Фактура за карантин: Ко плаћа лијечење?

На адресу Општине Теслић, на сјеверозападу Босне и Херцеговине, стигао је рачун од око 8.000 марака од Дома ученика из Добоја, који је удаљен око 40 километара. Фактура је испостављена због боравка становника Теслића у овој установи, која је од маја до јула служила као карантин за пацијенте позитивне на корона вирус без симптома или са лакшом клиничком сликом.

Република Српска 02.08.2020 | 20:37
Фактура за карантин: Ко плаћа лијечење?

"Није проблем да Општина плати тих 8.000 марака за збрињавање пацијената. Не ради се о томе, ријеч о једном принципу који мора да постоји у свему, па онда и у овоме“, каже за Радио Слободна Европа Милан Миличевић, начелник Теслића за Радио Слободна Европа.

Карантин за становништво добојске регије у Дом ученика успостављен је одлуком Штаба за ванредне ситуације Републике Српске, 5. маја због пораста броја обољелих у том дијелу Босне и Херцеговине.

"Прије тога карантин за Теслић је био у Студентском дому Никола Тесла у Бањалуци. Ми никад нисмо из Студентског центра добили било какву фактуру на име трошкова боравка пацијената из Теслића. Из Дома ученика у Добоју смо добили два пута фактуру. Прва фактура је била 5.000 марака, а други пут увећану за око три хиљаде марака. Значи, укупни износ је био око 8.000 марака на име трошкова боравка пацијената позитивних на ЦОВИД–19, а који долазе из Теслића“, истиче Миличевић.

У Ђачком дому у Добоју су били смјештени и пацијенти са подручја Дервенте. Милорад Симић, дервентски начелник, у разговору за Радио Слободна Европа наводи да је био непријатно изненађен када је добио рачун за плаћање.

"Добио сам фактуру. Не могу се сјетити који је био износ. Прво сам се разочарао, а онда грохотом насмијао. Рекох, Боже гдје смо ми то? Људи имају здравствену заштиту. Ништа ми није било јасно. Прије десетак година добио сам фактуру из добојског затвора да им Општина поправи кров. Они су написали колико је људи из Дервенте лежало у затвору у неком периоду, колико је то дана, сати, колико све то кошта. Нисам, хвала Богу, ни то платио. Ово сад ми је слично“, каже начелник Симић.

Директор: Нису фактуре него бројно стање

Саша Шуматић, директор Дома ученика у Добоју, за Радио Слободна Европа каже да је за њега ово "болна тема". Према његовим ријечима требало је да локалне заједнице саме понуде плаћање трошкова смјештаја обољелих пацијената.

"Овдје је било смјештено између 140 и 150 пацијената са добојске регије. То су општине Модрича, Шамац, Дервента, Теслић, Брод, Петрово, Вукосавље. Нису испостављене никакве фактуре. То су бројна стања свих људи који су прошли кроз овај Дом. Свака Општина је требала још у старту да са нама о томе разговара. Градоначелник Добоја нама је одмах рекао да ће нам помоћи на све могуће начине. Тада нико од пацијената није био ни ушао, нити се знало одакле ће нам све пацијенти долазити. Не видим разлог због којег је сада неко незадовољан“ , каже Шуматић.

Милан Миличевић, начелник Општине Теслић, одговара да је недвосмислено јасно да је из Дома ученика стигла фактура која је враћена пошиљаоцу.

"Ми смо добили фактуру са образложењем да је то одлука Градског кризног штаба у Добоју да свака општина сноси трошкове за своје пацијенте. Тај штаб нам није надлежан. Нама је надлежан Републички штаб чији је предсједник Радован Вишковић. Ми никад нисмо добили такво нешто од Републичког кризног штаба. Ради се о пацијентима који су здравствено осигурани. Ми смо послали упите Републичком штабу и Фонду здравственог осигурања. Нисмо још увијек добили одговор“, истиче Миличевић.

Карантин затворен, рачун отворен

Карантин у Дому ученика у Добоју постојао је до првог јула. Одлуку о престанку рада објеката за изолацију карантинског типа донио је Републички штаб за ванредне ситуације на приједлог Института за јавно здравство Републике Српске.

Директор Дома ученика у Добоју није могао да прецизира колико су укупно коштали боравак, исхрана и други трошкови смјештаја заражених пацијената.

"Друга ствар, ја стварно нисам тај који одлучује ко ће то плаћати и да ли ће се плаћати. Постоје републички и локални ниво. Очекујем да ће бити нека одлука о томе ко, шта и колико ће учествовати у свему овоме. Дом ученика се првенствено бави дјецом и служи за смјештај средњошколаца који се овдје школују и немају мјесто пребивалишта у Добоју. Ми сами нисмо у могућности да исфинансирамо све оно што се овдје дешавало у том периоду од нешто мање од два мјесеца.

Овдје су били ангажовани сви запослени у Дому, поред медицинара из Добоја и других општина. Они су се бавили чишћењем Дома, припремом хране за пацијенте, обезбјеђивањем хигијенских средстава, збрињавањем инфективног отпада. Предузете су и мјере у реновирању Дома. Морали смо да отклањамо и кварове који су се појављивали“, каже Шуматић.

Наводе начелника Теслића да бањалучки Студенстки центар није тражио новац за покривање трошкова смјештаја заражених пацијената у тој установи, директор добојског ђачког дома није могао да коментарише.

