Земље бивше Југе граде још једну нуклеарку?

Словенија и Хрватска спремне су да учествују у могућој изградњи нуклеарне електране Кршко 2 (НЕК 2), изјавили су званичници две земље.

Вијести 01.08.2020 | 16:11
Земље бивше Југе граде још једну нуклеарку?

Словенија и Хрватска већ су учествовале у изградњи нуклеарне електране Кршко чије власништво по пола деле енергетске компаније две земље, а поруке словеначких министара и државних дужносника да Словенија намерава градити НЕК 2 прихваћене су ових дана с друге стране границе.

Наиме, хрватски министар енергетике Томислав Ћорић рекао је да Хрватска неће имати ништа против да добије стабилан и релативно велик извор електричне енергије из другог блока нуклеарне електране Кршко.

"Ако се Словенија одлучи за изградњу другог блока и понуди потенцијалним партнерима удео у финансирању овог скупог пројекта, мислим да би Хрватска требало да размотри дугорочан и стабилан извор електричне енергије", рекао је министар Ћорић.

Хрватска, као сувласник нуклеарне електране и суседна земља, тренутно учествује у јавној расправи о прекограничном утицају овог пројекта, додао је Ћорић.

Сувласнички однос нуклеарне електране Кршко између Словеније и Хрватске последњих година није прошао без несугласица, а питање складиштења отпада, који је проблем и у односима са Босном и Херцеговином, тренутно је без решења.

С тим у вези, хрватски министар Ћорић поновио је да словенска понуда за заједничко складиште у Врбини није прихватљива за Хрватску из већ познатих разлога. Главно је да Хрватска тамо не би могла складиштити сав преостали радиоактивни отпад, преноси портал Индикатор.

Хрватска тренутно производи око 60 одсто властите електричне енергије.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

01.08.2020 14:28

Те две државе су већ одавно заборавиле на бившу државу која им је била битна само толико да се извуку од одговорности за учешће на страни губитника у оба рата. Поред тога оне су сада у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Греат

01.08.2020 16:14

И Србија са нама дјели доприносе од елекртане на Дрини , ниста спорно !

Name

ком

01.08.2020 19:22

Греат, које електране на Дрини? Ако мислиш на ону у Малом Зворнику, не дијеле ништа, већ плаћају накнаду за плављење земљишта у РС, настало изградњом бране (језера). Са ХЕ Вишеград, Србија нема ништа. Мислиш на неку трећу?

Name

Те Ком

01.08.2020 20:24

Па најбоље да провјерис кад је Србија задњи пут ту накнаду исплатила опстинамс Братунац, Стебреница и Висеград

Name

Крка Кркадон

01.08.2020 14:30

Бас добро када банане заврну рукаве, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

01.08.2020 15:12

Зелимо укидање сваке употребе нуклеарне енергије! То зло мора престати да се производи, једна несреца и постацемо Цернобил! Нуклеарне електране су једнако опасне као и нуклеарно орузје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx yу дрзављанин

01.08.2020 15:25

Земље бивше Југославије не би смјеле правити ништа компликованије од држалице за лопату или wц даске, а и постојећу нуклеарку би требало затворити а не дати леватима да се играју са њом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

01.08.2020 16:40

Засто да не сад имају одлагалисте отпада гдје и не угрозава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јебем им матер

01.08.2020 18:36

Па ће онда нуклеарни отпад одлагати на Трговској гори чије воде спадају црноморском сливу а подземним путем ће загађивати и Јадранско море.

ОДГОВОРИТЕ