Građani BiH bezuslovno mogu samo u tri zemlje

Građani BiH u jeku pandemije virusa korona bezuslovno mogu da putuju u Tursku, Srbiju i Bugarsku, dok im je za putovanje u Albaniju, neophodna samo potvrda o raspoloživosti smještaja tokom boravka u ovoj zemlji.

Bosna i Hercegovina 01.08.2020 | 12:45
Građani BiH bezuslovno mogu samo u tri zemlje

Podaci su ovo Ministarstva inostranih poslova BiH, koje je za “Nezavisne” navelo da bh. građani prilikom putovanja u navedene zemlje nisu dužni da imaju negativan test na virus korona niti da idu u izolaciju.

“Za ulazak u Srbiju nema ograničenja niti je potreban negativan test, a naši državljani mogu bez ograničenja putovati i u Tursku, gdje su otvoreni svi granični prelazi u vazdušnom, drumskom i morskom saobraćaju. Nakon slijetanja u Tursku obavezno će se svima mjeriti temperatura. Testovi će se besplatno obavljati svima koji pokažu simptome”, naveli su u ovom ministarstvu.

Dodali su da su ponovo uspostavljeni letovi na relaciji Istanbul – Sarajevo.

Bh. građanima dozvoljen je ulazak i tranzit u Bugarsku, ali ako građani BiH dolaze sa prostora Švedske, UK, Sjeverne Irske i Portugala, s ciljem ostanka u Bugarskoj, obavezna je izolacija od 14 dana.

“Ako državljani BiH iz ovih zemalja tranzitiraju kroz Bugarsku zbog povratka u BiH, izolacija nije potrebna”, rekli su u nadležnom ministarstvu za “Nezavisne”.

Kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, građani BiH mogu da uđu uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

“Pored toga, pri ulasku u Sjevernu Makedoniju neophodna je i popunjena izjava sa ličnim podacima o mjestu i vremenskom periodu boravka”, naveli su u ovom ministarstvu.

Dodali su da pri ulasku u Crnu Goru državljani BiH mogu priložiti i ELISA test na kovid-19, koji je uradila akreditovana laboratorija.

Ulazak bh. državljana na područje zemalja EU i šengenskog prostora je i dalje zabranjen, izuzev u slučajevima kada građani iz BiH imaju valjan pravni osnov, kao što je viza D, boravišna ili radna dozvola.

Savjet EU u petak je objavio ažuriranu listu trećih zemlja čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU od 1. avgusta, na kojoj se ponovo ne nalazi nijedna zemlja sa zapadnog Balkana, uključujući BiH, a u odnosu na listu od prije dvije nedjelje, uklonjen je i Alžir.

“Prema raspoloživim informacijama, državljani BiH mogu putovati u Hrvatsku pod uslovom da na web-stranici entercroatia.mup.hr popune odgovarajući formular i najave svoj dolazak”, kazali su u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Dodaju da su bh. građani dužni po ulasku u Hrvatsku stupiti u četrnaestodnevni karantin, s tim da u toku prvih sedam dana mogu izvršiti testiranje na kovid-19, nakon čega mogu napustiti karantin, a troškove testiranja dužni su da snose sami.

“Takođe, državljani BiH mogu ući u Hrvatsku bez testa ili obavezne samoizolacije u slučajevima da su u pitanju zdravstveni radnici, istraživači, prekogranični radnici, prevoznici robe, diplomate, osobe koje putuju zbog poslovnih razloga, školovanja”, objasnili su u ovom ministarstvu.

Prema njihovim riječima, ulazak u Sloveniju građanima BiH je omogućen ako posjeduju negativan test, ne stariji od tri dana, koji je obavezno obavljen u nekoj od zemalja članica EU te moraju provesti 14 dana u izolaciji.

Dodali su da u Austriju državljani BiH mogu ulaziti i bez valjanog pravnog osnova, turistički u skladu sa bezviznim režimom, uz PCR test ne stariji od četiri dana, a pored testa sa sobom moraju nositi propisani obrazac koji je popunio ovlašteni ljekar ili zdravstvena ustanova na engleskom ili njemačkom jeziku.

“Odlazak u Austriju takođe je uslovljen time da su bh. državljani dužni ući u ovu zemlju neposredno sa teritorije jedne od susjednih zemalja Austrije”, naveli su u nadležnom ministarstvu.

