Грађани БиХ безусловно могу само у три земље

Грађани БиХ у јеку пандемије вируса корона безусловно могу да путују у Турску, Србију и Бугарску, док им је за путовање у Албанију, неопходна само потврда о расположивости смјештаја током боравка у овој земљи.

Босна и Херцеговина 01.08.2020 | 12:45
Грађани БиХ безусловно могу само у три земље

Подаци су ово Министарства иностраних послова БиХ, које је за “Независне” навело да бх. грађани приликом путовања у наведене земље нису дужни да имају негативан тест на вирус корона нити да иду у изолацију.

“За улазак у Србију нема ограничења нити је потребан негативан тест, а наши држављани могу без ограничења путовати и у Турску, гдје су отворени сви гранични прелази у ваздушном, друмском и морском саобраћају. Након слијетања у Турску обавезно ће се свима мјерити температура. Тестови ће се бесплатно обављати свима који покажу симптоме”, навели су у овом министарству.

Додали су да су поново успостављени летови на релацији Истанбул – Сарајево.

Бх. грађанима дозвољен је улазак и транзит у Бугарску, али ако грађани БиХ долазе са простора Шведске, УК, Сјеверне Ирске и Португала, с циљем останка у Бугарској, обавезна је изолација од 14 дана.

“Ако држављани БиХ из ових земаља транзитирају кроз Бугарску због повратка у БиХ, изолација није потребна”, рекли су у надлежном министарству за “Независне”.

Када је ријеч о Сјеверној Македонији и Црној Гори, грађани БиХ могу да уђу уз негативан ПЦР тест не старији од 72 сата.

“Поред тога, при уласку у Сјеверну Македонију неопходна је и попуњена изјава са личним подацима о мјесту и временском периоду боравка”, навели су у овом министарству.

Додали су да при уласку у Црну Гору држављани БиХ могу приложити и ЕЛИСА тест на ковид-19, који је урадила акредитована лабораторија.

Улазак бх. држављана на подручје земаља ЕУ и шенгенског простора је и даље забрањен, изузев у случајевима када грађани из БиХ имају ваљан правни основ, као што је виза Д, боравишна или радна дозвола.

Савјет ЕУ у петак је објавио ажурирану листу трећих земља чијим грађанима је дозвољено путовање у ЕУ од 1. августа, на којој се поново не налази ниједна земља са западног Балкана, укључујући БиХ, а у односу на листу од прије двије недјеље, уклоњен је и Алжир.

“Према расположивим информацијама, држављани БиХ могу путовати у Хрватску под условом да на wеб-страници ентерцроатиа.муп.хр попуне одговарајући формулар и најаве свој долазак”, казали су у Министарству иностраних послова БиХ.

Додају да су бх. грађани дужни по уласку у Хрватску ступити у четрнаестодневни карантин, с тим да у току првих седам дана могу извршити тестирање на ковид-19, након чега могу напустити карантин, а трошкове тестирања дужни су да сносе сами.

“Такође, држављани БиХ могу ући у Хрватску без теста или обавезне самоизолације у случајевима да су у питању здравствени радници, истраживачи, прекогранични радници, превозници робе, дипломате, особе које путују због пословних разлога, школовања”, објаснили су у овом министарству.

Према њиховим ријечима, улазак у Словенију грађанима БиХ је омогућен ако посједују негативан тест, не старији од три дана, који је обавезно обављен у некој од земаља чланица ЕУ те морају провести 14 дана у изолацији.

Додали су да у Аустрију држављани БиХ могу улазити и без ваљаног правног основа, туристички у складу са безвизним режимом, уз ПЦР тест не старији од четири дана, а поред теста са собом морају носити прописани образац који је попунио овлаштени љекар или здравствена установа на енглеском или њемачком језику.

“Одлазак у Аустрију такође је условљен тиме да су бх. држављани дужни ући у ову земљу непосредно са територије једне од сусједних земаља Аустрије”, навели су у надлежном министарству.

Додали су да они који желе да путују у Њемачку то могу учинити само ако се враћају на мјесто сталног боравка у овој земљи или оправданог правног основа, као што је хитна медицинска њега или оперативни захват.

“Без негативног ПЦР теста, не старијег од 48 сати, при уласку у Њемачку обавезна је четрнаестодневна изолација”, истакли су у Министарству иностраних послова БиХ.

(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Посматрач

01.08.2020 11:19

Давно сам рекао да неће бити карантина код нас али ће друге земље увести карантин за нас. Што прије тотално пропаднемо и народ скине ову банду тим прије ће мо кренути напријед. То важи бар за РС. Да није Короне ова банда би владала још годинама и зато вријеме би нас тотално уништили а овако бар ће нам људски потенцијал остати. Нас ће Корона спасити иако то можда изгледа чудно. Надам се само да ће и Америка преко ММФ прекинути давати кредите мафији и да неће бити једини њихови спонзори и одржавати их у животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре посматрац

01.08.2020 14:09

Браво за коментар.Тацно тако!

Name

СНСД

01.08.2020 14:26

Добро је јос кад се мозе у Албанију у Схопинг!

Name

Тртмрт

01.08.2020 15:21

Све у сриду погодио Кад ММФ прекине доток ту је крај криминалним клосарима

Name

Гггг

01.08.2020 11:20

Хрватска забрани улазак грађанима БиХ, а БиХ дозвољава улазак грађана Хрватске. Има ли још негдје нешто случно. Код нас сви улазе без икаквих проблемаа ми не можемо нигдје. Каква смо ми то држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јебада

02.08.2020 20:46

Бас ми је драго да је овако

Name

Нострадамус

02.08.2020 21:03

Ма реци ко то улази код нас?

Name

браиндамагед

01.08.2020 11:30

Отприлике то и јесте нас ниво малоазијска деспотија са изузетно затуцаним становниством.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.08.2020 13:46

Нико ти није крив сто немас два пасоса/дрзављанства. Рецимо ја имам дрзављанство БХ, али и Хрватске и без проблема сваки викенд идем у Градац на море. засто не искористити када дрзава БХ то дозвољава? Па 99% Хрвата који зиве у БХ ради то исто [Рецимо цијела западна Херцеговина, средња Босна (Витез, Зепце, Кисељак), Брцко дистрикт] Да је којим слуцајем и Србија у ЕУ (као Хрватска] сигурно би 99% Срба из РС имало и пасос Србије

Name

Ре

01.08.2020 15:22

Мени не требају два дрзављанства поготово не од БиХ и Хрватске или Србије банана дрзавица којима владају ратни профитери, хускаци и хохстаплери, националисти на батерије са купљеним дипломама, патридиоти који сире мрзњу и нетрпељивост како би створили параван за пљацку сопствених градјана. Радим на томе да добијем дрзављанство земље која не дозвољава да имас два и кад додје тренутак са апетитом цу се одреци овог које тренутно посједујем, сто се тице Градца тамо не бих исао на море ни да ми дзаба дају смјестај и храну, а поготово не у овој ситуацији,бице мора и следеце године.

Name

дрнд

01.08.2020 11:40

Какви смо, и то је превисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.08.2020 13:33

Још нам није јасно да је БиХ протекторат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молотов18~57

02.08.2020 10:32

Да је бар протекторат,бар би знали на цему смо.Овако како је,ми смо ванземаљци,од звијезде до звијезде....

Name

Тртмрт

01.08.2020 13:39

Није вам лако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

01.08.2020 14:34

Хахахаха....па за ТОРА и јесмо

ОДГОВОРИТЕ