosna i Hercegovina 08.08.2020 | 16:59
Tužilaštvo uputilo žalbu sudu zbog afere "respiratori"

U žalbi tužioci traže da Sud osumnjičenima produži mjere zabrane za još mjesec. O svemu su upoznati i advokati i čeka se izjašnjenje odbrane.

Sud u ovom slučaju ima rok od tri dana da donese odluku. Prije tri dana ukinuo je rješenje, jer se tužioci nisu na vrijeme izjasnili. Mjere zabrane su bile na snazi puna dva mjeseca. Novaliću, Solaku i Hodžiću ranije su bile određene mjere zabrane sastajanja i komuniciranja sa svjedocima i suosumnjičenima, koje su sada ukinute.

Njih trojica su osumnjičena u aferi “Respiratori” za uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 miliona KM. Zajedno s njima sumnjiči se i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH.

Ipak, Tužilaštvo i dalje aktivno radi na ovom slučaju. Upravo je to jedan od razloga zašto traži da se osumnjičenima produže mjere zabrane, a sve s ciljem da neometano može postupak privesti kraju. U Tužilaštvu BiH nedavno je saslušan i Vehid Sadiković, šef Carinske službe na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

On je iskaz dao na okolnosti nestanka originalne dokumentacije o uvozu 80 respiratora iz carinskog terminala. Iako je Uprava za indirektno oporezivanje ustvrdila da je sve ustupljeno, tužioci imaju druge informacije.

Zbog toga je Sadiković i davao iskaz, a sve radi pojašnjenja „izgubljene“ originalne dokumentacije. Tužilaštvo je prije toga dobilo kopirane dokumente, jer je UIO, navodno, čekao sudsku naredbu.  Istraga u ovom predmetu je pri kraju.

U Tužilaštvu je već saslušano više od 20 svjedoka. Iskaze su dali Hasan Ganibegović, bivši šef Novalićeve kancelarije, kao i sekretar Vlade Edita Kalajdžić.

Iskaz u svojstvu svjedoka dali su među prvima Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Mustafa Kadribegović, aktuelni v. d. direktora FUCZ-a, Ana Bavrka, bivša misica i TV voditeljica koja je “pomogla” Hodžiću da dobije dozvolu za uvoz opreme. Saslušan je i Naser Orić.

(Avaz)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

zabrinuta

08.08.2020 17:35

Ovu drzavu treba rasformirat I neka ide gdje ko hoce,ovo je vise za neizdrzat,razvlace pamet sa raznim aferama,kradjama,ubistvima,koronom,idete svi vise u PM.

ODGOVORITE
Name

Re

08.08.2020 21:28

Tako to biva,na kraju optuzeni tuze drzavu za narusavanje ugleda,psihicku bol i naplate odstetu.

Name

Tegi

09.08.2020 11:31

Ja sam zaduzen da stitim samo ove moje..

Name

Xxl

08.08.2020 17:54

Zaokruziti proces,Hodzica Malinu za direktora,Agencije za lijekove,Zavoda za javno zdravstvo ili nešto slično i prikladno.Šteta da radi nesto ne kreativno.Zar to naši političari ne vide koji talenat tu cuci,samo treba da skoči.

ODGOVORITE
Name

Soko

08.08.2020 17:55

Ovo je drzava gdje je sve dozvoljeno,za mene je ovo sve ocekivano...

ODGOVORITE
Name

Veliki patriota

08.08.2020 18:37

Ejjj narode sta bi sa ovim respiratorima iz Republike Srpske..Ovdje je neko pokupio lovu i sad se debelo suti suda nema tuzilastvo pravi obmanu i tako da nista ne funkcionise kako treba..

Name

Petar P.

08.08.2020 19:24

Ovo je najveća šala, koju čitam posljednjih dana. Zašto. Tužilaštvo BiH se žali na odluku 8 prestanku mjera. Šala je u tome što je Tužilaštvo BiH trebalo, a nije, tražiti, produženje mjera, ako za to postoje, razlozi. Ovako, žale se da nije udovoljeno, nešto što nije traženo. I taj što piše žalbu, je doktor pravnih nauka. Jadni smo, kad diletanti, uzmu da rade, ozbiljan posao.

ODGOVORITE
Name

brecalo

08.08.2020 21:52

Predmet zastarijo osumnjiceni slobodni jednom rjecu vuk sit i sve ovce na broju

ODGOVORITE