Novi Poslovnik: Poslanici, ali ne smiju diskutovati?!

Onoga što se opozicija najviše pribojavala desilo se na prekjučerašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske kada je odlukom većine samo četvoro parlamentaraca iz SDS i PDP smjelo da diskutuje dok su ostali mogli samo da posmatraju.

Republika Srpska 31.07.2020 | 20:16
Novi Poslovnik: Poslanici, ali ne smiju diskutovati?!

Ovo je omogućio novi Poslovnik o radu NSRS, koji je nedavno donesen, a koji sada daje odriješene ruke većini da ograniči broj poslanika koji će smjeti da diskutuju o određenoj temi.

Upravo to se desilo u srijedu na posebnoj sjednici, kada je odlukom većine dozvoljeno da po dva poslanika iz svakog kluba diskutuju o temama koje je nametnuo član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, što je izazvalo bijes parlamentaraca iz SDS i PDP. Oni su juče poručili da je najbolje da im se stavi flaster na usta.

Ogorčena opozicija juče je poručila da neće dozvoliti da budu ikebane, te upitali koja je svrha parlamenta ako će poslanici dolaziti, a neće smjeti da diskutuju.

Ogorčen je posebno bio poslanik PDP Ljubiša Krunić, koji je na sjednicu došao iz Trebinja, a na kraju nije mogao ništa da kaže.

– Mogao sam nijemo da posmatram tok sjednice i da na kraju glasam. Poslanike su sveli na mašine koji služe samo za dizanje ruku – ogorčen je Krunić. 

 

Dodaje da je i onda kada je donošen novi Poslovnik upozoravao da je izrazito diskriminatorski i da se donosi s ciljem da se ućutka onaj dio opozicije koji je najglasniji.

Krunić ističe da je na sceni rušenje demokratije u Srpskoj, te da vlasti očito odgovara da se opozicija što manje čuje kako narod ne bi znao istinu o tome šta se dešava u Republici. On pojašnjava da i sam način sazivanja posebne sjednice nije bio u redu. Ističe da je Kolegijum NSRS zasjedao u utorak te odlučio da posebnu sjednicu zakažu odmah za srijedu.

– Nije se vodilo računa o nama koji ne živimo u Banjaluci. Dobio sam poziv za skupštinu u utorak oko 12 ili 13 časova i uveče sam morao odmah krenuti za Banjaluku. Došao sam u Banjaluku u dva sata poslije ponoći, a vratio se kući juče u pet časova ujutro. Dakle, putovao sam osam sati u jednom i osam sati u drugom pravcu, i onda mi još neko ne dozvoli da pričam. Sve se svelo na to da poslanik dođe i digne ruku i ništa više – kaže Krunić.

Upozorava da se uporno degradira parlament kao najviši zakonodavni organ u Srpskoj.

Krunić ističe da je od početka ovog saziva NSRS, tačnije od novembra 2018. godine do sada, bilo 16 preletača, što po njemu pokazuje da skupština gubi legitimitet.

– To je velika politička trgovina, gdje se poslanici prodaju za pare ili usluge. Oni su iznevjerili one koji su im dali podršku da ih zastupaju na potpuno drugačiji način u odnosu na ovaj koji sada nastupaju – poručuje Krunić.

Slično razmišlja i njegov partijski kolega Draško Stanivuković, koji kaže da mu većina u srijedu nije dozvolila da bude poslanik, iako ga je narod birao na to mjesto.

 

– Za mene je glasala 21.000 građana, a nisam mogao da pričam u skupštini, jer je 60 poslanika vlasti odlučilo da ograniči broj onih koji mogu da pričaju. Rekli su “po dva poslanika iz svakog kluba”, što znači da su od 24 poslanika opozicije samo četiri imala riječ u srijedu – ističe Stanivuković.

Dodaje da je tako nešto potpuno besmisleno, te poručio da je vlast isto tako mogla donijeti odluku da se usvoje zaključci bez ikakve rasprave.

– To je bolesna demokratija, ravna diktaturi – poručuje Stanivuković.

Ogorčenje juče nije krio ni poslanik SDS Davor Šešić, koji pojašnjava da se po novom Poslovniku na sjednicama Kolegijuma NSRS može razmatrati koliko poslanika može diskutovati o određenoj temi.

– Predsjednik NSRS je u srijedu predložio, a većina podržala, da na sjednici diskutuju po dva poslanika iz svakog kluba. Vjerujem da će to sad biti nepisano pravilo i praksa na svakoj sjednici, prvenstveno na posebnim sjednicama koje su najinteresantnije i na kojima se raspravlja o najškakljivijim temama za Srpsku, a samim tim i za vlast koja je odgovorna za stanje i u Republici i na nivou BiH – ističe Šešić.

 

Dodaje da su već na samom početku, kada je pokrenuta priča o izmjeni Poslovnika, znali u kom pravcu to vodi. A vodi ka tome, kako kaže Šešić, da se spriječi mogućnost diskusije, pogotovo poslanika opozicije, jer su statistički više diskutovali u odnosu na vladajuće.

Šešić ističe da novi Poslovnik najviše odgovara vladajućoj većini, jer su svakako veoma rijetko diskutovali i javljali se za riječ.

– To nije ni “d” od demokratije. Ako smo izabrani od građana trebamo da ih predstavljamo i iznosimo svoje mišljenje po svim pitanjima. Ograničiti diskusiju, posebno kada su u pitanju posebne sjednice, odnosno teme koje su od nacionalnog interesa, nije ništa drugo nego bezobrazluk – kategoričan je Šešić.

On ističe da vladajuća većina stalno konstatuje da su jednako pogođeni i opozicija i vlast, ali da to nije tačno. Šešić podsjeća da srpski član Predsjedništva, predsjednica Republike Srpske i premijer imaju pravo, po Poslovniku, da govore kad hoće i koliko hoće.

