Zemlje bivše Juge grade još jednu nuklearku?

Slovenija i Hrvatska spremne su da učestvuju u mogućoj izgradnji nuklearne elektrane Krško 2 (NEK 2), izjavili su zvaničnici dve zemlje.

Vijesti 01.08.2020 | 16:11
Zemlje bivše Juge grade još jednu nuklearku?

Slovenija i Hrvatska već su učestvovale u izgradnji nuklearne elektrane Krško čije vlasništvo po pola dele energetske kompanije dve zemlje, a poruke slovenačkih ministara i državnih dužnosnika da Slovenija namerava graditi NEK 2 prihvaćene su ovih dana s druge strane granice.

Naime, hrvatski ministar energetike Tomislav Ćorić rekao je da Hrvatska neće imati ništa protiv da dobije stabilan i relativno velik izvor električne energije iz drugog bloka nuklearne elektrane Krško.

"Ako se Slovenija odluči za izgradnju drugog bloka i ponudi potencijalnim partnerima udeo u finansiranju ovog skupog projekta, mislim da bi Hrvatska trebalo da razmotri dugoročan i stabilan izvor električne energije", rekao je ministar Ćorić.

Hrvatska, kao suvlasnik nuklearne elektrane i susedna zemlja, trenutno učestvuje u javnoj raspravi o prekograničnom uticaju ovog projekta, dodao je Ćorić.

Suvlasnički odnos nuklearne elektrane Krško između Slovenije i Hrvatske poslednjih godina nije prošao bez nesuglasica, a pitanje skladištenja otpada, koji je problem i u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, trenutno je bez rešenja.

S tim u vezi, hrvatski ministar Ćorić ponovio je da slovenska ponuda za zajedničko skladište u Vrbini nije prihvatljiva za Hrvatsku iz već poznatih razloga. Glavno je da Hrvatska tamo ne bi mogla skladištiti sav preostali radioaktivni otpad, prenosi portal Indikator.

Hrvatska trenutno proizvodi oko 60 odsto vlastite električne energije.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

RASPUCHIN

01.08.2020 14:28

Те две државе су већ одавно заборавиле на бившу државу која им је била битна само толико да се извуку од одговорности за учешће на страни губитника у оба рата. Поред тога оне су сада у ЕУ.

ODGOVORITE
Name

Great

01.08.2020 16:14

I Srbija sa nama djeli doprinose od elekrtane na Drini , nista sporno !

Name

kom

01.08.2020 19:22

Great, koje elektrane na Drini? Ako misliš na onu u Malom Zvorniku, ne dijele ništa, već plaćaju naknadu za plavljenje zemljišta u RS, nastalo izgradnjom brane (jezera). Sa HE Višegrad, Srbija nema ništa. Misliš na neku treću?

Name

Te Kom

01.08.2020 20:24

Pa najbolje da provjeris kad je Srbija zadnji put tu naknadu isplatila opstinams Bratunac, Stebrenica i Visegrad

Name

Krka Krkadon

01.08.2020 14:30

Bas dobro kada banane zavrnu rukave, ha, ha..

ODGOVORITE
Name

Decko

01.08.2020 15:12

Zelimo ukidanje svake upotrebe nuklearne energije! To zlo mora prestati da se proizvodi, jedna nesreca i postacemo Cernobil! Nuklearne elektrane su jednako opasne kao i nuklearno oruzje!

ODGOVORITE
Name

Ex yu drzavljanin

01.08.2020 15:25

Zemlje bivše Jugoslavije ne bi smjele praviti ništa komplikovanije od držalice za lopatu ili wc daske, a i postojeću nuklearku bi trebalo zatvoriti a ne dati levatima da se igraju sa njom.

ODGOVORITE
Name

mislim

01.08.2020 16:40

Zasto da ne sad imaju odlagaliste otpada gdje i ne ugrozava.

ODGOVORITE
Name

jebem im mater

01.08.2020 18:36

Pa će onda nuklearni otpad odlagati na Trgovskoj gori čije vode spadaju crnomorskom slivu a podzemnim putem će zagađivati i Jadransko more.

ODGOVORITE