У БиХ политичке странке ничу као печурке након кише

На локалним изборима у БиХ, за које је планирано да буду одржани у новембру, грађани ће имати могућност да бирају између више од 100 политичких организација. Та бројка БиХ сврстава на прво мјесто у Европи када су у питању регистроване политичке организације.

Босна и Херцеговина 04.08.2020 | 19:29
У БиХ политичке странке ничу као печурке након кише

Шта заправо значи тај број, питали смо грађане и аналитичаре?

БиХ прва је у Европи по броју регистрованих политичких странака и сличних организација. Чак 135 политичких партија учествоваће на локалним изборима који су заказани за новембар. Подршку грађана тражиће и 383 независна кандидата. Грађани кажу да је то бесмислено.

„Искључиво новац. Добијају за то новац кад оснују партију. То је корупција, све се то одмах злоупотријеби чим се политички организујеш. Претвори се у неку врсту мафије.

Мислим да није баш у реду да има толико странака. Ја сам за то да млађи напредују и нека се боре.

Ја не видим ту неки велики број квалитетних политичара. Обично се сви шлепају уз некога, покушавајући да тако своје неуспјехе у приватном животу покрију у политици.“

Пошто БиХ има око три милиона становника, то практично значи да на скоро сваке 22 хиљаде грађана функционише по једна политичка партија. То је, кажу аналитичари, доказ колико је политичка сцена у БиХ непрофилисана. Још већи разлог оволиког броја партија јесте чињеница да се данас политика сматра најпрофитабилнијим послом.

„Очито за то имају примјер кроз све ове деценије политичког живота, гдје су заправо и добили потврду, да неке ствари можете остварити једино уколико се ангажујете кроз политичке партије.“, каже политичка анлитичарка Тања Топић.

Нове странке, нарочито у Републици Српској, ничу буквално као печурке. Дио њих настају разбијањем других политичких партија. У највећем броју оне су створене од стране власти, како би помрсиле рачуне опозицији, сматра новинар Горан Дакић.

„СНСД као највећа странка ради на растурању и растакању свих осталих станака, без обзира да ли су те странке у опозицији или су са њима у неком коалиционом договору. Остаје да се види на колико још фракција може да се поцијепа рецимо Социјалистичка партија и на колико још фракција може да се поцијепа ДНС. За сада стабилно дјелује једино ПДП. Али што више буду јачали њих ће сигурно стићи судбина СДС-а, уколико се на вријеме не буду рјешавали својих рецимо потенцијалних папака.“, истиче Дакић.

Да јаче партије саме проводе пројекте цијепања других политичких партија, слаже се и аналитичарка Тања Топић.

„Тиме заправо чисте тај партијски простор, односно стварају простор за елиминисање тих мањих политичких партија и за остваривање потпуне доминације.“, каже Топићева.

Потпуна доминација свакако је била првобитни циљ Милорада Додика и СНСД-а, кажу познаваоци политичких прилика у Српској.

Међутим:

„Велики број кадрова из тих странака које се цијепају прелазе у СНСД-е, а то по диктату политичких странака и политичке свијести мора донијети неке проблеме и СНСД-у унутар саме страначке организације.“, додаје Дакић.

Политички аналитичари сматрају да се и број новооснованих политичких партија односи и на чињеницу да је праг за улазак у одборничке или скупштинске клупе у локалним заједницама у Српској свега 3%. Осим тога, све регистроване политичке партије имају право да именују своје изборне посматраче, које онда неријетко препуштају већим политичким партијама. Једно од рјешења, закључују, могло би да буде и повећање изборног цензуса.

БН ТВ 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

сомеоне

04.08.2020 17:45

велике странке попут снсд,праве мање странке,највише из разлога да добију људе поред кутија у вријеме избора,тако покривају већи терен и лакше им је куповати и красти изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

04.08.2020 18:16

Отприлике тако некако...

Name

Www

04.08.2020 18:21

НЕКА ПОКУСАЈУ ИВАЈ ПYТ СА КРАДЈОМ ИЗБОРА,ПРОЦИ ЦЕ ЦЛАНОВИ ИЗБОРНИХ КОМИСИЈА КАО У БРЦКОМ НА ОРЕТХОДНИМ ИЗБОРИМА.САДА СУ ОПТУЗЕНИ ,КРИВИЦНО ОДГОВАРАЈУ,ОСТАЛИ СУ БЕЗ ПОСЛА,ПА КО ВОЛИ НЕК ИЗВОЛИ.

Name

ПОЛИТИЦАР

04.08.2020 18:31

Најбољи посо ниста не радис а пара колико хоцес. Само је потребно науцити мјењати боје знаци бити камалеон.

Name

НР

04.08.2020 19:02

Потпуно у праву

Name

Федералац

04.08.2020 19:25

То пролази само код глупих народа,Њемацка која је 20 пута веца има само пар странака,код глупих Балканаца странке се оснивају само ради лицних интереса.

Name

забринута

04.08.2020 18:44

Све је то под покровитељством великих странака,,лези хљебу да те једем.Немамо ми критицне масе да се догоди цаусеску,назалост,зато млади бјезе вани и управу су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

04.08.2020 18:46

СНСД, СДС, ПДП, ДНС, СП, СОС, ДЕМОС, УС, СДСС, НДП, СРС, СРС РС, разни покрети на локалном нивоу. Ваљда је то то или их има још? Срање

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

04.08.2020 19:13

Рјешење укинути финасирање странака са буђета.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чупавко

04.08.2020 19:26

Баја сам има десетак папанских странака

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

04.08.2020 19:56

Мени се чини све су његове

Name

Нису

04.08.2020 20:26

Све његове,и неће бити његове.Има нас још који не дамо вјеру за вечеру.Нисмо сви мићоћ,јеринић,обрен петровић,васић,стевандић,тадић,бојић,чавић итдитд...Име ће им се заувијек спомињати као издајници

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

04.08.2020 21:19

Леле не набрајај их вие. Лакше ти је рећи који нису.

Name

Лили

04.08.2020 23:07

Финансирање тзв странака искљуциво од појединаца који је и заступају. Радом нпр: бавити се ратарством, стоцарством, воцарством и свим оним пословима сто ти изадју на нос законом регулисати. Па да видис ко це да запоцне политицки бизнис-каријеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.08.2020 13:41

Ово су углавном сателитске странке и странчице са циљем одржања постојећег (накарадног) режима. Ко гласа за исте, гласа за континуитет политике пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

06.08.2020 04:32

Хоце сви хљеба без мотике,видјели да је најбоље занимање у БиХ политицар,не раде ниста само лазу народ,а плата редовна.

ОДГОВОРИТЕ