Нови Пословник: Посланици, али не смију дискутовати?!

Онога што се опозиција највише прибојавала десило се на прекјучерашњој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске када је одлуком већине само четворо парламентараца из СДС и ПДП смјело да дискутује док су остали могли само да посматрају.

Република Српска 31.07.2020 | 20:16
Нови Пословник: Посланици, али не смију дискутовати?!

Ово је омогућио нови Пословник о раду НСРС, који је недавно донесен, а који сада даје одријешене руке већини да ограничи број посланика који ће смјети да дискутују о одређеној теми.

Управо то се десило у сриједу на посебној сједници, када је одлуком већине дозвољено да по два посланика из сваког клуба дискутују о темама које је наметнуо члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, што је изазвало бијес парламентараца из СДС и ПДП. Они су јуче поручили да је најбоље да им се стави фластер на уста.

Огорчена опозиција јуче је поручила да неће дозволити да буду икебане, те упитали која је сврха парламента ако ће посланици долазити, а неће смјети да дискутују.

Огорчен је посебно био посланик ПДП Љубиша Крунић, који је на сједницу дошао из Требиња, а на крају није могао ништа да каже.

– Могао сам нијемо да посматрам ток сједнице и да на крају гласам. Посланике су свели на машине који служе само за дизање руку – огорчен је Крунић. 

 

Додаје да је и онда када је доношен нови Пословник упозоравао да је изразито дискриминаторски и да се доноси с циљем да се ућутка онај дио опозиције који је најгласнији.

Крунић истиче да је на сцени рушење демократије у Српској, те да власти очито одговара да се опозиција што мање чује како народ не би знао истину о томе шта се дешава у Републици. Он појашњава да и сам начин сазивања посебне сједнице није био у реду. Истиче да је Колегијум НСРС засједао у уторак те одлучио да посебну сједницу закажу одмах за сриједу.

– Није се водило рачуна о нама који не живимо у Бањалуци. Добио сам позив за скупштину у уторак око 12 или 13 часова и увече сам морао одмах кренути за Бањалуку. Дошао сам у Бањалуку у два сата послије поноћи, а вратио се кући јуче у пет часова ујутро. Дакле, путовао сам осам сати у једном и осам сати у другом правцу, и онда ми још неко не дозволи да причам. Све се свело на то да посланик дође и дигне руку и ништа више – каже Крунић.

Упозорава да се упорно деградира парламент као највиши законодавни орган у Српској.

Крунић истиче да је од почетка овог сазива НСРС, тачније од новембра 2018. године до сада, било 16 прелетача, што по њему показује да скупштина губи легитимитет.

– То је велика политичка трговина, гдје се посланици продају за паре или услуге. Они су изневјерили оне који су им дали подршку да их заступају на потпуно другачији начин у односу на овај који сада наступају – поручује Крунић.

Слично размишља и његов партијски колега Драшко Станивуковић, који каже да му већина у сриједу није дозволила да буде посланик, иако га је народ бирао на то мјесто.

 

– За мене је гласала 21.000 грађана, а нисам могао да причам у скупштини, јер је 60 посланика власти одлучило да ограничи број оних који могу да причају. Рекли су “по два посланика из сваког клуба”, што значи да су од 24 посланика опозиције само четири имала ријеч у сриједу – истиче Станивуковић.

Додаје да је тако нешто потпуно бесмислено, те поручио да је власт исто тако могла донијети одлуку да се усвоје закључци без икакве расправе.

– То је болесна демократија, равна диктатури – поручује Станивуковић.

Огорчење јуче није крио ни посланик СДС Давор Шешић, који појашњава да се по новом Пословнику на сједницама Колегијума НСРС може разматрати колико посланика може дискутовати о одређеној теми.

