Маске и суспензија: Ово су нове мјере за школарце

Како ће изгледати нова школска година у Србији, то у овом тренутку нико са сигурношћу не може да каже. Министар просвете Младен Шарчевић пре неколико дана је за "Блиц" открио неколико модела који углавном комбинују редовну и онлајн наставу, али је недуго затим председник државе Александар Вучић јасно рекао да "не искључује могућност комплетне онлајн наставе, те да је здравље на првом месту".

Србија 03.08.2020 | 07:40
Маске и суспензија: Ово су нове мјере за школарце

Једно је чини се сигурно: ђаци који буду долазили у школу мораће да носе маске. А најављене су и казне за оне који се тога не буду придржавали.

Како је за Тањуг истакао министар Шарчевић, "од септембра ће дисциплина у школама морати да буде много строжа него раније, те ће тако ученик за неношење маске прво бити опоменут, затим укорен, а уколико настави да скида маску и суспендован".

- Донећемо посебна правила и уредбу која важе у ванредним ситуацијама да ученик може бити суспендован, јер ако буде чешће скидао маску он би угрожавао безбедност друге деце. Мере морају да се поштују - навео је министар Шарчевић.

Како је додао, школе ће за наставнике и друго особље набавити маске, а за ученике то ће радити родитељи. Препорука министра је да се за децу набаве памучне маске које могу да се перу и које су прилагођене њиховом узрасту.

Почетком наредне недеље, како је најављено, Министарство просвете ће Кризном штабу представити неколико модела како би од 1. септембра могла да изгледа нова школска година. Наравно, све ће зависити и од тога каква ће током јесени бити епидемиолошка ситуација у Србији.

Родитељи ће бити у прилици да одаберу опцију по којој би њихова деца наставу пратила онлајн, од куће. А једино би имали обавезу да дођу у школу да одговарају.

- Неки родитељи су уплашени, има и породица у којима је неко позитиван на корону, има и оних са другим обољењима па се плаше да ће деца донети вирус из школе - објаснио је Шарчевић.

(Блиц)

(Фото: ЕПА)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Трифун

03.08.2020 06:00

Најбоље да укинете сколство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

03.08.2020 07:26

Тако је. Свако своју дјецу нека учи

Name

Андриц

03.08.2020 06:04

Пу,стоко једна.Ви набављате маске наставницими,а ми да набављамо дјеци.Па је ли ви знате да је једна маска 1,5км.Дјеца це у току седмице бар два-три пута изгубити маску,сто у игри,сто у путу од куце до сколе,и обрнуто.То је 3-4 марке седмицно,или 15км мјесецно,па пута број дјеце.Па зар и на њима да зарадјујете,багро плаценицка.Пусти дјецу да се друзе,сколују,играју,ваљају по двористу,да додју прљави,мокри,раздрагани,весели.Тако се графи имунитет којем корона не мозе ни присмрдити.А ви би само да их затварате,уводите неке мјере за које не знате да ли помазу,само вам је то неко рекао из СЗО,без икаквог доказа.Маму вам васу,па моје неце носити,макар ја цркао,да знате одмах...фуј,фуј,фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав ре

03.08.2020 06:41

Јаране, види се да ти нико од пријатеља и родбине није захваћен вирусом. И то је добро. Иначе би другачије причао. Тако су исто о рату причали и причају они који су побјегли и са стране онда потпиривали страсти и паметновали. А ако стварно имаш дјецу, баш ме интересује да ли ћеш успјети да их шаљеш без маске у школу ако их друга дјеца буду носила. А има нас који плаћамо превоз за двоје дјеце (2x125КМ) што је много више од тих твојих 15.

Name

Реално

03.08.2020 06:51

То је закон у Србији и тамо маске костају у динарима а не у км

Name

Ре мирослав

03.08.2020 07:20

Велики број доктора и стручњака из цијелог свијета тврде да никакви вируси не постоје и да је највјероватније у питање тровање. Једна од главних тврдњи је да та фамозна "зараза" уопште не прелази са човјека на човјека. Тако се твди...

Name

Андриц

03.08.2020 15:15

За мирослав ре:као прво,није ствар сто ја плацам тих 15км а ти 125км.Превоз се одувијек плацао,али ста ми овде плацамо-маске.Па коме иду паре у дзеп,овим насим сплеткаросима овдје,коме они плацају маске,па онима који су све ово измислили.Пусти дјецу да буду дјеца,и запамти,моја дјеца це у сколу ици без маске,нико им не мозе одузети право на сколовање,и не мозе их нико натјерати да носе маску,буди сигуран...

Name

Сотоне

03.08.2020 06:39

Колико су људи спремни убити квазидоктори да би сацували "економију" ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

сајо

03.08.2020 06:40

Не ваља то сто раде од дјеце пустите децу да се играју у сколи а не да носе маске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивана

03.08.2020 06:50

Маске да се носе под обавезно. И наставници и ученици, што би то био проблем. Здравље на првом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2020 09:16

Бас си паметна!

