Скраћени карантин и изолација у Црној Гори

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) у Црној Гори одлучило је да скрати вријеме самоизолације и институционалне изолације са сада прописаних 21 дан на 14 дана.

Регион 02.08.2020 | 19:01
Скраћени карантин и изолација у Црној Гори

Одлука је донијета на приједлог Института за јавно здравље у складу са међународним препорукама и праксом која је већ на снази у већини држава Европске уније, у Великој Британији, САД, Јапану, преносе Вијести.

"Најновији научни докази указују да је заразност оболелих знатно краћа него што се првобитно сматрало те да су пацијенти заразни дан или два пре појаве симптома, да заразност расте са појавом симптома, да је највећа током прва два дана присуства симптома да би након тога полако опала и изгубила се током првих десет дана болести код оних пацијената који су имали благе симптоме", наводи се у саопштењу НКТ.

Заразност асимптоматских случајева, додаје се, очигледно траје и краће.

"Ово указује да пацијенти који нису имали симптоме, а код којих је прошло најмање 14 дана од узимања узорка за тест који је био позитиван, не представљају опасност по своје окружење те самим тим не постоји потреба за њиховом самоизолацијом након 14. дана", објашњава НКТ.

Мјера самоизолације се укида лицима којима је на дан ступања на снагу ове мјере истекло 14 дана трајања самоизолације, а најмање три дана немају симптоме ни знакове инфекције.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Опустено?

02.08.2020 17:55

Сада ће им пад посјете пасти са 92 % на 91,99 %?

ОДГОВОРИТЕ