– Предсједник НСРС је у сриједу предложио, а већина подржала, да на сједници дискутују по два посланика из сваког клуба. Вјерујем да ће то сад бити неписано правило и пракса на свакој сједници, првенствено на посебним сједницама које су најинтересантније и на којима се расправља о најшкакљивијим темама за Српску, а самим тим и за власт која је одговорна за стање и у Републици и на нивоу БиХ – истиче Шешић.

 

Додаје да су већ на самом почетку, када је покренута прича о измјени Пословника, знали у ком правцу то води. А води ка томе, како каже Шешић, да се спријечи могућност дискусије, поготово посланика опозиције, јер су статистички више дискутовали у односу на владајуће.

Шешић истиче да нови Пословник највише одговара владајућој већини, јер су свакако веома ријетко дискутовали и јављали се за ријеч.

– То није ни “д” од демократије. Ако смо изабрани од грађана требамо да их представљамо и износимо своје мишљење по свим питањима. Ограничити дискусију, посебно када су у питању посебне сједнице, односно теме које су од националног интереса, није ништа друго него безобразлук – категоричан је Шешић.

Он истиче да владајућа већина стално констатује да су једнако погођени и опозиција и власт, али да то није тачно. Шешић подсјећа да српски члан Предсједништва, предсједница Републике Српске и премијер имају право, по Пословнику, да говоре кад хоће и колико хоће.

– Онда нам је јасно да они као представници СНСД имају итекако велику предност у односу на нас који долазимо из опозиције. Не можемо рећи да смо једнако погођени и да имамо једнака права. И прије новог Пословника смо имали ситуацију да су на некој сједници од укупно осам сати дискусије пет сати говорили члан Предсједништва, предсједница Српске и премијер, а посланици само три сата – подсјећа Шешић.

Посланик СДС Зоран Видић истиче да је НСРС довољно мали парламент како би сви могли да се обрате и кажу шта мисле о одређеној теми.

 

Сматра да је основни разлог за измјене Пословника био тај да се уопште не долази у прилику да се може причати о проблемима.

– Обесмишљена је НСРС као највише законодавно тијело. Ми испадосмо сервис Владе. По мени је најодговорнији за то предсједник парламента јер он предсједава и први је међу једнакима. Он треба заједно с нама да се бори да НСРС има интегритет и дигнитет какав треба да има. Сјетим се увијек како је један колега из позиције рекао нашем посланику Небојши Вукановићу: „Еј, шта ти хоћеш, па ти се обраћаш једном премијеру“. Умјесто да поставка приче буде другачија и да се каже: „Ти се обраћаш једном посланику“ – истиче Видић.

Црнатку одузета ријеч

Највише примједби на прекјучерашњу сједницу НСРС има посланик ПДП Игор Црнадак, који је био изабран испред Клуба те странке да говори, али му је већ након двије минуте одузета ријеч. То се десило јер је критиковао предсједника НСРС Недељка Чубриловића, који је претходно дозволио Додику да прича без маске, док су остали у сали морали да имају навучене маске.

– Срам вас било – рекао је Црнадак који је претходно из револта, такође, скинуо маску.

Након тога Ћубриловић му је одузео ријеч, па Црнадак није могао да искористи својих 15 минута за дискусију, колико му је по пословнику дозвољено.

– Пословник је, иначе, значајно смањио могућност да се чује озбиљна расправа у парламенту, што смо могли да видимо и прекјуче. Предсједник парламента је дозволио да српски члан Предсједништва највећи дио свог обраћања говори са спуштеном заштитном маском, супротно препорукама Института за јавно здравље РС, док је истовремено инсистирао да сви други поосланици морају држати маску и говорити, што је нечувено – каже Црнадак.

Додаје да му је, након што је упозорио Чубриловића да сви морају имати исте услове да говоре, одузета ријеч.

– Чубриловић би највише волио да нама из опозиције стави траку преко уста и да се уопште не појављујемо у НСРС. Сведени смо на апарат за гласање. Од скупштине се прави споредан орган, који треба само да верификује оно што власт одлучи – категоричан је Црнадак.

