"ПЦР најпрецизније тестирање, али не значи да је сигурно"

Тестови на вирус корона тема су о којој се говори колико и о самом вирусу. Уколико особа сумња да је заражена, након љекарског прегледа одлази на ПЦР тест, који се користи са циљем детектовања вируса у организму. Међу пионирима ПЦР методе тестирања прије много година нашао се професор доктор Никола Танић са Института за националну и међународну безбједност, уједно и водећи српски молекуларни биолог, који је постао дио тима Службе за микробиологију Болнице “Свети Врачеви” у Бијељини.

Република Српска 31.07.2020 | 22:35
"ПЦР најпрецизније тестирање, али не значи да је сигурно"

“То је метода која омогућава да детектујете генетички материјал, било какав, а нас у овом случају занима вирус корона. Дакле, сваки вирус, па и корона, има генетички материјал. Генетички материјал вируса корона је РНК молекул, што значи да нам ПЦР метода омогућава да директно детектујемо тај генетички материјал. Шта то у преводу значи? Ако детектујете генетички материјал, ви сте недвосмислено потврдили да вируса има у организму пацијента. То је исто као када бих ја узео једну вашу ћелију и да на основу ње детектујем ваш ДНК и кажем: Овдје има хуманог материјала. Тако у брису који се узима из уста или носа, тражим генетички материјал вируса корона, а уколико га нађем утврдим да је тај пацијент позитиван на вирус. Једноставно, позитиван тест је позитиван тест, нема лажних позитивних тестова”, каже доктор Танић.

ПЦР метода тренутно је најпрецизнија метода тестирања на вирус корона у свијету, али не значи да је сто одсто сигурна, напомиње професор доктор Танић:

“Поузданост методе зависи од много фактора, није само ПЦР реакција фактор који одлучује о поузданости. Први корак, узимање бриса, кључни је корак. Ако брис није добро узет, не можемо рећи да је тест непоуздан. Важно је и тај брис правилно транспортовати до лабораторије.”

Постоје тестови на тржишту, чијим би увођењем у лабораторију процедура тестирања била знатно бржа.

“Ви имате овде ПЦР апарат који је апсолутни шампион у пољу тих апарата. Дакле, један је од најбољих, па треба да му дамо могућност да пружи свој максимум. Тестови које сада имамо, није то само код вас него и у Србији, не могу дати максимум. Опет, гарантујем вам да оно што је позитивно - позитивно је и ту нема дилеме, само сматрам да можемо повећати капацитет тестирања и   ту сам због тога - да направимо тимове који ће знати да раде”, истиче доктор Танић.

Када се испостави да је особа позитивна на вирус корона, након десетог дана ради се први ретест, а водећи српски молекуларни биолог истиче његову важност.

“Неко има корону, послије десет дана иде први ретест, а он може бити негативан - не зато што нема више короне, него зато што је ниво јачине вируса опао. Зато треба урадити још један ретест да би били сигурни да вируса више нема”, додаје Танић.

Послије сваке инфекције у организму стварају се антитијела за која многи мисле да их штите од поновног инфицирања ковидом-19.

“Лично мислим да корона има јако велики инфективни потенцијал, што јој пружа могућност да има  велики број репродуктивних циклуса у кратко вријеме. Чим се нешто много размножава, стопа спонтаних мутација се повећава. Зато постављамо питање - да ли сада имамо исти сој који смо имали у марту”, објашњава овај молекуларни биолог.

Након десет дана проведених у бијељинској болници, професор доктор Танић каже да се види тренд смиривања, али да се грађани морају придржавати епидемиолошких мјера.

“Апелујем на људе да поштују мјере. Маска, прање руку, витамини који јачају имунитет, није вријеме за опуштање још увијек”, каже Танић.

Слиједи јесен и сезонски грип, који ће се поклопити са ковидом, што ће додатно погоршати ситуацију, али уз професионални тим љекара и медицинског особља који ће до тада повећати капацитет тестирања у Бијељини, врло лако ће се успоставити контрола над вирусом корона. 

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ето пара

31.07.2020 20:48

само наставите тако....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКРБИЦ АПАРАТ

31.07.2020 21:17

МА КАКВИ. ЗА НАС ЈЕ НАЈБОЉИ СКРБИЦ АПАРАТ. КАД ТАКО КАЗЕ КЛЕПТОМАН МОРАМО И МИ. ХА, ХА, ХА. ЕВО СУЗЕ МИ ПОДЈОСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

01.08.2020 02:47

Конацно неко неста фино објасни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медицински микробиолог једино

01.08.2020 05:37

Може да потписује налазе! Ко у овом случају то ради и како?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ремб

01.08.2020 07:38

Оцигледно нико , јер позитивним не издају налазе. Ово нема ни у Сомалији. Па ко им несто мозе вјеровати? Направили су маркетинг од ове короне.

Name

Хммм

01.08.2020 07:42

О цему он прица? Два ретестирања? Ма даааај... Па, Зељковиц зна боље... Зато це код нас висе нема ретестирања... Бозе, да ли це се икад струка слусати? У било којој области, а нароцито у медицини... Страсно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

02.08.2020 08:15

Др Андреw Кауфман казе да они никад нису изоловали вирус вец само РНК са 300 база а геном вируса има 30000 база и да они тестирају на тај РНА са 300 база и да то нема везе с вирусом.

ОДГОВОРИТЕ