Због организованог криминала високе затворске казне

Врховни суд Федерације БиХ данас је по жалби Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, коју је заступало Тужилаштво ФБиХ, донио пресуду којом се Хасиб Бијелић и Емир Шарић осуђују на по дванаест година затвора, док је трећеоптужена Ферида Хасић осуђена на казну затвора од двије године за кривично дјело организованог криминала у вези с утајом пореза и прањем новца.

Босна и Херцеговина 07.08.2020 | 19:08
Због организованог криминала високе затворске казне

Оптужницом Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево оптужени Хасиб Бјелић и Емир Шарић терете се да су у периоду од почетка 2010. до краја јуна 2016. године на подручју Кантона Сарајево свјесно организовали и руководили групом за организовани криминал, а коју су, поред њих, чинили Ферида Хасић и Зехрид Бјелић.

У оптужници се, између осталог, наводи да су Хасиб Бјелић, власник бензинске пумпе "Умаx Гроуп", и Емир Шарић, власник студентског хотела "Емиран", заступајући компаније "Специал Сецуритy Вехицле Традинг“ из Дубаија и "Мунстер ЛТД" са Сејшела, утајили више милиона марака пореза, а да су заједно с трећеоптуженом Феридом Хасић, која је била чланица криминалне групе, оштетили Федерацију БиХ за износ од готово 15 милиона КМ.

Врховни суд ФБиХ утврдио је да је, на темељу фиктивних уговора са споменутим компанијама, новац уплаћиван на рачуне оптужених Бјелића и Шарића, отворене у више банака, а које су они користили у приватне сврхе, избјегавајући при томе плаћање пореза на доходак и припадајућих доприноса за социјално осигурање.

С тим у вези, Врховни суд ФБиХ, на основу Закона о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом Федерације Босне и Херцеговине, од оптужених Хасиба Бјелић и Емира Шарића одузима имовинску корист прибављену кривичним дјелом, и то од оптуженог Хасиба Бјелића у укупној вриједности од 8.433.260,69 КМ, а од оптуженог Емира Шарића у укупној вриједности од 5.415.549,47 КМ.

Наведена имовина постаје власништво, односно имовина Федерације Босне и Херцеговине.

Оптужени морају одмах предати Федерацији БиХ ствари које су предмет мјере одузимања имовинске користи, односно на њу пренијети одређена права ако она већ нису прешла на ФБиХ.

Оптужени Хасиб Бјелић и Емир Шарић остају у притвору до упућивања на издржавање казне затвора, изречене пресудом Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине од 17. јула ове године, саопштено је из Тужилаштва ФБиХ.

(Фена) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ето Видиш

07.08.2020 18:38

У мом селу, овакви се сматрају успјешним бизнисменима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

07.08.2020 23:52

Ни од кога нису украли, него само избјегли плаћање харача дахијама. Ко год може, нека избјегава, али паметно, јер те паре сигурно не би отишле за добро народа, него за угљебе и којекакве државне штакоре!

Name

РВИ

08.08.2020 05:20

А кад је на реду црвена секта??

Name

Јинг јанг

08.08.2020 03:11

Ово први пут цитам да се десило у БиХ!Мора да нису дали проценат гдје су морали па це им сад све отети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису чиста посла

08.08.2020 06:30

Каква неправда и незахвалност..??!! У РС-ој би одликовани били. Одликовала би их чак и СПЦ без обзира што 'ришћани нису. У предњи истурени републички сафф би их смјестили. Одмах уз кољено нечеститога и нечастивога кнеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сер од Добоја

08.08.2020 07:32

Тако се то ради, има наде.

ОДГОВОРИТЕ