Zbog organizovanog kriminala visoke zatvorske kazne

Vrhovni sud Federacije BiH danas je po žalbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koju je zastupalo Tužilaštvo FBiH, donio presudu kojom se Hasib Bijelić i Emir Šarić osuđuju na po dvanaest godina zatvora, dok je trećeoptužena Ferida Hasić osuđena na kaznu zatvora od dvije godine za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s utajom poreza i pranjem novca.

Bosna i Hercegovina 07.08.2020 | 19:08
Zbog organizovanog kriminala visoke zatvorske kazne

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo optuženi Hasib Bjelić i Emir Šarić terete se da su u periodu od početka 2010. do kraja juna 2016. godine na području Kantona Sarajevo svjesno organizovali i rukovodili grupom za organizovani kriminal, a koju su, pored njih, činili Ferida Hasić i Zehrid Bjelić.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Hasib Bjelić, vlasnik benzinske pumpe "Umax Group", i Emir Šarić, vlasnik studentskog hotela "Emiran", zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i "Munster LTD" sa Sejšela, utajili više miliona maraka poreza, a da su zajedno s trećeoptuženom Feridom Hasić, koja je bila članica kriminalne grupe, oštetili Federaciju BiH za iznos od gotovo 15 miliona KM.

Vrhovni sud FBiH utvrdio je da je, na temelju fiktivnih ugovora sa spomenutim kompanijama, novac uplaćivan na račune optuženih Bjelića i Šarića, otvorene u više banaka, a koje su oni koristili u privatne svrhe, izbjegavajući pri tome plaćanje poreza na dohodak i pripadajućih doprinosa za socijalno osiguranje.

S tim u vezi, Vrhovni sud FBiH, na osnovu Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom Federacije Bosne i Hercegovine, od optuženih Hasiba Bjelić i Emira Šarića oduzima imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, i to od optuženog Hasiba Bjelića u ukupnoj vrijednosti od 8.433.260,69 KM, a od optuženog Emira Šarića u ukupnoj vrijednosti od 5.415.549,47 KM.

Navedena imovina postaje vlasništvo, odnosno imovina Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženi moraju odmah predati Federaciji BiH stvari koje su predmet mjere oduzimanja imovinske koristi, odnosno na nju prenijeti određena prava ako ona već nisu prešla na FBiH.

Optuženi Hasib Bjelić i Emir Šarić ostaju u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, izrečene presudom Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 17. jula ove godine, saopšteno je iz Tužilaštva FBiH.

(Fena) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Eto Vidiš

07.08.2020 20:38

U mom selu, ovakvi se smatraju uspješnim biznismenima.

ODGOVORITE
Name

Re:

08.08.2020 01:52

Ни од кога нису украли, него само избјегли плаћање харача дахијама. Ко год може, нека избјегава, али паметно, јер те паре сигурно не би отишле за добро народа, него за угљебе и којекакве државне штакоре!

Name

RVI

08.08.2020 07:20

A kad je na redu crvena sekta??

Name

Jing jang

08.08.2020 05:11

Ovo prvi put citam da se desilo u BiH!Mora da nisu dali procenat gdje su morali pa ce im sad sve oteti.

ODGOVORITE
Name

Nisu čista posla

08.08.2020 08:30

Kakva nepravda i nezahvalnost..??!! U RS-oj bi odlikovani bili. Odlikovala bi ih čak i SPC bez obzira što 'rišćani nisu. U prednji istureni republički saff bi ih smjestili. Odmah uz koljeno nečestitoga i nečastivoga kneza.

ODGOVORITE
Name

Ser od Doboja

08.08.2020 09:32

Tako se to radi, ima nade.

ODGOVORITE