Brčko: Usvojen plan gazdovanja šumama

Na  sjednici Vlade Brčko distrikta usvojen je Godišnji plan gazdovanja šumama u vlasništvu Brčko distrikta za 2020. godinu, a obuhvata plan sječe šuma i šumsko-uzgojnih radova, kao i plan zaštite šuma.

Republika Srpska 04.08.2020 | 11:36
Brčko: Usvojen plan gazdovanja šumama

Ovogodišnjim planom o šumama Brčko distrikta planirana je sječa od 1.500 kubnih metara ogrijevnog drveta prve i druge klase i sanitarna sječa stabala koja su suva, prelomljena, podložna truljenju i koja treba ukloniti iz razloga što negativno utiču na zdravstveno stanje šume.

“Sječa će biti organizovana putem maloprodaje fizičkim osobama zainteresiranim za sječu i kupovinu ogrijevnog drveta, a očekivan prihod od ove prodaje je oko 56.000 KM,” kaže Ljiljana Zenunović, šef Pododjeljenja za šumarstvo i vodoprivredu

Kada je riječ o šumsko-uzgojnim radovima, obuhvaćeni su radovi njege šumskih kultura.

„To se odnosi na radove njege kultura koji su podignuti u prethodnom periodu u toku 2018. i 2019. godine vještačkom sadnjom sadnica, odnosno pošumljavanjem i planira se na površini od 4,2 ha, a pored toga,planirano je i pošumljavanje.Pošumnjavanje će se vršiti na području Brezovog polja na površini od 2,5 ha, a vrijednost radova iznosi oko 32.000 KM “, ističe Zanunović.

Planom je obuhvaćena i zaštita šuma koja se provodi putem čuvarske službe, čuvara šuma i odnosi se na zaštitu od nezakonitih sječa, zatim zaštita šuma od požara i praćenje zdravstvenog stanja šuma u pogledu pojave štetnika ili bolesti.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar