Ако имате Т-ћелије сигурни сте од вируса корона?!

Истраживачи у Немачкој и Британији открили да 35 одсто оних који нису добили ковид имају Т-ћелије, које су их заштитиле од корона вируса.

Свијет 03.08.2020 | 22:30
Ако имате Т-ћелије сигурни сте од вируса корона?!

 И они који нису прележали корона вирус могу да имају имунитет на њега захваљујући специфичним Т-ћелијама, открило је најновије истраживање светских научника, а потврђују га и српски стручњаци!

Студија објављена у научном часопису Нејчер, коју су спровели истраживачи из разних институција у Немачкој и Великој Британији, открила је да међу 68 здравих испитаника у Немачкој, који уопште нису имали корону, 35 одсто њих има такозване Т-ћелије у крви које су биле реактивне на ковид 19, преноси ЦНН.

Т-лимфоцити

- Т-ћелије су део имунитета и помажу нам у заштити тела од инфекције. Реактивност Т-ћелија указује да је имуносистем можда имао неко раније искуство у борби са сличном инфекцијом и да може да користи ту меморију да помогне у борби против нове инфекције. Они су вероватно стечени у претходним ендемским инфекцијама другим врстама коронавируса. Употреба ове Т-ћелијске меморије са још једном сличном инфекцијом у одговору на нову инфекцију зове се „унакрсна реактивност“ - објаснио је др Амеш Адалџа, виши научник Центра за здравствену сигурност на Универзитету Џонс Хопкинс.

Имунолог проф. др Борислав Каменов објаснио је за Курир да је у потпуности сагласан са овом студијом и да је кључ у одбрани од короне у одређеној дози Т-ћелија у организму, које би биле природна одбрана од ковида 19 или које не би дозволиле вирусу да развије тешку клиничку слику код пацијената.

- Т-ћелије, односно Т-лимфоцити, стварају се током живота када људски организам долази у контакт са Т-антигеном. То може да буде и ковид, али и неки други антигени који су универзални од других вируса и који стварају тај унакрсни имунитет, када преболимо одређену врсту заразе. Мислим да је наше становништво доста заштићено бе-се-же вакцином против туберкулозе, која се код нас добија на рођењу. Та вакцина је, заправо, измењени одговор ћелија на инфекцију и она не дозвољава жестоке реакције организма и тешку клиничку слику ако особа која ју је примила у будућности дође у контакт с вирусом - нагласио је проф. Каменов.

Додаје да је важно да не дође до „прекорачења нужне одбране организма“: - Т-ћелије заправо убијају заражену ћелију. Међутим, током живота наш имуносистем може да стекне и превише „негативног искуства“ у борби са разним вирусима, тровањем, аерозагађењем и онда не можемо да се одбранимо од нових зараза. У том случају, организам је једноставно слаб и не може да да јак имуни одговор на вирус. Зато је, поред маски и дистанце, кључ у подизању имунитета становништва. Наравно, сагласан сам да би требало открити и вакцину.

Деца ређе оболевају

У принципу, како је нагласио, могуће је проверити да ли неко има Т-ћелије.

- Али то је компликован процес и није прост као тестирање на антитела. И зато се ради само у сврхе научних истраживања - казао је проф. др Каменов и додао:

Деца ређе оболевају од короне и имају лакшу клиничку слику јер имају ненарушен природни, урођени имунитет, за који не треба претходно искуство или памћење организма.

Др Амеш Адалџа: Тежина клиничке слике

- Деца и млади релативно су поштеђени тешких последица ковида и једна хипотеза би могла да буде та да су Т-ћелије у млађим годинама активније и многобројније, неголи у старијим. Ако бисмо упоредили Т-ћелије код људи са тешком и благом инфекцијом, можда бисмо могли доћи до закључка да су теже последице повезане с мање унакрсно реактивних Т-ћелија и обрнуто. У тој претпоставци постоји биолошка веродостојност. Мада је јасно да присуство Т-ћелија не спречава да се заразимо, можда може да регулише тежину инфекције - изјавио је др Амеш Адалџа.

(Курир Фото: Схуттерстоцк)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Незнановић

03.08.2020 20:44

Како ћу знати имам ли Т-ћелије. Опет тест, јесам ли у праву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.08.2020 21:43

Пусти будалештине. Значи, доктори наука су дужни редовно објављивати научне радове. Корона им је легла као кец на десетку. А и ови разни ликови по разним институтима морају оправдати своју плату па нас сваки дан сатраше са новим истраживањима. А довољно је само једно истраживање са само једним доказом - да корона не постоји.

