Кон: Одлазак на купање је прихватање ризика

Ситуација са вирусом корона далеко је од повољне, али да треба бити реалан, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон, уз опаску да нови вирус дефинитивно није сезонски.

Србија 01.08.2020 | 12:24
Кон: Одлазак на купање је прихватање ризика

Такође, како додаје, полазак деце у школу је веома битан моменат.

- Успели смо да заравнимо криву мерама којима располажемо. Оно што треба да нагласимо је да се први пут спроводе овакве мере, само у виду заштитних маски. Маске јесу довољна мера, али опадање броја оболелих иде полако и то ће трајати дуже него у првом удару. Стално ћемо имати овакве ситуације, да број оболелих опада, али све зависи од понашања грађана - рекао је Кон за ТВ Прва.

- Мора да дође до разређења у учионицама. Прваци не могу да се социјализују другачије него да иду у школу. Приоритет одласка у школу имају деца до четвртог разреда, што мислим да је на месту. Прелазак са онлајн наставе на школу епидемиолошки може да се подржи. Ако се појаве симптоми код било кога, он не може да иде у школу и постоји могућност онлајн наставе - додао је.

Како долази до поновног заражавања?

Према речима др Кона, реинфекција вирусом корона указује на то да имунитет који је створен није довољан да спречи поновну инфекцију или да вирус није детектован, те самим тим остаје у организму.

- Могуће је да ПЦР тест буде негативан, а да има вируса у организму. Он показује тренутну ситуацију у организму. Ако је негативан, значи да вируса нема у носу и горњем ждрелу, али се можда спустио у плућа - објашњава он.

Да ли ићи на купање?

Било да у летњим данима желите да се расхладите на базену или, рецимо Ади Циганлији, епидемиолози су сагласни да боравак у води не представља опасност, све док се одржава дистанца.

- Што се базена тиче, вода до сада нигде није доказана као пут преноса. Битна је густина купача у базену. У води мора да буде раздаљина од четири квадратна метра међу купачима, исто као и ван ње. Присуство на базенима је ризик као и присуство у било ком другом јавном превозу и свако треба да се труди да тај ризик смањи. Играње у води, гуркања, загњуравања најстроже су забрањена - каже др Кон.

Он истиче и да је потпуно иста ситуација да ли сте на мору или у Србији и да свуда важе иста правила.

Коментаришући ситуацију на Ади Циганлији, коју поседи и до 100.000 људи дневно, Кон истиче да међу тим људима сигурно има заражених.

Клима у домовима

За разлику од простора у којим борави велик број људи, укључивање климе у дому или аутомобилу је, како јаже Кон, потпуно прихватљиво.

- Клима у стану и у аутомобилу сме да се користи јер су исти чланови домаћинства који ту бораве, али редовно чишћење филтера је обавезно. Професионални возачи треба да избегавају климу, али ако сви у возилу имају маску, а температуре су екстреме, онда је треба укључити - објашњава Кон.

(Блиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Студент

01.08.2020 10:40

Овакве изјаве бих могао и ја давати.Треба бити опрезан, треба носити маску, дрзати размак итд... Ако сте већ стручњаци дајте мако података о вирусу конкретно. Тога нема, према томе све су нагађања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

01.08.2020 12:54

управо тако, појма нико нема , од сјевера до југа од истока до запада сви лулапју и увјек им је неко други крив за њхово лосе знање и резултате. Нека постовани Проф.Кон показе рад који је објављен у Пубмед а потом нела буде паметан.

Name

Ре

01.08.2020 14:13

Овдје је нешто труло и буђаво до бола...смрад неумољив

Name

Никола озрен

01.08.2020 10:42

Хаха какав је ово бот .Кад буде закона овај иде на годисњи 30 година за сирење панике и лазних информација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

01.08.2020 11:14

Демагог, стварно смо потонули као човјечанство на ниске гране, кад нас мафија у бијелим мантилима вуче за нос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2020 13:05

Вуку све док их пуштате. Ускоро...ви сужњи, које мори глад.

Name

Андриц

01.08.2020 11:52

Дај макните га висе из јавности,да га оцима не гледамо.Па какве су ово изјаве,ста је ново рекао.И онда се цудите сто се народ не придрзава мјера.Па због оваквих незналица као овај фосил сто је,мозе са Зељкицом под руку,казе сто реценица,а ниста није рекао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА, ДОКЛЕ ВИШЕ

01.08.2020 17:42

ОВОГ СЛУШАТИ У СМИСЛУ РЕКЛА-КАЗАЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бег

01.08.2020 17:54

Дај цовјеце, сморио си.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

немам ту шта тражити

01.08.2020 18:39

Задњи пут сам се купао на ријекама и базенима 2015.године пошто имам хроничне уринарне инфекције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

01.08.2020 23:20

Колико си добио пара да излазис у јавност са небулозама? Колико коста да излудјујес градјане Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

02.08.2020 08:03

Овај цовјек је највеци вирус кад бисмо овакве склонили и њихове плаценицке протоколе криминалног лијецења нестало би и пландемије.

ОДГОВОРИТЕ