"Не могу да коментаришем нешто што не знам. Да ли је неко испоставио фактуру, назовите то како хоћете, не могу да улазим у то“, одговара Шуматић.

Он додаје да је Дом ученика у надлежности Министарства просвјете и културе РС.

"Постоји и одлука Министарства просвјете гдје наш послодавац дозвољава да се Дом ставља под карантински тип и гдје се стриктно наводи да се све остале ствари, смјештај, храна, плате радника сноси на нивоу локалних заједница“, наглашава Шуматић.

(Не)плаћање фактура

Плаћање неће бити спорно само под једним условом, категоричан је начелник Теслића.

"Уколико добијемо одговор Републичког штаба да то требамо платити, ми ћемо то платити. Не видим, међутим, никакву медицинску, здравствену ни људску логику да неко користи ову ситуацију за фактурисање такве врсте трошкова. Ако је то наредба, она треба да буде генерална и да се на све односи. Не видим логику да неко у ванредној ситуацији и ванредном стању у вријеме пандемије испоставља фактуру за пацијенте који су здравствено осигурани.

Да не будем погрешно схваћен. Општини Теслић није проблем платити тај износ за своје људе, али ми треба јасно образложење како је то некоме пало на памет да то потпише, а то је потписао директор ђачког дома. Потребно ми је јасно образложење, јер би без тога свако могао да испостави фактуру. У Студентском центру у Бањалуци је било смјештено више пацијената из Теслића него у Добоју и одатле, понављам, никад нисмо добили било какву фактуру“, наводи Миличевић.

Начелник: 'Сад сам ја кривац што су се људи разболијевали'

"Ми смо имали карантин у некадашњој терапијској заједници код фрањевачког самостана на Плехану. Они су то одмах нама ставили на располагање и дали кључеве. Кроз њега је прошло преко 130 душа, махом из иностранства. Нико није плаћао. Нико није ни питао имају ли ти људи осигурање. Тако је морало бити. То је наш буџет ванредно коштало између 30.000 и 40.000 марака. Нико није постављао питање има ли пара, јер је новца за то морало бити.

"Ово из Добоја", навео је, "ме толико изненадило".

"Сад сам ја 'кривац' што су ми се људи разбољели и што је неко организовао гдје да их се смјести и мени дође фактура. Није битно колики је износ, да је само један фенинг, то није морално и нормално“, истиче начелник Дервенте Милорад Симић.

У тридесетак хрватских села на подручју Дервенте и Добоја живе ријетки и старији грађани хрватске националности који су се вратили након завршетка рата (фотографија из Присада)

Тренутно у Босни и Херцеговини особама које немају симптоме болести или у складу са процјеном надлежног доктора медицине имају благе симптоме, а код којих је потврђен вирус корона, одређује се мјера кућне изолације.

(РСЕ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

СССС

02.08.2020 18:58

Направило топломјер у облику пиштоља, па га користи на потлаченом народу.... Срамно и јадно! Која багра у бијелим мантилима. То ни Хитлеру није пало на памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2020 21:03

Па нормала кад сељак види пистољ топломјер скења се и конта Ја технике. А Рудоња и остали онда удри по дзепу.

Name

Ре ЦЦЦЦ

02.08.2020 21:47

Мој муз се насао у ситуацији са тим топломјером, није знао да це га то доцекати на капији предузеца. Како је дјецко подигао тај 'пистољ' према целу услиједила је рефлексна реакција, ударцем по руци избио му је тај наводни топломјер, изгаламио се на јадника, а потом отисао код сефа и извристао се и на њега уз констатацију да не вјерује у корону и да ако им се то не свидја нека га саљу куци. Отада га сви заобилазе у сироком кругу, да не казем клањају му се. Урадио је сто нико не смије, а сви исто мислимо. Било би смијесно да није трагицно колико смо јадни, а на све цутимо.

Name

ја сам опет

03.08.2020 05:51

кУПИÜ САМ КИНЕСКИ ИЗГЛЕДА КАО ПРАВИ КОСТА12€,

Name

Читај Устав

02.08.2020 20:05

За ове топломјере треба подносити апелације. По Уставу, нико нас не смије тестирати без нашег пристанка ни у какве сврхе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

03.08.2020 07:09

Тако је!

Name

Војо

03.08.2020 06:17

Какви одговори такав и директор на свако питање је одговорио да ништа он не зна. А прије позива да да изјаву да је радио алко тест био би позитиван. Доборовољно се пријавио за дом да би се Добојским властима јос више додворио, мјесец дана прије "короне" исти је свечано отварао вешерај и набавку веш машине гдје је дјецу из дома малољетну извео испред да дају аплауз политичарима. Тај исти директор ништа није уложио у дом од када је дошао ако изузмемо веш машину. Професор који је требао и да буде саслушан за своје понашање у школама којима је радио. Мисли да је велики зналац али доказује да није једини зналац то му се мора дати признање је конзумирање алкохола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мј

03.08.2020 13:19

Пре два мјесеца,одем породицном др у Теслицу за рецепте а један момакби дјевојка сједе,мјере температуру и узимају податке.Тај исти момак,зове једног свог колегу и трази од њега,да иде донијети пиво.Колико је валидно,кад такве особе,под дејством алкохола,мјери температуру грађанима.

ОДГОВОРИТЕ