Kon: Odlazak na kupanje je prihvatanje rizika

Situacija sa virusom korona daleko je od povoljne, ali da treba biti realan, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, uz opasku da novi virus definitivno nije sezonski.

Srbija 01.08.2020 | 12:24
Kon: Odlazak na kupanje je prihvatanje rizika

Takođe, kako dodaje, polazak dece u školu je veoma bitan momenat.

- Uspeli smo da zaravnimo krivu merama kojima raspolažemo. Ono što treba da naglasimo je da se prvi put sprovode ovakve mere, samo u vidu zaštitnih maski. Maske jesu dovoljna mera, ali opadanje broja obolelih ide polako i to će trajati duže nego u prvom udaru. Stalno ćemo imati ovakve situacije, da broj obolelih opada, ali sve zavisi od ponašanja građana - rekao je Kon za TV Prva.

- Mora da dođe do razređenja u učionicama. Prvaci ne mogu da se socijalizuju drugačije nego da idu u školu. Prioritet odlaska u školu imaju deca do četvrtog razreda, što mislim da je na mestu. Prelazak sa onlajn nastave na školu epidemiološki može da se podrži. Ako se pojave simptomi kod bilo koga, on ne može da ide u školu i postoji mogućnost onlajn nastave - dodao je.

Kako dolazi do ponovnog zaražavanja?

Prema rečima dr Kona, reinfekcija virusom korona ukazuje na to da imunitet koji je stvoren nije dovoljan da spreči ponovnu infekciju ili da virus nije detektovan, te samim tim ostaje u organizmu.

- Moguće je da PCR test bude negativan, a da ima virusa u organizmu. On pokazuje trenutnu situaciju u organizmu. Ako je negativan, znači da virusa nema u nosu i gornjem ždrelu, ali se možda spustio u pluća - objašnjava on.

Da li ići na kupanje?

Bilo da u letnjim danima želite da se rashladite na bazenu ili, recimo Adi Ciganliji, epidemiolozi su saglasni da boravak u vodi ne predstavlja opasnost, sve dok se održava distanca.

- Što se bazena tiče, voda do sada nigde nije dokazana kao put prenosa. Bitna je gustina kupača u bazenu. U vodi mora da bude razdaljina od četiri kvadratna metra među kupačima, isto kao i van nje. Prisustvo na bazenima je rizik kao i prisustvo u bilo kom drugom javnom prevozu i svako treba da se trudi da taj rizik smanji. Igranje u vodi, gurkanja, zagnjuravanja najstrože su zabranjena - kaže dr Kon.

On ističe i da je potpuno ista situacija da li ste na moru ili u Srbiji i da svuda važe ista pravila.

Komentarišući situaciju na Adi Ciganliji, koju posedi i do 100.000 ljudi dnevno, Kon ističe da među tim ljudima sigurno ima zaraženih.

Klima u domovima

Za razliku od prostora u kojim boravi velik broj ljudi, uključivanje klime u domu ili automobilu je, kako jaže Kon, potpuno prihvatljivo.

- Klima u stanu i u automobilu sme da se koristi jer su isti članovi domaćinstva koji tu borave, ali redovno čišćenje filtera je obavezno. Profesionalni vozači treba da izbegavaju klimu, ali ako svi u vozilu imaju masku, a temperature su ekstreme, onda je treba uključiti - objašnjava Kon.

(Blic)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Student

01.08.2020 12:40

Ovakve izjave bih mogao i ja davati.Treba biti oprezan, treba nositi masku, drzati razmak itd... Ako ste već stručnjaci dajte mako podataka o virusu konkretno. Toga nema, prema tome sve su nagađanja.

ODGOVORITE
Name

Domaci stranac

01.08.2020 14:54

upravo tako, pojma niko nema , od sjevera do juga od istoka do zapada svi lulapju i uvjek im je neko drugi kriv za njhovo lose znanje i rezultate. Neka postovani Prof.Kon pokaze rad koji je objavljen u Pubmed a potom nela bude pametan.

Name

Re

01.08.2020 16:13

Ovdje je nešto trulo i buđavo do bola...smrad neumoljiv

Name

Nikola ozren

01.08.2020 12:42

Haha kakav je ovo bot .Kad bude zakona ovaj ide na godisnji 30 godina za sirenje panike i laznih informacija.

ODGOVORITE
Name

Mirko

01.08.2020 13:14

Demagog, stvarno smo potonuli kao čovječanstvo na niske grane, kad nas mafija u bijelim mantilima vuče za nos.

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2020 15:05

Vuku sve dok ih puštate. Uskoro...vi sužnji, koje mori glad.

Name

Andric

01.08.2020 13:52

Daj maknite ga vise iz javnosti,da ga ocima ne gledamo.Pa kakve su ovo izjave,sta je novo rekao.I onda se cudite sto se narod ne pridrzava mjera.Pa zbog ovakvih neznalica kao ovaj fosil sto je,moze sa Zeljkicom pod ruku,kaze sto recenica,a nista nije rekao...

ODGOVORITE
Name

PA, DOKLE VIŠE

01.08.2020 19:42

OVOG SLUŠATI U SMISLU REKLA-KAZALA

ODGOVORITE
Name

Beg

01.08.2020 19:54

Daj covjece, smorio si.....

ODGOVORITE
Name

nemam tu šta tražiti

01.08.2020 20:39

Zadnji put sam se kupao na rijekama i bazenima 2015.godine pošto imam hronične urinarne infekcije.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

02.08.2020 01:20

Koliko si dobio para da izlazis u javnost sa nebulozama? Koliko kosta da izludjujes gradjane Srbije?

ODGOVORITE
Name

Hahaha

02.08.2020 10:03

Ovaj covjek je najveci virus kad bismo ovakve sklonili i njihove placenicke protokole kriminalnog lijecenja nestalo bi i plandemije.

ODGOVORITE