Смртна казна није избрисана из Устава Српске

У Уставу РС и даље стоји одредба о томе да се смртна казна може изрећи за најтежа кривична дјела, иако је Уставни суд БиХ прије десет мјесеци наложио да ова одредба буде избрисана.

Вијести 07.08.2020 | 07:52
Смртна казна није избрисана из Устава Српске

Уставни суд је, наиме, одлуком по апелацији дао рок од три мјесеца да се поменута одредба у члану 11 избрише, а надлежни из Народне скупштине РС су након те одлуке изјавили да ће бити припремљен уставни амандман да се она примијени. 

Подсјећања ради, највиши званичници РС се годинама залажу да се смртна казна избрише јер се важећим законским прописима ионако не може изрећи, међутим ниједна иницијатива да се усвоје измјене Устава РС протеклих година није успјела јер су бошњачки представници инсистирали да се уз брисање ове одредбе на истој сједници усвоје амандмани које су они тражили.

Тим њиховим амандманима би се, како тврде, повећала заступљеност Бошњака у институцијама РС. Уз ове амандмане требало је да буде усвојено још неколико десетина амандмана којима би се, између осталог, прописало да Бањалука постане главни град РС, умјесто Сарајева, како је сада дефинисано у Уставу. 

У Уставном суду БиХ је, уз образложење ове одлуке, стајало да је усвојена апелација Клуба Бошњака у Вијећу народа РС да оспорена одредба није у складу са чланом ИИ/2 Устава БиХ у вези са чланом 1. Протокола број 13 уз Европску конвенцију, који се односи на укидање смртне казне у свим околностима.

У тој институцији су избјегли да одговоре на питање "Независних" да ли је одредба требало да буде избрисана из Устава РС, или је прихватљиво да и даље стоји у Уставу. 

"Уставни суд је укинуо оспорену одредбу и утврдио да она престаје важити наредног дана од дана објављивања одлуке Уставног суда у 'Службеном гласнику БиХ'", навели су у одговору "Независним" без икаквих даљих појашњења. 

Подсјећања ради, у БиХ постоји близу стотину одлука Уставног суда БиХ које нису имплементиране, а једна од њих односи се на чињеницу да српски народ и даље нема конститутивност у кантонима у ФБиХ с хрватском већином. 

У Народној скупштини РС су појаснили да самом чињеницом да је ова одредба усвојена она престаје да важи, те нам нису могли одговорити да ли ће бити сазвана сједница на којој ће се расправљати о амандману на Устав РС. 

У Европској комисији такође нису улазили у детаље и само су нам кратко одговорили да је тражено да се смртна казна избрише из Устава РС јер није у складу с европском правном стечевином. 

У Мишљењу Европске комисије из маја прошле године наведено је да формалним постојањем ове одредбе у Уставу РС БиХ крши темељне одредбе о људским правима. Уз смртну казну они истичу да у цијелој БиХ треба ријешити проблем неједнакости грађана, забрану дискриминације и мучења, те да, иако постоје одредбе о једнакости полова, оне нису имплементиране у цијелости. 

Укидање смртне казне је једна од 14 кључних препорука изречених у Мишљењу, а у истом пасусу се тражи усвајање механизма на државном нивоу за превенцију мучења и лошег третмана. 

У Аналитичком извјештају Европске комисије, који је објављен уз Мишљење, је у дијелу о смртној казни наведено да истовремено треба ријешити случајеве неријешених убистава у цијелој земљи, уз обезбјеђивање непристрасних и независних истрага. 

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Сад је прилика

07.08.2020 06:09

Обавезно усвојити амандман којим би и званично Република Српска била власништво једног лица и да он буде и скупштина и влада и тужилац и судија и ректор универзитета и директор клиничког центра и свих болница,кад он то фактички и јесте.При том распустити све локалне скупштине,укинути изборе и остварити огромне уштеде у буџету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

07.08.2020 06:47

Слажем се 100%,за сваку ријеч с тим што бих увео монархију па кад стари умре да га наслиједи син,пошто га имају и један и други, тако да смо мирни наредних 100 година.

Name

Скептик

07.08.2020 07:41

Секта није избрисала смртну казну. Ако је бога и правде то и јесте остављено за њих....

Name

Приједлог

07.08.2020 16:15

Небих ту казну брисао јер кад народу ..догори..мозда це требати

Name

БејХа напред!

07.08.2020 06:49

Папакланд и смртна казна одударају једно од другога. Оно сто се трази јесте дуговјецност, уцмалост и папак-менталитет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадивоје

07.08.2020 06:53

Обавезно прогласити Царевину и да цара Милокрада насљеди на власти син И-гори.Породица Додиконе власници свих нас....у устав уписати обавезна његова слика у свакој згради,куци,стали....мислим да це у стали најбоље висити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

07.08.2020 13:06

У Републици Српској није нико никада осуђен на смртну казну и свакако да је та одредба у Уставу Републике Српске непотребна. Да се промијени та уставна одредба потребна је двотрећинска већина у парламенту. Против те промјене су бошњачки посланици, СДС и ПДП. Толико да се мало ситуација размагли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаци

07.08.2020 14:06

Некад је неопходна. Мангупи са запада многи имају смртну казну па мудросери треба њима да се обрате. Додик је стари усташки и НАТО шпијун и продаје све само патриотизмом на фору тврди пазар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

07.08.2020 14:17

И не треба да буде. Јавно стрељање и вјешање корумпираних политичара, убица, силеџија и педофила треба примјењивати сваки дан за примјер

ОДГОВОРИТЕ