Name

Урос

03.08.2020 06:55

Која сте ви багра и идиоти. Ви се хвалите богатом дрзавом и привредним растом итд итд. Све лопов до лопова. Вуцицу, набави дјеци маске а не професорима и наставницима. Ста цес са оног дијета које нема ни за кифлу а камо ли да купује маске. Вратицес га из сколе је ли. Па како вас висе није стид да Богда вам Бог судио који сте хостаплери, клосари...идиоти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.08.2020 15:42

А колико мозе да кошта текстилна маска која се пере? Па лако се и праве. Дијете коме се то не може купити је већ или одузето тим родитељима пошто немају баш ништа или мртво од глади, а о школовању да и не говоримо.

Name

Буцо

03.08.2020 06:55

Не брините то су мјере у сколама у Србији.У Рс док не додју нови хеликотери неце се расправљати о тим изазовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОВАЈ

03.08.2020 07:04

ВУЦИЦ ПРОЛУПАО СКРОЗ.ЗДРАВЉЕ ЈЕ НАЈ ПРЕЦЕ ОТКРИО ЦОВЕК АМЕРИКУ.УПЕТЉАО СЕ КО ПИЛЕ У КУЦИНЕ НЕЗНА КУД УДАРА.БИЗНИС ПРАВИ ПРЕКО БРАТА МИЛЕ И ПРОИНТЕРА АЛ ДОЦЕ МУ МИЛЕ ГЛАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба вас све тузити

03.08.2020 07:07

Супер, не мора ни да онда у сколу! Ви цете маскама да угрозавате здравље дјеце, МУРС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безбиједност на орвом мјесту

03.08.2020 07:07

Да али васег капитала, вас, васе родбине и кумова, који су у ЕУ или добрим локацијама. Само Србовање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.08.2020 07:11

Подсјетимо, први корона вирус у БиХ је откривен у бањалучкој основној школи Бранко Ћопић (мјесец дана раније је на истом мјесту забиљежен први случај свињског грипа Х1Н1). Које су тад биле одређене мјере? Цијели разред у којем је наставу похађао заражени ученик послат је кући у изолацију следећи дан а сви остали ученици из цијеле школе су наставили са наставом наредних неколико дана без икаквих мјера заштите, и личне и колективнхе. Епилог: НИТИ ЈЕДАН УЧЕНИК ЦИЈЕЛЕ ШКОЛЕ, ПА И ТОГ РАЗРЕДА У КОЈЕМ ЈЕ ОТКРИВЕН КОРОНА ВИРУС, НИЈЕ БИО ПОЗИТИВАН НА КОРОНА ВИРУС, НИ ТАД НИ ПОСЛИЈЕ! Те према томе, и то показује да ношење маски и међусобно дистанцирање нема никаквог ефекта и да је потпуно бесмислено. Јер како онда обајснити чињеницу да су се Вишковић, мазалица, Новалић и други политичари заразили короном ако су се придржавали свих, од струке, препоручених мјера, а они тврде да јесу. Значи, да су носили маске и држали међусобну дистанцу а ипак су се заразили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.08.2020 07:24

Још да додам да ова школа никада није била кластер! Никада није потврђено и доказано да се из школе ширила "зараза" ни по Бања Луци ни по БиХ.

Name

СССС

03.08.2020 11:05

Удај се за мене Скептик! :))

Name

Хм

03.08.2020 07:40

Прво не постоји никакав доказ да је нови корона вирус уопсте изолован. Тестирају на фрагмент рна са 200 до 300 база а цитав геном вируса би морао имати 30000 база. Оно сто врте у цланцима је компјутерски модел. И због тога це дјецу која уопсте ниста не преносе гусити да удису ЦО2 и да оболе од бактерија и не могу да расту. Јер људи ви издисете бактерије и микроорганизме које под маском опет удисете. Не могу да схватим глупост људи који то подрзавају посебно за дјецу. Треба да удисете кисеоник а не ЦО2. Маске имају смисла за хирурге кад раде на отвореном тијелу а то су свакако друге маске а не ово сто вам нестерилно на комад уваљују у апотекама. Ја стварно не знам ста је с мозгом народа који пристаје да носи те брњице новог свјетског поретка и јос вјерује у предности носења истих. Страсно је ово поробљавање. Засипају вас микроорганизмима из цхемтраилса а ви зивите у убједјењу да це вас дијете заразити. Стварно се ту висе нема ста комрнтарисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВ.ИСИДОР

03.08.2020 07:41

Подржавам и слажем се у потпуности са коментарима ТРИФУН,АНДРИЦ,СКЕПТИК!!! Не дају нам достојно обиљежит Крсну Славу,Васкрс...сад и дјеци одлазак у школу а све под изговором због заразе а на базенима ових дана има 550 људи без маске и прописане дистанце. Па ко је овдје луд ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

03.08.2020 08:20

ВЕРОВАТНО ТО ЋЕ ВАЖИТИ И ЗА ВУЧИЋА ДА НОСИ МАСКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

03.08.2020 22:58

Само настава код куце. Или укинути Балканско сколство. Уствари укинути сколство за све бивсе Југо. Дрзаве Ионако нема посла ни за изузетно сколовану омладину. За разлику од садасњих политицара који и дан данас иду у сколу вецерњу наравно

ОДГОВОРИТЕ