(Српскаинфо)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Ралеа

31.07.2020 18:31

Па знали су ста их цека, сто су исли да их птаве лудима, или нико да не говори дамо да користи вријеме за цутање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

31.07.2020 18:53

У праву си,знали су као и ми сви ста их цека

Name

Тотал Дамаге

31.07.2020 19:35

Бурле је имао право када је рекао да не разумије како они (опозиција) не разумије да разумије, ха, ха..

Name

РЕ Свима

31.07.2020 20:41

У опозицији и нема више од 4 посланика који имају сваке сједице ријеч, Вукановић, Станић, Станивуковић и Тривићка, остали су ту само ради гласања.

Name

Смрц

31.07.2020 20:46

Јадна опозиција

Name

Добијете

31.07.2020 22:45

Добијете изборе а Додик вам купи папаке,ви ћуите умјесто на улицу,обећате да нећете у клупе Давору,па уђете умјесто на улицу,и шта сада,да вас жалиомо,требали су вас и везати

Name

ТОРРО

31.07.2020 23:11

ОПОЗИЦИЈА ТРЕБА ДА НАПУСТИ НАРОДНУ СКУПШТИНУ И ПРЕСТАНЕ ДА НАЈГОРЕМ ПОЛИТИЧКОМ ИДИОТУ ДАЈЕ БИЛО КАКАВ ДЕМОКРАТСКИ ЛЕГИТИМИТЕТ !!! НАПУСТИТЕ СКУПШТИНУ, ИМАТЕ СВОЈЕ МЕДИЈЕ И ОРГАНИЗУЈТЕ ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈЕ НА ДАН КАДА ЗАСЈЕДА КРЊИ ПАРЛАМЕНТ,,, ОБАВЈЕСТИТЕ ОСЦЕ, САВЈЕТ ЕВРОПЕ И ЕУ И ТРАЖИТЕ ПОМОЋ !!! ИЛИ СТЕ СВИ ВИ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ ИПАК САМО ИГРАЧИ МД ???

Name

Цврчак

01.08.2020 05:49

Најјачи говорник у НСРС-а је Игор Жунић. Он је себе замијенио са малим Додиковим Игором па брани ћаћу ко нико његов. Он је увијек ту негдје у Милорадовим гаћама а излази само по потреби да умирујућим тоном исповраћа оно што се зове говор који импонује оној слоти од човјека. Краћи боравак у наведеним гаћама дозвољава својим истомишљеницима Мазалици и Таминџији који неизмјерно обожавају вођу а задужење им је да му титрају.... да не кажем шта.

Name

Да да

03.08.2020 05:27

Одкако је просли пут вукан раскринкао бајину накарадну политику секта це на све нацине спрецавати да народ не сазна да је ..цар го..

Name

курда

31.07.2020 18:32

ово нема ни кореа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2020 22:39

Али има рупа сељацка са бакинацким воловима на целу!

Name

Оливер

31.07.2020 18:34

Под хитно скидати те папке на челу са Милом Жељкоцом иРадојићићем линаће нам се не пише добро гори су од 100 корона и оног Раду Ракуља под хитно у хаос у федерацији пензија 420 минимална а код нас 180 Борци имају по 1000 марака а ми по 80 али нек Миле има и његова елита

ОДГОВОРИТЕ
Name

7уп

01.08.2020 10:11

Па сто гласате сви за милу

Name

Закон

31.07.2020 18:49

Не постоји ни један изговор да оправда Васе присуство у Скупстини након многобројних понизења која су се десила у тој приватизованој институцији. Сваки секунд који и даље проводите у тој криминализованој и корумпираној институцији, само дајете легитимитет тој незаконитости. Васи гласаци од Вас оцекују да одбијете да уцествујете у тог деградацији демократије и цивилизације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тд

