Пантелински вашар траје више од 14 деценија...

Надалеко познат Пантелински вашар датира још из 1874.године и убраја се међу пет најпосјећенијих вашара на простору бивше Југославије. Овај вашар се осим,  током ратних година, увјек организовао, све до ове године, када је вирус корона зауставио вашарско окупљање. 

Република Српска 08.08.2020 | 12:34
Пантелински вашар траје више од 14 деценија...

Пантелински вашар баштини традицију дугу више од 14 деценија… Међутим, историја вашара у Семберији датира још из турског доба, када је Бијељина добила статус касабе и самим тим постала везивно ткиво мјештана са локалним становништвом…

“Помиње се годишњи сајам који је у то вријеме био у Корају па је пребачен у Бијељину током 1580. године, за празник Госпојину. Од првог Госпојинског вашара прошло је више од 400. година, док се Пантелино везује за 1874. годину”, објашњава Зоран Мидановић, кустос "Музеја Семберије".

Колико је био познат Пантелински вашар најсликовитије показује његово поређење са чувеним Шабачким вашаром. Кроз Пантелински вашар прошли су многи нараштаји, а сама манифестација промијенила је више адреса… 

Према подацима из "Музеја Семберије", првих година Пантелински вашар се одржавао на простору Сточне пијаце,  тачније на подручју данашњег Градског парка, затим, се преселио на локацију преко пута данашње  зграде ПУ Бијељина, да би једно вријеме заузимао локацију на данашњем Коридору, гдје је управа АД “Дуван” И гдје је данас изграђена црква Светог Пантелејмона, да би на крају завршио на простору Агротржног центра.

 Мијењајући адресу, чувени вашар у Семберији мијењао је и садржај…

“Ако је моје сјећање добро, вашар је увјек био стециште разноврсног садржаја, од игле до локомотиве… Од лицидерских срца и осталих посластица до шатора, живе музике, а чак је и прије тридесетак година, покојни Шабан Шаулић пјевао је на Пантелинском вашару”, присјећа се  Зоран Мидановић, кустос "Музеја Семберије".

Вашарски садржаји можда су се преплитали, али су постојала и нека неписана правила, којих су се сви посјетиоци придржавали…

“Први дан иду грађани, други дан иду Роми, а трећи дан иду мјештани околних села. Пантелински вашар је актуелан три дана, односно, седмог, осмог и деветог августа, с тим што је последњи дан било највише посјетилаца”, рекао је  Мидановић.

Осим првог Госпојинског вашара из турског доба, и Пантелинског који  је до данас сачуван, Бијељина је још у вријеме Аустроугарске владавине, првим статутом  из периода 1879. године добила и Митровдански вашар, који је једно вријеме био запостављен али је поново протеклих година заживио међу локалним становништвом. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

П Б

08.08.2020 11:09

Мицо Мициц маскота васара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберијо наса

08.08.2020 12:09

Бијељино, срецан вам празник! Даце Бог и Свети Пантелејмон да го јос толико година славите у здрављу и весељу.Зивели!

Name

Ја знам

08.08.2020 13:33

1.мјесто Шабачки вашар 2.мјесто Дервентски вашар 3.мјесто Бијељински вашар остали нам у овом моменту нису потребни

Name

Ти знас

08.08.2020 15:15

А тефериц на Вуцијој луци, ццццццц? Немас ти појма брале!

Name

Семберски берберин

09.08.2020 06:44

С мићом ил' без ми'ће..??!! Ваљало би без њега. Такво вријеме дошло. Крајње је вријеме. Што је доста доста је вала. Ред је и да свети Пантелија напокон погледа свој народ семберијски и смилује му се.

Name

Соко

08.08.2020 11:15

Све је то супер и треба наставити да се слави, наравно! Сретно вам било Семберци и дабогда јос стотинама година славили али имам само једно питање! Сто Пантелино? Какав Пантелино? Да није свети Пантелејмон био Италијан? Хоце ли ико објаснити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свеци или Бог?

08.08.2020 22:09

Зар не чува Бог људе на земљи? Како неки светац који је можда био и људско биће и уз то све од истих људских бића у мантијама унапријеђен у свеца - може да има божје атрибуте??? У хришћансттву још није доказано постојање неких библијских личности, у првом реду Христа. Друго, како је могао да васкесне и да се то деси на очиглед пар људи (двоје, чини ми се) и да се то аутоматски прогласи валидним? Ок, разумијем да су тадашњи људо могли да буду изманипулисани, али како су касније, у средњем вијеку па све до данашњих дана, могли да вјерују у то? Како је могуће три дана да буде мртав а да се не деси биолошки процес распадања тијела? Тијело почиње да се распада пола сата након смрти! А у Палестини је пустињска клима и темп не спада испод + 25°Ц ...

Name

ПИЕТРЕН

08.08.2020 11:57

"Први дан иду грађани, други дан иду Роми, а трећи дан иду мјештани околних села. " Сегрегација!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.08.2020 00:43

васери су за сељаке

ОДГОВОРИТЕ