Корона убила инвестиције: Ко остаје у БиХ?

Пандемија вируса корона негативно се одразила на инвестиције у БиХ и тек 50 одсто инвеститора планира након њеног завршетка наставити започете пројекте, саопштено је из Агенције за унапређење страних инвестиција (ФИПА) БиХ. 

Босна и Херцеговина 05.08.2020 | 12:44
Корона убила инвестиције: Ко остаје у БиХ?

Како су навели, евидентно је да је пандемија проузроковала турбуленције и посљедице највише у здравственој сфери,  али и у свим осталим сферама друштвеног живота на цијелој планети па неизбјежно и у БиХ.

“Негативан одраз овакве глобалне ситуације створило је дуготрајно негативан тренд у директним страним инвестицијама у БиХ. Чак и прије избијања пандемије Цовид 19 директне стране инвестиције (ДСИ) на глобалном нивоу биле су у паду због несигурности трговинске политике, пада стопе приноса од ДСИ те промјене форме међународне производње. Предвиђа се да ће глобални токови ДСИ опасти и до 40 одсто у 2020. у односу на 2019. када су износили 1,54 трилиона америчких долара и били већи за 3 одсто у односу на 2018“, саопштено је из ФИПА-е.

Према упитнику који су урадили са инветиторима, 50 одсто њих планира наставити започете инвестиције али чак 40 одсто планира да их одгоди, док двије компаније планирају премјештај дијела пословних активности изван БиХ.

Према прелиминарним подацима Централне банке БиХ већ у првом кварталу 2020. године регистровано је смањење ДСИ за 3,4 одсто.

“Ако узмемо у обзир извјештаје међународних институција о положају БиХ на глобалном нивоу и томе додамо посљедице пандемије, јасно је да ће ефекти по нашу економију и привреду бити скоро драматични. Босна и Херцеговина је поново према извјештају Свјетске банке о лакоћи пословања погоршала свој ранкинг у односу на прошлогодишњи извјештај, и то за једну позицију, те се налази се на 90. мјесту. Најслабије смо пласирана држава нашег региона, а међу најлошијим у Европи“, поручили су из ФИПА-е.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

лудило

05.08.2020 10:54

Зар има још таквих инвестиција криминални у БиХ да им је добро са короном и још горим криминалом тајкуна у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гг

05.08.2020 11:21

РС и Федерација се утркују ко це пријавити висе заразених

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

05.08.2020 17:10

Са овом власти нико нормалан и поштен не жели да инведтира у БиХ , оба њена дијела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2020 00:54

Корона вам је појела памет, а инвестиције сте унистили ви, садасњи и бивси политицари!

ОДГОВОРИТЕ