31.07.2020 19:15

Нетребате ни ици на сједнице јер немате ни са ким расправљати то је свакако скуп волова на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД у души

31.07.2020 19:18

Све се више колебам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

31.07.2020 19:24

Битно је да Ви сваки мјесец ставите у џеп плате, дневнице, накнаде, путне трошкове, бијеле хљебове. Борите се са њима, ако треба и физички или приступите и Ви њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxxx

31.07.2020 20:12

Ти хитно доктору да ти успостави дијагнозу --шифра 300

Name

Оливер

31.07.2020 19:26

Нема више смисла да идете на сједнице скупштине али и ви сте исти ко иони Миле зовне а ви трчите њему и што он каже ви прифаћате ко и у Сребреници па зар ви немате кога кандидирати па мора те слушати Милу сви сте ви исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТБ

31.07.2020 19:32

Гледао сам и нисам могао вјеровати својим очима и ушима.Мада мислим да је позиција направила нај већу грешку коју је могла и замислити. Народ је све видио и напокон добро прогледао и увјерио се у намјере позиције. Поштена и опасно реална госпођа Тривић Јелена је сломила све редом. Једина је убједљиву и њој само вјеровати треба. Хвала Јелена што постоиш и озбиљно се бориш за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

31.07.2020 19:39

Шта радите у тој згради више??? Шта још треба да вам ураде да бисте напустили тај орган који је постао проточни бојлер Милорада Додика..... Да је било памети код вас, као што није, да нисте ни ушли 2018. године, па нека сами себи праве позориште..... Ово је ужас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

31.07.2020 20:11

Моментални бојкот опозиције комплетНек сами расправљају ионако сами и доносе одлуке........нек свијет види с ким има посла....

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

31.07.2020 20:19

Пола их и не говори, а вала и ови што говоре само лапрдају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

31.07.2020 20:21

Опозиција неби на такав начин ни требала да присуствује сједницама Народне скупштине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грк

31.07.2020 20:42

Нема опозиције у РС-у , прије пар дана слозно су потписали додјелу лове ствараоцима,унистили мале ационаре у Електро привреди итд,сједе тамо,мало прде и буду добро плацени. Ако имају грам мозга и памети требали би бојкотовати рад скупстине јер мозда се тад ,,НЕКО" запита ста се ту догадја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.07.2020 20:53

Превише сте били размажени па вам се свашта толерисало. Сад се морате учити на ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти оцито

01.08.2020 07:45

Зивис у далекој прослости....

Name

НС

31.07.2020 21:00

????!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аца

31.07.2020 22:10

Диктатура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласање

31.07.2020 22:11

Само електронко ??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2020 22:39

Адолф и Анте се од драгости сад окрецу у гробу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух, ух

01.08.2020 01:14

Додик, ниста није науцио кроз историју да су се увијек велике промјене десавале када је народ уцутао. Јос Турци су говорили ако се народ зали и галами притези а ако се уцуте попустај јер несто спремају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

01.08.2020 07:39

Ово нема ни у северној кореји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

01.08.2020 11:44

ПА ОВИ ИЗ ПОЗИЦИЈЕ НЕВОЛЕ ОТВОРЕНУ КРИТИКУ И ХТЈЕЛИ БИ ДА СВИ ПОСЛАНИЦИ ШУТЕ И ДИЖУ РУКЕ А ДА ОНИ НА МИРУ КРЧМЕ БУЏЕТ А ТО ОДГОВАРА ЊИМА И ЊИХОВИМ ФИРМАМА А СВИ СЕ УГРАЂУЈУ А СВАКИ ПОСАО СКУПЉИ ДО 3,4 ПУТА, И ТАКО СЕ ВОЛИ ОВА НАША РС, Е У ТОМЕ ЈЕ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ

Name

ПАДЈА

01.08.2020 08:30

Па направите максимално клубова колико можете и из сваког клуба по два посланика могу дискутовати.

ОДГОВОРИТЕ