Pantelinski vašar traje više od 14 decenija...

Nadaleko poznat Pantelinski vašar datira još iz 1874.godine i ubraja se među pet najposjećenijih vašara na prostoru bivše Jugoslavije. Ovaj vašar se osim,  tokom ratnih godina, uvjek organizovao, sve do ove godine, kada je virus korona zaustavio vašarsko okupljanje. 

Republika Srpska 08.08.2020 | 12:34
Pantelinski vašar traje više od 14 decenija...

Pantelinski vašar baštini tradiciju dugu više od 14 decenija… Međutim, istorija vašara u Semberiji datira još iz turskog doba, kada je Bijeljina dobila status kasabe i samim tim postala vezivno tkivo mještana sa lokalnim stanovništvom…

“Pominje se godišnji sajam koji je u to vrijeme bio u Koraju pa je prebačen u Bijeljinu tokom 1580. godine, za praznik Gospojinu. Od prvog Gospojinskog vašara prošlo je više od 400. godina, dok se Pantelino vezuje za 1874. godinu”, objašnjava Zoran Midanović, kustos "Muzeja Semberije".

Koliko je bio poznat Pantelinski vašar najslikovitije pokazuje njegovo poređenje sa čuvenim Šabačkim vašarom. Kroz Pantelinski vašar prošli su mnogi naraštaji, a sama manifestacija promijenila je više adresa… 

Prema podacima iz "Muzeja Semberije", prvih godina Pantelinski vašar se održavao na prostoru Stočne pijace,  tačnije na području današnjeg Gradskog parka, zatim, se preselio na lokaciju preko puta današnje  zgrade PU Bijeljina, da bi jedno vrijeme zauzimao lokaciju na današnjem Koridoru, gdje je uprava AD “Duvan” I gdje je danas izgrađena crkva Svetog Pantelejmona, da bi na kraju završio na prostoru Agrotržnog centra.

 Mijenjajući adresu, čuveni vašar u Semberiji mijenjao je i sadržaj…

“Ako je moje sjećanje dobro, vašar je uvjek bio stecište raznovrsnog sadržaja, od igle do lokomotive… Od liciderskih srca i ostalih poslastica do šatora, žive muzike, a čak je i prije tridesetak godina, pokojni Šaban Šaulić pjevao je na Pantelinskom vašaru”, prisjeća se  Zoran Midanović, kustos "Muzeja Semberije".

Vašarski sadržaji možda su se preplitali, ali su postojala i neka nepisana pravila, kojih su se svi posjetioci pridržavali…

“Prvi dan idu građani, drugi dan idu Romi, a treći dan idu mještani okolnih sela. Pantelinski vašar je aktuelan tri dana, odnosno, sedmog, osmog i devetog avgusta, s tim što je poslednji dan bilo najviše posjetilaca”, rekao je  Midanović.

Osim prvog Gospojinskog vašara iz turskog doba, i Pantelinskog koji  je do danas sačuvan, Bijeljina je još u vrijeme Austrougarske vladavine, prvim statutom  iz perioda 1879. godine dobila i Mitrovdanski vašar, koji je jedno vrijeme bio zapostavljen ali je ponovo proteklih godina zaživio među lokalnim stanovništvom. 

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

P B

08.08.2020 13:09

Mico Micic maskota vasara

ODGOVORITE
Name

Semberijo nasa

08.08.2020 14:09

Bijeljino, srecan vam praznik! Dace Bog i Sveti Pantelejmon da go jos toliko godina slavite u zdravlju i veselju.Ziveli!

Name

Ja znam

08.08.2020 15:33

1.mjesto Šabački vašar 2.mjesto Derventski vašar 3.mjesto Bijeljinski vašar ostali nam u ovom momentu nisu potrebni

Name

Ti znas

08.08.2020 17:15

A teferic na Vucijoj luci, ccccccc? Nemas ti pojma brale!

Name

Semberski berberin

09.08.2020 08:44

S mićom il' bez mi'će..??!! Valjalo bi bez njega. Takvo vrijeme došlo. Krajnje je vrijeme. Što je dosta dosta je vala. Red je i da sveti Pantelija napokon pogleda svoj narod semberijski i smiluje mu se.

Name

Soko

08.08.2020 13:15

Sve je to super i treba nastaviti da se slavi, naravno! Sretno vam bilo Semberci i dabogda jos stotinama godina slavili ali imam samo jedno pitanje! Sto Pantelino? Kakav Pantelino? Da nije sveti Pantelejmon bio Italijan? Hoce li iko objasniti?

ODGOVORITE
Name

Sveci ili Bog?

09.08.2020 00:09

Zar ne čuva Bog ljude na zemlji? Kako neki svetac koji je možda bio i ljudsko biće i uz to sve od istih ljudskih bića u mantijama unaprijeđen u sveca - može da ima božje atribute??? U hrišćansttvu još nije dokazano postojanje nekih biblijskih ličnosti, u prvom redu Hrista. Drugo, kako je mogao da vaskesne i da se to desi na očigled par ljudi (dvoje, čini mi se) i da se to automatski proglasi validnim? Ok, razumijem da su tadašnji ljudo mogli da budu izmanipulisani, ali kako su kasnije, u srednjem vijeku pa sve do današnjih dana, mogli da vjeruju u to? Kako je moguće tri dana da bude mrtav a da se ne desi biološki proces raspadanja tijela? Tijelo počinje da se raspada pola sata nakon smrti! A u Palestini je pustinjska klima i temp ne spada ispod + 25°C ...

Name

ПИЕТРЕН

08.08.2020 13:57

"Први дан иду грађани, други дан иду Роми, а трећи дан иду мјештани околних села. " Сегрегација!

ODGOVORITE
Name

re

09.08.2020 02:43

vaseri su za seljake

ODGOVORITE