У БиХ још нема говора о јефтинијим ПЦР тестовима

Земље у регији и Европи увелико снижавају цијене комерцијалних ПЦР тестова како би грађанима олакшале провјере здравственог стања, али и путовања, док надлежни у Босни и Херцеговини још не разматрају никаква појефтињења.

Босна и Херцеговина 03.08.2020 | 22:43
У БиХ још нема говора о јефтинијим ПЦР тестовима

ПЦР тест у Федерацији БиХ тренутно кошта 215 КМ, а у РС 200 КМ. Грађани БиХ могу се тестирати у неколико јавних и приватних установа, али за прелазак границе признаје им се само негативан ПЦР тест из неке од лабораторија које су овлаштене за ова тестирања.

Подсјетимо, то су Лабораторија за молекуларно-генетичка и форензичка испитивања Ветеринарског факултета у Сарајеву, Институт за јавно здравство РС, Свеучилишна клиничка болница Мостар, Клинички центар у Тузли и Кантонална болница Зеница.

ПЦР тестирање могуће је и у неколико приватних клиника у БиХ по цијени од отприлике 230 КМ.

У исто вријеме у БиХ нема никаквог говора о спуштању цијена. Помоћник федералног министра здравства Горан Черкез није могао много тога рећи о овој теми с обзиром да није на “дневном реду” Кризног штаба Федералног министарства здравства.

– Не расправљамо о томе. Цијену су сад такве какве јесу, а све зависи од тога одакле се набављају тестови – кратко је рекао Черкез.

Подсјетимо да је цијену ПЦР тестирања у ФБиХ утврдио Завод здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ.

Мухамед Смајловић, декан Ветеринарског факултета у Сарајеву који уствари набавља комерцијалне ПЦР тестове, рекао нам је да све зависи од Федералног министарства здравства БиХ.
– Уколико они одлуче да треба снизити цијену, ми ћемо је снизити – прокоментарисао је Смајловић.

С друге стране, у Хрватској прије неколико дана спуштена је цијена ПЦР теста на отприлике 500 куна, односно 130 КМ за двије циљне секвенце, те 698 куна или 181 КМ за три циљне секвенце.

Хрватски министар здравства Вили Берош казао је како постоји могућност да ће се на тржишту појавити и други још јефтинији ПЦР тестови, али како надлежни не смију занемарити релевантност и квалитет тестирања.

– Наш задатак је да омогућимо тестирање оним тестовима који су релевантни, који имају најбољи омјер цијене и дијагностичке тачности – казао је Берош прије неколико дана.

Комерцијално ПЦР тестирање знатно је јефтиније и у Србији него у БиХ, а износи између 6.000 и 8.200 динара, односно између 100 и 135 КМ.

Србија такође прави и властити тест за откривање коронавируса који би требао бити бржи и јефтинији од ПЦР теста.

Подсјетимо да је држављанима БиХ с аустријским пребивалиштем однедавно дозвољен улазак у Аустрију уз негативан ПЦР тест. Путници тест могу урадити у БиХ или у Аустрији, у року од 48 сати од уласка у земљу. Добра вијест јесте што је Влада Аустрије донијела одлуку о снижавању цијене ПЦР теста који је сада могуће урадити на аеродрому у Бечу по цијени од 120 евра.

(Клиx Фото: Схуттерстоцк) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

израелац

03.08.2020 20:57

мораће држава за џабе да вакцонише медицинско особље полиције и просвјетне раднике па онда и дјецу лагано све редом... на те тестове не треба трошити ријечи ни вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

04.08.2020 08:17

Све ће платити буџет, који пуни народ. А продају тестова и вакцина ће обавити подобни, и масно зарадити.

Name

Андриц

03.08.2020 21:02

Гарантујем да земље измедју себе имају договорен проценат од тестирања.Нпр.Хрватска узима дио процента од тестирања градјана БиХ,који иду у ХР на море.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

03.08.2020 21:11

Ће да произведе серолошке тестове који су и иначе бржи и јефтинији од ПЦР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

04.08.2020 09:22

Неће никада ни доћи до снижења ПЦР теста. Можда ал можда снизе цијену када корона нестане. У овој држави не постоји такво нешто као снижавање цијена. То је овдје страна ријеч

Name

Ниноутти

07.08.2020 17:47

Како би онда били добри на тестовима.Бизнис прави.

ОДГОВОРИТЕ