Smrtna kazna nije izbrisana iz Ustava Srpske

U Ustavu RS i dalje stoji odredba o tome da se smrtna kazna može izreći za najteža krivična djela, iako je Ustavni sud BiH prije deset mjeseci naložio da ova odredba bude izbrisana.

Vijesti 07.08.2020 | 07:52
Smrtna kazna nije izbrisana iz Ustava Srpske

Ustavni sud je, naime, odlukom po apelaciji dao rok od tri mjeseca da se pomenuta odredba u članu 11 izbriše, a nadležni iz Narodne skupštine RS su nakon te odluke izjavili da će biti pripremljen ustavni amandman da se ona primijeni. 

Podsjećanja radi, najviši zvaničnici RS se godinama zalažu da se smrtna kazna izbriše jer se važećim zakonskim propisima ionako ne može izreći, međutim nijedna inicijativa da se usvoje izmjene Ustava RS proteklih godina nije uspjela jer su bošnjački predstavnici insistirali da se uz brisanje ove odredbe na istoj sjednici usvoje amandmani koje su oni tražili.

Tim njihovim amandmanima bi se, kako tvrde, povećala zastupljenost Bošnjaka u institucijama RS. Uz ove amandmane trebalo je da bude usvojeno još nekoliko desetina amandmana kojima bi se, između ostalog, propisalo da Banjaluka postane glavni grad RS, umjesto Sarajeva, kako je sada definisano u Ustavu. 

U Ustavnom sudu BiH je, uz obrazloženje ove odluke, stajalo da je usvojena apelacija Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS da osporena odredba nije u skladu sa članom II/2 Ustava BiH u vezi sa članom 1. Protokola broj 13 uz Evropsku konvenciju, koji se odnosi na ukidanje smrtne kazne u svim okolnostima.

U toj instituciji su izbjegli da odgovore na pitanje "Nezavisnih" da li je odredba trebalo da bude izbrisana iz Ustava RS, ili je prihvatljivo da i dalje stoji u Ustavu. 

"Ustavni sud je ukinuo osporenu odredbu i utvrdio da ona prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u 'Službenom glasniku BiH'", naveli su u odgovoru "Nezavisnim" bez ikakvih daljih pojašnjenja. 

Podsjećanja radi, u BiH postoji blizu stotinu odluka Ustavnog suda BiH koje nisu implementirane, a jedna od njih odnosi se na činjenicu da srpski narod i dalje nema konstitutivnost u kantonima u FBiH s hrvatskom većinom. 

U Narodnoj skupštini RS su pojasnili da samom činjenicom da je ova odredba usvojena ona prestaje da važi, te nam nisu mogli odgovoriti da li će biti sazvana sjednica na kojoj će se raspravljati o amandmanu na Ustav RS. 

U Evropskoj komisiji takođe nisu ulazili u detalje i samo su nam kratko odgovorili da je traženo da se smrtna kazna izbriše iz Ustava RS jer nije u skladu s evropskom pravnom stečevinom. 

U Mišljenju Evropske komisije iz maja prošle godine navedeno je da formalnim postojanjem ove odredbe u Ustavu RS BiH krši temeljne odredbe o ljudskim pravima. Uz smrtnu kaznu oni ističu da u cijeloj BiH treba riješiti problem nejednakosti građana, zabranu diskriminacije i mučenja, te da, iako postoje odredbe o jednakosti polova, one nisu implementirane u cijelosti. 

Ukidanje smrtne kazne je jedna od 14 ključnih preporuka izrečenih u Mišljenju, a u istom pasusu se traži usvajanje mehanizma na državnom nivou za prevenciju mučenja i lošeg tretmana. 

U Analitičkom izvještaju Evropske komisije, koji je objavljen uz Mišljenje, je u dijelu o smrtnoj kazni navedeno da istovremeno treba riješiti slučajeve neriješenih ubistava u cijeloj zemlji, uz obezbjeđivanje nepristrasnih i nezavisnih istraga. 

(Nezavisne novine)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Sad je prilika

07.08.2020 06:09

Obavezno usvojiti amandman kojim bi i zvanično Republika Srpska bila vlasništvo jednog lica i da on bude i skupština i vlada i tužilac i sudija i rektor univerziteta i direktor kliničkog centra i svih bolnica,kad on to faktički i jeste.Pri tom raspustiti sve lokalne skupštine,ukinuti izbore i ostvariti ogromne uštede u budžetu

ODGOVORITE
Name

Mirkan

07.08.2020 06:47

Slažem se 100%,za svaku riječ s tim što bih uveo monarhiju pa kad stari umre da ga naslijedi sin,pošto ga imaju i jedan i drugi, tako da smo mirni narednih 100 godina.

Name

Skeptik

07.08.2020 07:41

Sekta nije izbrisala smrtnu kaznu. Ako je boga i pravde to i jeste ostavljeno za njih....

Name

Prijedlog

07.08.2020 16:15

Nebih tu kaznu brisao jer kad narodu ..dogori..mozda ce trebati

Name

BejHa napred!

07.08.2020 06:49

Papakland i smrtna kazna odudaraju jedno od drugoga. Ono sto se trazi jeste dugovjecnost, ucmalost i papak-mentalitet!

ODGOVORITE
Name

Tadivoje

07.08.2020 06:53

Obavezno proglasiti Carevinu i da cara Milokrada nasljedi na vlasti sin I-gori.Porodica Dodikone vlasnici svih nas....u ustav upisati obavezna njegova slika u svakoj zgradi,kuci,stali....mislim da ce u stali najbolje visiti....

ODGOVORITE
Name

Василије

07.08.2020 13:06

У Републици Српској није нико никада осуђен на смртну казну и свакако да је та одредба у Уставу Републике Српске непотребна. Да се промијени та уставна одредба потребна је двотрећинска већина у парламенту. Против те промјене су бошњачки посланици, СДС и ПДП. Толико да се мало ситуација размагли.

ODGOVORITE
Name

Laci

07.08.2020 14:06

Nekad je neophodna. Mangupi sa zapada mnogi imaju smrtnu kaznu pa mudroseri treba njima da se obrate. Dodik je stari ustaški i NATO špijun i prodaje sve samo patriotizmom na foru tvrdi pazar.

ODGOVORITE
Name

Boris

07.08.2020 14:17

I ne treba da bude. Javno streljanje i vješanje korumpiranih političara, ubica, siledžija i pedofila treba primjenjivati svaki dan za primjer

ODGOVORITE