Name

Боље остани незнановиц.

04.08.2020 05:22

Стиво се цита цјело не само наслов...

Name

ре Незнановиц

04.08.2020 21:03

Не, теби не треба никакав тест, ти Т -целије сигурно немас, не морас се сикирати, наруци 5 руских вакцина, и све одједном прими.

Name

Ре

04.08.2020 21:45

Све је врло једноставно... искљуцис ТВ, не идес на нет, не слусас радио и глупе људе око себе и нема сансе да добијес корону!

Name

За скептик

05.08.2020 05:40

Лупеташ много,то што ниси заражен не значи да вируса нема.Не дао Бог да доктора наука нема ,сигурно ни нас неби било. Па дааа,треба веровати и улагати тамо у неког Месија,Роналда и сл. који леже на милионима зарад властитог ужитка.Они ће те сигурно излечити !?

Name

Тадивоје

03.08.2020 21:06

Ко има у глави имун је на вирус,ко нема вец је заразен

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.08.2020 06:01

Ти очигледно немаш!

Name

XXX

04.08.2020 06:06

Теби оцигледно фали која даска па си имун! Иди на инфективно и докази сам себи!

Name

Бабел

03.08.2020 21:09

Јос само неко нека објасни на који нацин и којим прегледом се мозе установити присуство Т-целије у организму ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

118д

04.08.2020 03:12

Тестира се крв, јако компликован тест па вјероватно и скуп ☹️.

Name

Анти тијела

04.08.2020 11:44

Разлика измедју анити тијела и Т целија је у том да при уласку вируса у организам анти тијела (ако их вец имамао) директно нападју и униставају вирус. Т целије, за разлику од анити тијела, униставају вец вирусом заразене целије у насм организму и недозвољавају његово умнозавање и даље сирење. Како је неведено горе у теxту, утврдјивање постојања Т целија у насем организму је назалост прилицно компликована и скупа лабораторијска анализа. Ријесње би мозда било то да се покуса наци нека једноствнија, брза и јефтиња анализа (брзи тест) који би олаксао борбу протов Цороне и смањио потребу за масовним вакцинисањем.

Name

ре

04.08.2020 21:06

сви имамо т-целије, то је као библиотека против вируса на рацунару, која се упдајтује сваки пут кад изадје нови вирус, да би га антивирусни програм препознао. Код нас у Сведској око 15% људи не мозе да добије ХИВ, засто, зато сто смо сви разлицити на своје нацине. Црнци никад не плицају олимпијски за злато јер потону, али зато трце брзо!

Name

Лили

03.08.2020 22:21

Све сами доц. Наука.. а казу не зна се јос ниста о ВИРУСУ. Па онда нам лијепо казите јели се могу такозване Т целије нецим надомјестити, побоњсати.. Или ста вец. Сваки вас закљуцак одкрицесводи се само на констатацији ниста конкретно ниста за савјета како ста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лили

04.08.2020 21:50

Да знају похвалили би се давно и покупили коју награду и несто патентирали. Ово су само медијски мацори, видјело то струке није

Name

Јинг јанг

04.08.2020 02:29

А овог првог и трецег тупана!!!Ста сте ви цитали?Фино писе да је компликовано издвајање Т-целија и да се врси само у науцне сврхе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

иницијатор

04.08.2020 05:54

Гдја има да се купи ових Т ћелија да одмх наручим,јел иду на вагу или већ како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад је

04.08.2020 08:39

Је против бе-се-зе вакцине, сто ли?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

05.08.2020 05:54

Што ли? Па да те лече полако онако, треба ово,треба оно и онда те лепо нема на Балкану што им и иде у прилог.

Name

Др

04.08.2020 13:53

Све ове који не вјерују у ЦОВИД позивам да мало прошетају кроз инфективно ЦОВИД одјељење без заштитне опреме, а да прије тога потпишу да неће заузимати ником кревет ако добију тешку клиничку слику, јер корона на постоји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

04.08.2020 17:52

@Др, у праву сте. Свакако није у реду од Цовида правити највећу катастрофу у историји рода људскога, али је стварно мало приглупо (не могу наћи блажи израз) тврдити да је све то измишљотина.

Name

Е тако

06.08.2020 07:52

И треба,кад харају по читавом свету без последица и одговорности за сва злодела учињена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

06.08.2020 15:20

Купијо неке кексиће дјеци у облику слова, дошо комшија чуо за Т ћелије и све до задњег слова Т пробро и појо.

ОДГОВОРИТЕ