"Јавни превоз у Бањалуци пао на терет грађана"

„Град Бањалука има један од најскупљих јавних превоза у региону и једини је град у региону који не субвенционише јавни превоз. Резултат тога је да само 10% грађана користи јавни превоз“, рекао је на данашњој конференцији за медије Драшко Станивуковић, предсједник Градског одбора ПДП Бањалука. 

Република Српска 03.08.2020 | 13:50
"Јавни превоз у Бањалуци пао на терет грађана"

Станивуковић је истакао да је јавни превоз у Бањалуци пао на терет грађана и аутопревозника који се зато налазе у неповољном положају: 

„Рјешење је субвенционисање јавног превоза од стране Града, што власт, а врше је једни те исти, није понудила у претходних десет година. Тако не би појединачна карта износила 1,80 КМ, просјечна мјесечна не би коштала 44 КМ, а радничка до 130 КМ, што многи не могу финансијски да поднесу“, рекао је Станивуковић. 

Он је рекао да је Сектор за економска питања Градског одбора ПДП Бањалука израчунао да се у буџету града могу издвојити средства да јавни превоз буде бесплатан за сваког пензионера, будући да они имају највећу потребу и највећи су корисници јавног превоза. 

„Средства постоје у буџету Града и могу се издвојити од стручних услуга за које Град Бањалука издваја највише новца, смањењем плата највишим функционерима – предсједнику Скупштине града, градоначелнику и другима који су добро плаћени, а не раде свој посао“, рекао је Станивуковић, истакавши да ни у вријеме када је цијена горива била на минимуму градоначелник Бањалуке није имао ауторитет да смањи цијене превоза. 

Потпредсједник Градског одбора ПДП Бањалука, Драган Милановић, рекао је да је од „акцизне коалиције“ на нивоу БиХ, коју су и тада чинили СНСД-СДА и ХДЗ и усвајања сета закона о акцизама почео раст цијена градског превоза: 

„Међутим, када смо почетком ове године имали пад цијена горива, није дошло до пада цијена градског превоза. При томе, укинуто је неколико линија, па имамо ситуације да се мјештани приградских насеља, који раде у граду, нама жале како немају могућност да иза 19 часова користе јавни превоз, па морају да доплаћују да би се могли вратити са посла. Нама су битни људи и у граду, али и у Агином селу, Бронзаном Мајдану, Бистрици и другим мјестима, те ћемо радити на рјешавању тог проблема“, истакао је Милановић. 

Генерални секретар ПДП-а, Милко Грмуша, истакао је да је предсједник Градског одбора једне нове политичке странке, која 2016. године није учествовала на изборима, поручио градоначелнику да нису задовољни својим удјелом у власти. Грмуша је истакао да то значи да сваки коалициони партнер у власти мора добити своја мјеста у јавним предузећима, институцијама, градској управи: 

„Цијена тога је, између осталог и раст цијене воде. У марту 2019. године је уведена накнада за мјерно мјесто, цијена воде по кубику је порасла за 11 пфенинга и то је по просјечно домаћинство коштало 50 КМ. Тада је директор Водовода а.д. Бањалука образложио да је то јавно предузеће на себе преузело много мрежа сеоских водовода од Центра за развој села. У том случају би било нормално да се и трошкови Центра за развој села смање, међутим – трошкови на плате запослених су 2015. године биле 1.195.000 КМ, а ове године су 1.400.000 КМ“, рекао је Грмуша. 

Он је истакао да је то цијена принципа да сваки коалициони партнер, од тренутних девет који су потписали споразум, добије свој „колач власти“ и мјеста у градским одјељењима и предузећима: 

„С друге стране, господин предсједник Градског одбора новоформиране странке није рекао по којем конкурсу ће то да добије. Не може, јер по закону оснивачи и чланови органа политичких странака не могу бити запослени у јавном сектору мимо конкурса и ако прођу на конкурсу морају изаћи из страначких органа. Закон се не поштује, грађани плаћају њихова мјеста у власти, а многа села данас немају воде“, рекао је Грмуша. 

Истакао је да ће се Драшко Станивуковић, када постане градоначелник, водити принципом законитости, а не подобности: 

„То је квалитативна разлика која чини разлику између нас и њих. Ми смо спремни да инсистирамо на поштовању закона, поштовању начела компетенције и да стојимо иза тога“, истакао је Грмуша. 

БН ТВ

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Т5

03.08.2020 12:30

Јој зуцо ти цес ријесити гарант ста ти имас или Игор па то је приватни прwвоз о цему ти лупас тупане фати се књиге љиго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т5

03.08.2020 12:49

Приватни превоз је и у Београду,Љубљани,Крању и у другим градовима па са једном мјесечном можеш путовати по цијелом граду тупаџијо.

Name

Ре

03.08.2020 13:02

Сто си ти паметан боту. Драско је за тебе и такве измислио галаксију. Нисте му ни до глезња. Драско побједјује, а ви полтрони мозете поцркати од муке. Правда је на Драсковој страни.

Name

Ре Т 5

03.08.2020 13:03

Фати се ти мало правописа , и настави чувати овце и моли свевишњег да цјена не буде 4,5 км.

Name

ре

03.08.2020 13:12

Па може Град да субвенционише превоз пензионера. Плати приватнику колико треба и у чему је проблем?

Name

ГСП

03.08.2020 15:03

У Београду је ГСП-Градско Саобраћајно Предузеће. Није приватно.