Dodali su da oni koji žele da putuju u Njemačku to mogu učiniti samo ako se vraćaju na mjesto stalnog boravka u ovoj zemlji ili opravdanog pravnog osnova, kao što je hitna medicinska njega ili operativni zahvat.

“Bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, pri ulasku u Njemačku obavezna je četrnaestodnevna izolacija”, istakli su u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

(Nezavisne)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Posmatrač

01.08.2020 11:19

Davno sam rekao da neće biti karantina kod nas ali će druge zemlje uvesti karantin za nas. Što prije totalno propadnemo i narod skine ovu bandu tim prije će mo krenuti naprijed. To važi bar za RS. Da nije Korone ova banda bi vladala još godinama i zato vrijeme bi nas totalno uništili a ovako bar će nam ljudski potencijal ostati. Nas će Korona spasiti iako to možda izgleda čudno. Nadam se samo da će i Amerika preko MMF prekinuti davati kredite mafiji i da neće biti jedini njihovi sponzori i održavati ih u životu.

ODGOVORITE
Name

re posmatrac

01.08.2020 14:09

Bravo za komentar.Tacno tako!

Name

SNSD

01.08.2020 14:26

Dobro je jos kad se moze u Albaniju u Shoping!

Name

Trtmrt

01.08.2020 15:21

Sve u sridu pogodio Kad MMF prekine dotok tu je kraj kriminalnim klosarima

Name

Gggg

01.08.2020 11:20

Hrvatska zabrani ulazak građanima BiH, a BiH dozvoljava ulazak građana Hrvatske. Ima li još negdje nešto slučno. Kod nas svi ulaze bez ikakvih problemaa mi ne možemo nigdje. Kakva smo mi to država

ODGOVORITE
Name

Jebada

02.08.2020 20:46

Bas mi je drago da je ovako

Name

Nostradamus

02.08.2020 21:03

Ma reci ko to ulazi kod nas?

Name

braindamaged

01.08.2020 11:30

Otprilike to i jeste nas nivo maloazijska despotija sa izuzetno zatucanim stanovnistvom.

ODGOVORITE
Name

Goran

01.08.2020 13:46

Niko ti nije kriv sto nemas dva pasosa/drzavljanstva. Recimo ja imam drzavljanstvo BH, ali i Hrvatske i bez problema svaki vikend idem u Gradac na more. zasto ne iskoristiti kada drzava BH to dozvoljava? Pa 99% Hrvata koji zive u BH radi to isto [Recimo cijela zapadna Hercegovina, srednja Bosna (Vitez, Zepce, Kiseljak), Brcko distrikt] Da je kojim slucajem i Srbija u EU (kao Hrvatska] sigurno bi 99% Srba iz RS imalo i pasos Srbije

Name

Re

01.08.2020 15:22

Meni ne trebaju dva drzavljanstva pogotovo ne od BiH i Hrvatske ili Srbije banana drzavica kojima vladaju ratni profiteri, huskaci i hohstapleri, nacionalisti na baterije sa kupljenim diplomama, patridioti koji sire mrznju i netrpeljivost kako bi stvorili paravan za pljacku sopstvenih gradjana. Radim na tome da dobijem drzavljanstvo zemlje koja ne dozvoljava da imas dva i kad dodje trenutak sa apetitom cu se odreci ovog koje trenutno posjedujem, sto se tice Gradca tamo ne bih isao na more ni da mi dzaba daju smjestaj i hranu, a pogotovo ne u ovoj situaciji,bice mora i sledece godine.

Name

drnd

01.08.2020 11:40

Kakvi smo, i to je previse.

ODGOVORITE
Name

Goran

01.08.2020 13:33

Još nam nije jasno da je BiH protektorat

ODGOVORITE
Name

Molotov18~57

02.08.2020 10:32

Da je bar protektorat,bar bi znali na cemu smo.Ovako kako je,mi smo vanzemaljci,od zvijezde do zvijezde....

Name

Trtmrt

01.08.2020 13:39

Nije vam lako

ODGOVORITE
Name

Mirko

01.08.2020 14:34

Hahahaha....pa za TORA i jesmo

ODGOVORITE