Брчко: Усвојен план газдовања шумама

На  сједници Владе Брчко дистрикта усвојен је Годишњи план газдовања шумама у власништву Брчко дистрикта за 2020. годину, а обухвата план сјече шума и шумско-узгојних радова, као и план заштите шума.

Република Српска 04.08.2020 | 11:36
Брчко: Усвојен план газдовања шумама

Овогодишњим планом о шумама Брчко дистрикта планирана је сјеча од 1.500 кубних метара огријевног дрвета прве и друге класе и санитарна сјеча стабала која су сува, преломљена, подложна труљењу и која треба уклонити из разлога што негативно утичу на здравствено стање шуме.

“Сјеча ће бити организована путем малопродаје физичким особама заинтересираним за сјечу и куповину огријевног дрвета, а очекиван приход од ове продаје је око 56.000 КМ,” каже Љиљана Зенуновић, шеф Пододјељења за шумарство и водопривреду

Када је ријеч о шумско-узгојним радовима, обухваћени су радови његе шумских култура.

„То се односи на радове његе култура који су подигнути у претходном периоду у току 2018. и 2019. године вјештачком садњом садница, односно пошумљавањем и планира се на површини од 4,2 ха, а поред тога,планирано је и пошумљавање.Пошумњавање ће се вршити на подручју Брезовог поља на површини од 2,5 ха, а вриједност радова износи око 32.000 КМ “, истиче Зануновић.

Планом је обухваћена и заштита шума која се проводи путем чуварске службе, чувара шума и односи се на заштиту од незаконитих сјеча, затим заштита шума од пожара и праћење здравственог стања шума у погледу појаве штетника или болести.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар