U BiH još nema govora o jeftinijim PCR testovima

Zemlje u regiji i Evropi uveliko snižavaju cijene komercijalnih PCR testova kako bi građanima olakšale provjere zdravstvenog stanja, ali i putovanja, dok nadležni u Bosni i Hercegovini još ne razmatraju nikakva pojeftinjenja.

Bosna i Hercegovina 03.08.2020 | 22:43
U BiH još nema govora o jeftinijim PCR testovima

PCR test u Federaciji BiH trenutno košta 215 KM, a u RS 200 KM. Građani BiH mogu se testirati u nekoliko javnih i privatnih ustanova, ali za prelazak granice priznaje im se samo negativan PCR test iz neke od laboratorija koje su ovlaštene za ova testiranja.

Podsjetimo, to su Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Institut za javno zdravstvo RS, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Klinički centar u Tuzli i Kantonalna bolnica Zenica.

PCR testiranje moguće je i u nekoliko privatnih klinika u BiH po cijeni od otprilike 230 KM.

U isto vrijeme u BiH nema nikakvog govora o spuštanju cijena. Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez nije mogao mnogo toga reći o ovoj temi s obzirom da nije na “dnevnom redu” Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

– Ne raspravljamo o tome. Cijenu su sad takve kakve jesu, a sve zavisi od toga odakle se nabavljaju testovi – kratko je rekao Čerkez.

Podsjetimo da je cijenu PCR testiranja u FBiH utvrdio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu koji ustvari nabavlja komercijalne PCR testove, rekao nam je da sve zavisi od Federalnog ministarstva zdravstva BiH.
– Ukoliko oni odluče da treba sniziti cijenu, mi ćemo je sniziti – prokomentarisao je Smajlović.

S druge strane, u Hrvatskoj prije nekoliko dana spuštena je cijena PCR testa na otprilike 500 kuna, odnosno 130 KM za dvije ciljne sekvence, te 698 kuna ili 181 KM za tri ciljne sekvence.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako postoji mogućnost da će se na tržištu pojaviti i drugi još jeftiniji PCR testovi, ali kako nadležni ne smiju zanemariti relevantnost i kvalitet testiranja.

– Naš zadatak je da omogućimo testiranje onim testovima koji su relevantni, koji imaju najbolji omjer cijene i dijagnostičke tačnosti – kazao je Beroš prije nekoliko dana.

Komercijalno PCR testiranje znatno je jeftinije i u Srbiji nego u BiH, a iznosi između 6.000 i 8.200 dinara, odnosno između 100 i 135 KM.

Srbija takođe pravi i vlastiti test za otkrivanje koronavirusa koji bi trebao biti brži i jeftiniji od PCR testa.

Podsjetimo da je državljanima BiH s austrijskim prebivalištem odnedavno dozvoljen ulazak u Austriju uz negativan PCR test. Putnici test mogu uraditi u BiH ili u Austriji, u roku od 48 sati od ulaska u zemlju. Dobra vijest jeste što je Vlada Austrije donijela odluku o snižavanju cijene PCR testa koji je sada moguće uraditi na aerodromu u Beču po cijeni od 120 evra.

(Klix Foto: Shutterstock) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

izraelac

03.08.2020 22:57

moraće država za džabe da vakconiše medicinsko osoblje policije i prosvjetne radnike pa onda i djecu lagano sve redom... na te testove ne treba trošiti riječi ni vrijeme

ODGOVORITE
Name

Jaffa

04.08.2020 10:17

Sve će platiti budžet, koji puni narod. A prodaju testova i vakcina će obaviti podobni, i masno zaraditi.

Name

Andric

03.08.2020 23:02

Garantujem da zemlje izmedju sebe imaju dogovoren procenat od testiranja.Npr.Hrvatska uzima dio procenta od testiranja gradjana BiH,koji idu u HR na more.

ODGOVORITE
Name

Srbija

03.08.2020 23:11

Će da proizvede serološke testove koji su i inače brži i jeftiniji od PCR

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

04.08.2020 11:22

Neće nikada ni doći do sniženja PCR testa. Možda al možda snize cijenu kada korona nestane. U ovoj državi ne postoji takvo nešto kao snižavanje cijena. To je ovdje strana riječ

Name

Ninoutti

07.08.2020 19:47

Kako bi onda bili dobri na testovima.Biznis pravi.

ODGOVORITE