Evo ko je vlasnik broda na kome je bio opasni teret

Igor Grečuškin, ruski državljanin s navodnim prebivalištem na Kipru, vlasnik je broda koji je prenosio opasni teret koji je eksplodirao, prenosi Index.

Svijet 06.08.2020 | 22:36
Evo ko je vlasnik broda na kome je bio opasni teret

Riječ je o 2.750 tona amonijum nitrata, hemijskog spoja koji se inače koristi kao veštačko đubrivo, ali u određenim situacijama može se koristiti i kao eksploziv - ili nehotice da izazove eksploziju, kao što se, nažalost, dogodilo u bejrutskoj luci.

Đubrivo je, naime, u hangaru u luci bilo uskladišteno od 2014. do danas, bez bezbjednosnih mjera koje bi spriječile katastrofu koja se dogodila. 

S tim teretom je brod pod moldavskom zastavom "MV Rosus" zaglavio u bejrutskoj luci. Međutim, njegovo odredište nije bio Liban, nego Mozambik.

Kako se navodi, kapetan Boris Prokošev zaustavio je brod u Grčkoj kako bi napunio gorivo kada mu je vlasnik Grečuškin, navodno direktor kompanije "Teto Shipping", javio da je kompaniji ponestalo novca i da će u Bejrutu morati da pokupi dodatni teret kako bi se pokrili putni troškovi.

Ruski portal Siberian tajms pak piše da se brod u Bejrutu zaustavio zbog kvara.

U svakom slučaju, kada je brod pristao u Bejrutu, lokalne lučke vlasti su ga zadržale zbog "grubih prekršaja u upravljanju plovilom" odnosno, "nedostatka dokumenata i uslova nužnih za prevoz", neplaćenih naknada luci i pritužbi ruske i ukrajinske posade.

Posada sastavljena od osam Ukrajinaca i dvojice Rusa bila je prisiljena da ostane na brodu, a vlasnik Grečuškin proglasio je bankrot i naprosto "ostavio brod". Libanske vlasti na kraju su pustile šest od deset članova posade da se iskrcaju, a četvorica su ostali zarobljeni na brodu punom eksplozivnog tereta gotovo godinu dana.

"Rekao nam je da je bankrotirao i, iako mu ne verujem, najvažnija stvar je da je digao ruke i od svoje posade i od svog tereta", rekao je jedan od radnika.

"Mornari su bili na brodu 11 mjeseci, imali smo malo zaliha. Svakodnevno sam pisao Putinu. Na kraju smo morali da prodamo gorivo kako bismo tim novcem angažovali advokata. Vlasnik nam nije obezbedio ni hranu ni vodu", rekao je kapetan Prokošev.

Grečuškin na pitanja novinara nije odgovarao.

Prema mejlovima koje su razmenjivali Prokošev i njegov advokat Šarbel Dager, amonijum nitrat iskrcan je u bejrutskoj luci do novembra 2014. i ostavljen u skladištu. Potom su ga vlasti tamo držale šest godina, uprkos upozorenjima direktora libanske carine Badrija Dahera da se radi o "ekstremno opasnom" teretu.

CNN je na uvid dobio dokumente u kojima se vidi kako su se Daher i njegov prethodnik Merhi više puta od 2014. godine dalje obraćali bejrutskim sudovima kako bi opasan teret pokušali da odlože na neko drugo mjesto.

Daher, koji je uzalud upozoravao da je teret ekvivalentan "plutajućoj bombi", za CNN je potvrdio kako je njegov kancelarija uputila "šest pisama pravnim tijelima", ali da vlasti nikada nisu odgovorile ni na jedno od njih.

(B92/Index.hr Foto: Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dzoo

07.08.2020 06:09

Ko ce drugi nego Rusi guberija nigde dobro nisu doneli!

ODGOVORITE
Name

Zašto

07.08.2020 08:47

Kriviti Rusa? Pobogu, pa nije on držao ovaj opasni teret u luci 7 godina, bez ikakve zaštite, već Libanci! I još su bili, i upozoravani, od ovog svog carinika, da to riješe! Samo ljudski nemar, i nemiješanje u svoj posao - to su glavni krivci

Name

eh dzoo

07.08.2020 17:22

Kako zivis sa tolikom mrznjom u sebi. Tebi je dovoljno da u tekstu pise "Rus", pa da se ispraznis, ne shvatajuci sustinu.

Name

NR

07.08.2020 07:05

Banana drzave

ODGOVORITE
Name

Rusi...

07.08.2020 10:03

Daleko im kuća!

ODGOVORITE
Name

Haha basnglupost.

07.08.2020 11:49

glupost ga je uopste povezivat sa nesrecom. Pogotovo nakon toliko vremena. Zna se sve ko je za to odgovoran...

ODGOVORITE
Name

Milorad Dodik

08.08.2020 08:39

Igore, diko...

ODGOVORITE
Name

Rale

08.08.2020 14:32

Cuj rus. Pa ima li neko da ne ubsci ruse kao krivce za nesrecu. Covjek ostavio brod i nije se ni javljao ni trazio ni teret ni brodinu. Sto ga nisu rastovarili i odnijeli tovar na bezbjedno mjesto Brod zaplijenili i upotrebili ga u svoju korist. Nego ajde svalomo na ruse a mozda su ga torpedirali vlasnici tereta. Jos ce se toga vremenom otkriti. Mozda su ga i ameri sredili da smjene vlast. Sigurno im ne odgovara

ODGOVORITE