Korona ubila investicije: Ko ostaje u BiH?

Pandemija virusa korona negativno se odrazila na investicije u BiH i tek 50 odsto investitora planira nakon njenog završetka nastaviti započete projekte, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH. 

Bosna i Hercegovina 05.08.2020 | 12:44
Korona ubila investicije: Ko ostaje u BiH?

Kako su naveli, evidentno je da je pandemija prouzrokovala turbulencije i posljedice najviše u zdravstvenoj sferi,  ali i u svim ostalim sferama društvenog života na cijeloj planeti pa neizbježno i u BiH.

“Negativan odraz ovakve globalne situacije stvorilo je dugotrajno negativan trend u direktnim stranim investicijama u BiH. Čak i prije izbijanja pandemije Covid 19 direktne strane investicije (DSI) na globalnom nivou bile su u padu zbog nesigurnosti trgovinske politike, pada stope prinosa od DSI te promjene forme međunarodne proizvodnje. Predviđa se da će globalni tokovi DSI opasti i do 40 odsto u 2020. u odnosu na 2019. kada su iznosili 1,54 triliona američkih dolara i bili veći za 3 odsto u odnosu na 2018“, saopšteno je iz FIPA-e.

Prema upitniku koji su uradili sa invetitorima, 50 odsto njih planira nastaviti započete investicije ali čak 40 odsto planira da ih odgodi, dok dvije kompanije planiraju premještaj dijela poslovnih aktivnosti izvan BiH.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH već u prvom kvartalu 2020. godine registrovano je smanjenje DSI za 3,4 odsto.

“Ako uzmemo u obzir izvještaje međunarodnih institucija o položaju BiH na globalnom nivou i tome dodamo posljedice pandemije, jasno je da će efekti po našu ekonomiju i privredu biti skoro dramatični. Bosna i Hercegovina je ponovo prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja pogoršala svoj ranking u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, i to za jednu poziciju, te se nalazi se na 90. mjestu. Najslabije smo plasirana država našeg regiona, a među najlošijim u Evropi“, poručili su iz FIPA-e.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ludilo

05.08.2020 12:54

Zar ima još takvih investicija kriminalni u BiH da im je dobro sa koronom i još gorim kriminalom tajkuna u BiH.

ODGOVORITE
Name

gg

05.08.2020 13:21

RS i Federacija se utrkuju ko ce prijaviti vise zarazenih

ODGOVORITE
Name

Boris

05.08.2020 19:10

Sa ovom vlasti niko normalan i pošten ne želi da invedtira u BiH , oba njena dijela

ODGOVORITE
Name

Re

06.08.2020 02:54

Korona vam je pojela pamet, a investicije ste unistili vi, sadasnji i bivsi politicari!

ODGOVORITE