Name

4д за РЕ

04.08.2020 14:42

Ма путовали би људи Али гузва у аутобусима драско његова фамилија И комплетан пдп путује аутобусима,где људи да стану,овај Мали се изгубио

Name

Боки

03.08.2020 12:30

Иако сам углавном уз Драшка, овдје греши. Ни случајно субвенционисање јавног превоза (читај аутобуса, јер је то једино), док се не ријеши квалитет услуге које ти превозници нуде. Јер то би било охрабривање постојећег стања. МУП стално у контролама проналази да је већина аутобуса неисправна, знам да су неки возачи имали лудачке смјене у трајању (не знам какво је стање сада), о врућини у аутобусу и систему наплате карата на станици гдје шофер умјесто да вози стално мора радити као касир је грозан и на крају крајева - СЕДАМ превозника у Бањалуци, па то је мало рећи превише да би иједан профитирао на здрав начин и уложио да побољша услугу. Такође се мора урадити реорганизација линија - кроз главну градску улицу иде малтене воз аутобуса, а кроз неке дијелове града ужи и шири центар, док дођеш до аутобуске, прешао си пола укупног пута. У БЛ је и даље најисплативији аутомобил, што се види по гужвама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.08.2020 13:13

Управо иде нови тендер за сљедећих 7 година.

Name

Рекет

03.08.2020 12:49

Тендер који је у процедури за јавни превоз је намјестен само за постојеце превознике. А зна се ко од превозника води коло. У тендеру се наводи да уцесници тендера морају да имају потврду града који има висе од 150.000 становника за предходно добро извођене радове...а који то град у РС има висе од 150.000 становника...циста намјесталка....много прозирно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

03.08.2020 12:59

ТАXИсти погледајте Мостар. Цијене возње су толике да се не исплате градске аутобусне линије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xXx

03.08.2020 13:08

Сви ви нешто обећавате већ годинама,борите се само за фотеље и власт.Сви сте исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конобар

03.08.2020 13:17

То су приватне фирме ,сто се мјесас у све , није то цацино па да мозес да се мјесас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

03.08.2020 13:22

Гос. Станивуковиц само напријед и СВАКИ ДАН СЕ ЈАВЉАЈТЕ НАРОДУ"ОТВАРАЈТЕ ИМ ОЦИ"јер им ови на власти само замазују оци и објасњавају како је теско и да нема ПАРА А ПАРА ИМА САМО ИХ ПРАВИЛНО РАСПОРЕДИ ТИ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

03.08.2020 14:24

Драско је на правом путу,само будале,резимски ботови и ухљеби,мисле да "мора" овако,и да не мозе никако другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2020 15:31

Тако је!

Name

А

03.08.2020 14:33

Ало бре до избора је још 3,5 мјесеци, полако, охани мало. Кад ти најпотребније буде пред изборе нећеш имати о чему причати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јое Страмер

03.08.2020 14:56

Само пар постених тендера на годисњем нивоу,са реалном цијеном,умјесто оних намјестених са екстра профитом,и ето довољно новца да се у тој години субвенционисе градски превоз,на корист свих градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Конобар

03.08.2020 15:36

Процитај текст па коментариси! Дјецко трази да Град сноси ТРОСКОВЕ превоза ПЕНЗИОНЕРА да се не пљацка овај народ са НАЈСКУПЉОМ КАРТОМ! Нико не помиње ВЛАСНИЧКУ структуру превозника! ГРАД ОДРЕДЈУЈЕ ЦИЈЕНЕ није слободно формирање ЦИЈЕНА АЛ ЈЕ ТЕБИ ПРОБЛЕМ ДРАСКО ПА САМО НАПАДАШ сто ти коментар нема везе са функционисање превоза НИЈЕ БИТНО!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

03.08.2020 17:17

Јавни превоз у Бањалуци је добар и функционише по принципима тржишта јер су сви ти превозници приватни. Сад дал је добро да држава субвенционише градски превоз, можда у смислу да их натјера да уведу заједничку платну картицу гдје би се могла допуњавати електронски и користити на свим линијама без обзира на превозика, па да рецимо буде као Бус Плус у Београду, али да држи губиташа на својим плећима никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ А

04.08.2020 05:52

НИ БРОЈАТИ НЕ ЗНАШ, ДО ИЗБОРА ИМА 2,5 А НЕ 3,5 МЈЕСЕЦИ.ДРАШКО САМО НАПРИЈЕД СРЕЋНО!!!

Name

Ђиђи

04.08.2020 08:22

Јавни превоз у БЛ није добар и није функционалан а и карте су прескупе.Живим три километра од центра БЛ и не пада ми на памет да идем аутобусом.Карта ме кошта 3,60км а за те паре наспем седам литара плина и могу пет-шест пута отићи и вратити се а ако плаћам паркинг онда четири-пет пута.Тако да је у БЛ вожња бусом неисплатива.

Name

Зоран

03.08.2020 22:22

Ја се питам из ког разлога ове партице од стотињак чланова подржавају Драшка ако се не надају некој функцијици ако опозиција победи. Јел неко мисли да би дали све позиције ПДПу И СДСу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.08.2020 08:08

Превисе нереалних обецања а то ми се уопсте не свидја,зна се колики је будзет и ста се све мозе урадити у оквиру будзете,ово сто је он обецао не би могао покрити ни будзет једне Москве а не мале БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД

04.08.2020 09:02

Може се урадити доста тога из средстава буџета само да се улаже у град а не џеп. Мање аута , излета, презентација, љетовања,зимовања и много дургог да не спомињем ружне ствари. Док се ишколују њихова дјеца у иностранству, исфинанцирају њихови прохтјеви, оде пара. Узми буре меда и сваки дан само стви и извади прст па ћеш да видиш како се брзо испразни. За јавашлук и лоповлук нема опревдања.