Ево ко је власник брода на коме је био опасни терет

Игор Гречушкин, руски држављанин с наводним пребивалиштем на Кипру, власник је брода који је преносио опасни терет који је експлодирао, преноси Индеx.

Свијет 06.08.2020 | 22:36
Ево ко је власник брода на коме је био опасни терет

Ријеч је о 2.750 тона амонијум нитрата, хемијског споја који се иначе користи као вештачко ђубриво, али у одређеним ситуацијама може се користити и као експлозив - или нехотице да изазове експлозију, као што се, нажалост, догодило у бејрутској луци.

Ђубриво је, наиме, у хангару у луци било ускладиштено од 2014. до данас, без безбједносних мјера које би спријечиле катастрофу која се догодила. 

С тим теретом је брод под молдавском заставом "МВ Росус" заглавио у бејрутској луци. Међутим, његово одредиште није био Либан, него Мозамбик.

Како се наводи, капетан Борис Прокошев зауставио је брод у Грчкој како би напунио гориво када му је власник Гречушкин, наводно директор компаније "Тето Схиппинг", јавио да је компанији понестало новца и да ће у Бејруту морати да покупи додатни терет како би се покрили путни трошкови.

Руски портал Сибериан тајмс пак пише да се брод у Бејруту зауставио због квара.

У сваком случају, када је брод пристао у Бејруту, локалне лучке власти су га задржале због "грубих прекршаја у управљању пловилом" односно, "недостатка докумената и услова нужних за превоз", неплаћених накнада луци и притужби руске и украјинске посаде.

Посада састављена од осам Украјинаца и двојице Руса била је присиљена да остане на броду, а власник Гречушкин прогласио је банкрот и напросто "оставио брод". Либанске власти на крају су пустиле шест од десет чланова посаде да се искрцају, а четворица су остали заробљени на броду пуном експлозивног терета готово годину дана.

"Рекао нам је да је банкротирао и, иако му не верујем, најважнија ствар је да је дигао руке и од своје посаде и од свог терета", рекао је један од радника.

"Морнари су били на броду 11 мјесеци, имали смо мало залиха. Свакодневно сам писао Путину. На крају смо морали да продамо гориво како бисмо тим новцем ангажовали адвоката. Власник нам није обезбедио ни храну ни воду", рекао је капетан Прокошев.

Гречушкин на питања новинара није одговарао.

Према мејловима које су размењивали Прокошев и његов адвокат Шарбел Дагер, амонијум нитрат искрцан је у бејрутској луци до новембра 2014. и остављен у складишту. Потом су га власти тамо држале шест година, упркос упозорењима директора либанске царине Бадрија Дахера да се ради о "екстремно опасном" терету.

ЦНН је на увид добио документе у којима се види како су се Дахер и његов претходник Мерхи више пута од 2014. године даље обраћали бејрутским судовима како би опасан терет покушали да одложе на неко друго мјесто.

Дахер, који је узалуд упозоравао да је терет еквивалентан "плутајућој бомби", за ЦНН је потврдио како је његов канцеларија упутила "шест писама правним тијелима", али да власти никада нису одговориле ни на једно од њих.

(Б92/Индеx.хр Фото: Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дзоо

07.08.2020 04:09

Ко це други него Руси губерија нигде добро нису донели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

07.08.2020 06:47

Кривити Руса? Побогу, па није он држао овај опасни терет у луци 7 година, без икакве заштите, већ Либанци! И још су били, и упозоравани, од овог свог цариника, да то ријеше! Само људски немар, и немијешање у свој посао - то су главни кривци

Name

ех дзоо

07.08.2020 15:22

Како зивис са толиком мрзњом у себи. Теби је довољно да у тексту писе "Рус", па да се испразнис, не схватајуци сустину.

Name

НР

07.08.2020 05:05

Банана дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руси...

07.08.2020 08:03

Далеко им кућа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха баснглупост.

07.08.2020 09:49

глупост га је уопсте повезиват са несрецом. Поготово након толико времена. Зна се све ко је за то одговоран...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Додик

08.08.2020 06:39

Игоре, дико...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

08.08.2020 12:32

Цуј рус. Па има ли неко да не убсци русе као кривце за несрецу. Цовјек оставио брод и није се ни јављао ни тразио ни терет ни бродину. Сто га нису растоварили и однијели товар на безбједно мјесто Брод заплијенили и употребили га у своју корист. Него ајде сваломо на русе а мозда су га торпедирали власници терета. Јос це се тога временом открити. Мозда су га и амери средили да смјене власт. Сигурно им не одговара

ОДГОВОРИТЕ