"PCR najpreciznije testiranje, ali ne znači da je sigurno"

Testovi na virus korona tema su o kojoj se govori koliko i o samom virusu. Ukoliko osoba sumnja da je zaražena, nakon ljekarskog pregleda odlazi na PCR test, koji se koristi sa ciljem detektovanja virusa u organizmu. Među pionirima PCR metode testiranja prije mnogo godina našao se profesor doktor Nikola Tanić sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost, ujedno i vodeći srpski molekularni biolog, koji je postao dio tima Službe za mikrobiologiju Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini.

Republika Srpska 31.07.2020 | 22:35
"PCR najpreciznije testiranje, ali ne znači da je sigurno"

“To je metoda koja omogućava da detektujete genetički materijal, bilo kakav, a nas u ovom slučaju zanima virus korona. Dakle, svaki virus, pa i korona, ima genetički materijal. Genetički materijal virusa korona je RNK molekul, što znači da nam PCR metoda omogućava da direktno detektujemo taj genetički materijal. Šta to u prevodu znači? Ako detektujete genetički materijal, vi ste nedvosmisleno potvrdili da virusa ima u organizmu pacijenta. To je isto kao kada bih ja uzeo jednu vašu ćeliju i da na osnovu nje detektujem vaš DNK i kažem: Ovdje ima humanog materijala. Tako u brisu koji se uzima iz usta ili nosa, tražim genetički materijal virusa korona, a ukoliko ga nađem utvrdim da je taj pacijent pozitivan na virus. Jednostavno, pozitivan test je pozitivan test, nema lažnih pozitivnih testova”, kaže doktor Tanić.

PCR metoda trenutno je najpreciznija metoda testiranja na virus korona u svijetu, ali ne znači da je sto odsto sigurna, napominje profesor doktor Tanić:

“Pouzdanost metode zavisi od mnogo faktora, nije samo PCR reakcija faktor koji odlučuje o pouzdanosti. Prvi korak, uzimanje brisa, ključni je korak. Ako bris nije dobro uzet, ne možemo reći da je test nepouzdan. Važno je i taj bris pravilno transportovati do laboratorije.”

Postoje testovi na tržištu, čijim bi uvođenjem u laboratoriju procedura testiranja bila znatno brža.

“Vi imate ovde PCR aparat koji je apsolutni šampion u polju tih aparata. Dakle, jedan je od najboljih, pa treba da mu damo mogućnost da pruži svoj maksimum. Testovi koje sada imamo, nije to samo kod vas nego i u Srbiji, ne mogu dati maksimum. Opet, garantujem vam da ono što je pozitivno - pozitivno je i tu nema dileme, samo smatram da možemo povećati kapacitet testiranja i   tu sam zbog toga - da napravimo timove koji će znati da rade”, ističe doktor Tanić.

Kada se ispostavi da je osoba pozitivna na virus korona, nakon desetog dana radi se prvi retest, a vodeći srpski molekularni biolog ističe njegovu važnost.

“Neko ima koronu, poslije deset dana ide prvi retest, a on može biti negativan - ne zato što nema više korone, nego zato što je nivo jačine virusa opao. Zato treba uraditi još jedan retest da bi bili sigurni da virusa više nema”, dodaje Tanić.

Poslije svake infekcije u organizmu stvaraju se antitijela za koja mnogi misle da ih štite od ponovnog inficiranja kovidom-19.

“Lično mislim da korona ima jako veliki infektivni potencijal, što joj pruža mogućnost da ima  veliki broj reproduktivnih ciklusa u kratko vrijeme. Čim se nešto mnogo razmnožava, stopa spontanih mutacija se povećava. Zato postavljamo pitanje - da li sada imamo isti soj koji smo imali u martu”, objašnjava ovaj molekularni biolog.

Nakon deset dana provedenih u bijeljinskoj bolnici, profesor doktor Tanić kaže da se vidi trend smirivanja, ali da se građani moraju pridržavati epidemioloških mjera.

“Apelujem na ljude da poštuju mjere. Maska, pranje ruku, vitamini koji jačaju imunitet, nije vrijeme za opuštanje još uvijek”, kaže Tanić.

Slijedi jesen i sezonski grip, koji će se poklopiti sa kovidom, što će dodatno pogoršati situaciju, ali uz profesionalni tim ljekara i medicinskog osoblja koji će do tada povećati kapacitet testiranja u Bijeljini, vrlo lako će se uspostaviti kontrola nad virusom korona. 

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Eto para

31.07.2020 20:48

samo nastavite tako....

ODGOVORITE
Name

SKRBIC APARAT

31.07.2020 21:17

MA KAKVI. ZA NAS JE NAJBOLJI SKRBIC APARAT. KAD TAKO KAZE KLEPTOMAN MORAMO I MI. HA, HA, HA. EVO SUZE MI PODJOSE.

ODGOVORITE
Name

Jing jang

01.08.2020 02:47

Konacno neko nesta fino objasni.

ODGOVORITE
Name

Medicinski mikrobiolog jedino

01.08.2020 05:37

Može da potpisuje nalaze! Ko u ovom slučaju to radi i kako?

ODGOVORITE
Name

remb

01.08.2020 07:38

Ocigledno niko , jer pozitivnim ne izdaju nalaze. Ovo nema ni u Somaliji. Pa ko im nesto moze vjerovati? Napravili su marketing od ove korone.

Name

Hmmm

01.08.2020 07:42

O cemu on prica? Dva retestiranja? Ma daaaaj... Pa, Zeljkovic zna bolje... Zato ce kod nas vise nema retestiranja... Boze, da li ce se ikad struka slusati? U bilo kojoj oblasti, a narocito u medicini... Strasno!

ODGOVORITE
Name

Ha

02.08.2020 08:15

Dr Andrew Kaufman kaze da oni nikad nisu izolovali virus vec samo RNK sa 300 baza a genom virusa ima 30000 baza i da oni testiraju na taj RNA sa 300 baza i da to nema veze s virusom.

ODGOVORITE