U BiH političke stranke niču kao pečurke nakon kiše

Na lokalnim izborima u BiH, za koje je planirano da budu održani u novembru, građani će imati mogućnost da biraju između više od 100 političkih organizacija. Ta brojka BiH svrstava na prvo mjesto u Evropi kada su u pitanju registrovane političke organizacije.

Bosna i Hercegovina 04.08.2020 | 19:29
U BiH političke stranke niču kao pečurke nakon kiše

Šta zapravo znači taj broj, pitali smo građane i analitičare?

BiH prva je u Evropi po broju registrovanih političkih stranaka i sličnih organizacija. Čak 135 političkih partija učestvovaće na lokalnim izborima koji su zakazani za novembar. Podršku građana tražiće i 383 nezavisna kandidata. Građani kažu da je to besmisleno.

„Isključivo novac. Dobijaju za to novac kad osnuju partiju. To je korupcija, sve se to odmah zloupotrijebi čim se politički organizuješ. Pretvori se u neku vrstu mafije.

Mislim da nije baš u redu da ima toliko stranaka. Ja sam za to da mlađi napreduju i neka se bore.

Ja ne vidim tu neki veliki broj kvalitetnih političara. Obično se svi šlepaju uz nekoga, pokušavajući da tako svoje neuspjehe u privatnom životu pokriju u politici.“

Pošto BiH ima oko tri miliona stanovnika, to praktično znači da na skoro svake 22 hiljade građana funkcioniše po jedna politička partija. To je, kažu analitičari, dokaz koliko je politička scena u BiH neprofilisana. Još veći razlog ovolikog broja partija jeste činjenica da se danas politika smatra najprofitabilnijim poslom.

„Očito za to imaju primjer kroz sve ove decenije političkog života, gdje su zapravo i dobili potvrdu, da neke stvari možete ostvariti jedino ukoliko se angažujete kroz političke partije.“, kaže politička anlitičarka Tanja Topić.

Nove stranke, naročito u Republici Srpskoj, niču bukvalno kao pečurke. Dio njih nastaju razbijanjem drugih političkih partija. U najvećem broju one su stvorene od strane vlasti, kako bi pomrsile račune opoziciji, smatra novinar Goran Dakić.

„SNSD kao najveća stranka radi na rasturanju i rastakanju svih ostalih stanaka, bez obzira da li su te stranke u opoziciji ili su sa njima u nekom koalicionom dogovoru. Ostaje da se vidi na koliko još frakcija može da se pocijepa recimo Socijalistička partija i na koliko još frakcija može da se pocijepa DNS. Za sada stabilno djeluje jedino PDP. Ali što više budu jačali njih će sigurno stići sudbina SDS-a, ukoliko se na vrijeme ne budu rješavali svojih recimo potencijalnih papaka.“, ističe Dakić.

Da jače partije same provode projekte cijepanja drugih političkih partija, slaže se i analitičarka Tanja Topić.

„Time zapravo čiste taj partijski prostor, odnosno stvaraju prostor za eliminisanje tih manjih političkih partija i za ostvarivanje potpune dominacije.“, kaže Topićeva.

Potpuna dominacija svakako je bila prvobitni cilj Milorada Dodika i SNSD-a, kažu poznavaoci političkih prilika u Srpskoj.

Međutim:

„Veliki broj kadrova iz tih stranaka koje se cijepaju prelaze u SNSD-e, a to po diktatu političkih stranaka i političke svijesti mora donijeti neke probleme i SNSD-u unutar same stranačke organizacije.“, dodaje Dakić.

Politički analitičari smatraju da se i broj novoosnovanih političkih partija odnosi i na činjenicu da je prag za ulazak u odborničke ili skupštinske klupe u lokalnim zajednicama u Srpskoj svega 3%. Osim toga, sve registrovane političke partije imaju pravo da imenuju svoje izborne posmatrače, koje onda nerijetko prepuštaju većim političkim partijama. Jedno od rješenja, zaključuju, moglo bi da bude i povećanje izbornog cenzusa.

BN TV 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

someone

04.08.2020 17:45

velike stranke poput snsd,prave manje stranke,najviše iz razloga da dobiju ljude pored kutija u vrijeme izbora,tako pokrivaju veći teren i lakše im je kupovati i krasti izbore

ODGOVORITE
Name

Andric

04.08.2020 18:16

Otprilike tako nekako...

Name

Www

04.08.2020 18:21

NEKA POKUSAJU IVAJ PYT SA KRADJOM IZBORA,PROCI CE CLANOVI IZBORNIH KOMISIJA KAO U BRCKOM NA ORETHODNIM IZBORIMA.SADA SU OPTUZENI ,KRIVICNO ODGOVARAJU,OSTALI SU BEZ POSLA,PA KO VOLI NEK IZVOLI.

Name

POLITICAR

04.08.2020 18:31

Najbolji poso nista ne radis a para koliko hoces. Samo je potrebno nauciti mjenjati boje znaci biti kamaleon.

Name

NR

04.08.2020 19:02

Potpuno u pravu

Name

Federalac

04.08.2020 19:25

To prolazi samo kod glupih naroda,Njemacka koja je 20 puta veca ima samo par stranaka,kod glupih Balkanaca stranke se osnivaju samo radi licnih interesa.

Name

zabrinuta

04.08.2020 18:44

Sve je to pod pokroviteljstvom velikih stranaka,,lezi hljebu da te jedem.Nemamo mi kriticne mase da se dogodi causesku,nazalost,zato mladi bjeze vani i upravu su.

ODGOVORITE
Name

А

04.08.2020 18:46

СНСД, СДС, ПДП, ДНС, СП, СОС, ДЕМОС, УС, СДСС, НДП, СРС, СРС РС, разни покрети на локалном нивоу. Ваљда је то то или их има још? Срање

ODGOVORITE
Name

prijedor

04.08.2020 19:13

Rješenje ukinuti finasiranje stranaka sa buđeta.......

ODGOVORITE
Name

Čupavko

04.08.2020 19:26

Baja sam ima desetak papanskih stranaka

ODGOVORITE
Name

А

04.08.2020 19:56

Мени се чини све су његове

Name

Нису

04.08.2020 20:26

Све његове,и неће бити његове.Има нас још који не дамо вјеру за вечеру.Нисмо сви мићоћ,јеринић,обрен петровић,васић,стевандић,тадић,бојић,чавић итдитд...Име ће им се заувијек спомињати као издајници

ODGOVORITE
Name

А

04.08.2020 21:19

Леле не набрајај их вие. Лакше ти је рећи који нису.

Name

Lili

04.08.2020 23:07

Finansiranje tzv stranaka iskljucivo od pojedinaca koji je i zastupaju. Radom npr: baviti se ratarstvom, stocarstvom, vocarstvom i svim onim poslovima sto ti izadju na nos zakonom regulisati. Pa da vidis ko ce da zapocne politicki biznis-karijeru

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.08.2020 13:41

Ovo su uglavnom satelitske stranke i strančice sa ciljem održanja postojećeg (nakaradnog) režima. Ko glasa za iste, glasa za kontinuitet politike propasti.

ODGOVORITE
Name

Marko,Njemacka

06.08.2020 04:32

Hoce svi hljeba bez motike,vidjeli da je najbolje zanimanje u BiH politicar,ne rade nista samo lazu narod,a plata redovna.

ODGOVORITE