– Onda nam je jasno da oni kao predstavnici SNSD imaju itekako veliku prednost u odnosu na nas koji dolazimo iz opozicije. Ne možemo reći da smo jednako pogođeni i da imamo jednaka prava. I prije novog Poslovnika smo imali situaciju da su na nekoj sjednici od ukupno osam sati diskusije pet sati govorili član Predsjedništva, predsjednica Srpske i premijer, a poslanici samo tri sata – podsjeća Šešić.

Poslanik SDS Zoran Vidić ističe da je NSRS dovoljno mali parlament kako bi svi mogli da se obrate i kažu šta misle o određenoj temi.

 

Smatra da je osnovni razlog za izmjene Poslovnika bio taj da se uopšte ne dolazi u priliku da se može pričati o problemima.

– Obesmišljena je NSRS kao najviše zakonodavno tijelo. Mi ispadosmo servis Vlade. Po meni je najodgovorniji za to predsjednik parlamenta jer on predsjedava i prvi je među jednakima. On treba zajedno s nama da se bori da NSRS ima integritet i dignitet kakav treba da ima. Sjetim se uvijek kako je jedan kolega iz pozicije rekao našem poslaniku Nebojši Vukanoviću: „Ej, šta ti hoćeš, pa ti se obraćaš jednom premijeru“. Umjesto da postavka priče bude drugačija i da se kaže: „Ti se obraćaš jednom poslaniku“ – ističe Vidić.

Crnatku oduzeta riječ

Najviše primjedbi na prekjučerašnju sjednicu NSRS ima poslanik PDP Igor Crnadak, koji je bio izabran ispred Kluba te stranke da govori, ali mu je već nakon dvije minute oduzeta riječ. To se desilo jer je kritikovao predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, koji je prethodno dozvolio Dodiku da priča bez maske, dok su ostali u sali morali da imaju navučene maske.

– Sram vas bilo – rekao je Crnadak koji je prethodno iz revolta, takođe, skinuo masku.

Nakon toga Ćubrilović mu je oduzeo riječ, pa Crnadak nije mogao da iskoristi svojih 15 minuta za diskusiju, koliko mu je po poslovniku dozvoljeno.

– Poslovnik je, inače, značajno smanjio mogućnost da se čuje ozbiljna rasprava u parlamentu, što smo mogli da vidimo i prekjuče. Predsjednik parlamenta je dozvolio da srpski član Predsjedništva najveći dio svog obraćanja govori sa spuštenom zaštitnom maskom, suprotno preporukama Instituta za javno zdravlje RS, dok je istovremeno insistirao da svi drugi pooslanici moraju držati masku i govoriti, što je nečuveno – kaže Crnadak.

Dodaje da mu je, nakon što je upozorio Čubrilovića da svi moraju imati iste uslove da govore, oduzeta riječ.

– Čubrilović bi najviše volio da nama iz opozicije stavi traku preko usta i da se uopšte ne pojavljujemo u NSRS. Svedeni smo na aparat za glasanje. Od skupštine se pravi sporedan organ, koji treba samo da verifikuje ono što vlast odluči – kategoričan je Crnadak.

(Srpskainfo)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Ralea

31.07.2020 20:31

Pa znali su sta ih ceka, sto su isli da ih ptave ludima, ili niko da ne govori damo da koristi vrijeme za cutanje.

ODGOVORITE
Name

dado

31.07.2020 20:53

U pravu si,znali su kao i mi svi sta ih ceka

Name

Total Damage

31.07.2020 21:35

Burle je imao pravo kada je rekao da ne razumije kako oni (opozicija) ne razumije da razumije, ha, ha..

Name

РЕ Свима

31.07.2020 22:41

У опозицији и нема више од 4 посланика који имају сваке сједице ријеч, Вукановић, Станић, Станивуковић и Тривићка, остали су ту само ради гласања.

Name

Smrc

31.07.2020 22:46

Jadna opozicija

Name

Dobijete

01.08.2020 00:45

Dobijete izbore a Dodik vam kupi papake,vi ćuite umjesto na ulicu,obećate da nećete u klupe Davoru,pa uđete umjesto na ulicu,i šta sada,da vas žaliomo,trebali su vas i vezati

Name

TORRO

01.08.2020 01:11

OPOZICIJA TREBA DA NAPUSTI NARODNU SKUPŠTINU I PRESTANE DA NAJGOREM POLITIČKOM IDIOTU DAJE BILO KAKAV DEMOKRATSKI LEGITIMITET !!! NAPUSTITE SKUPŠTINU, IMATE SVOJE MEDIJE I ORGANIZUJTE PRES KONFERENCIJE NA DAN KADA ZASJEDA KRNJI PARLAMENT,,, OBAVJESTITE OSCE, SAVJET EVROPE I EU I TRAŽITE POMOĆ !!! ILI STE SVI VI IZ OPOZICIJE IPAK SAMO IGRAČI MD ???

Name

Cvrčak

01.08.2020 07:49

Najjači govornik u NSRS-a je Igor Žunić. On je sebe zamijenio sa malim Dodikovim Igorom pa brani ćaću ko niko njegov. On je uvijek tu negdje u Miloradovim gaćama a izlazi samo po potrebi da umirujućim tonom ispovraća ono što se zove govor koji imponuje onoj sloti od čovjeka. Kraći boravak u navedenim gaćama dozvoljava svojim istomišljenicima Mazalici i Tamindžiji koji neizmjerno obožavaju vođu a zaduženje im je da mu titraju.... da ne kažem šta.

Name

Da da

03.08.2020 07:27

Odkako je prosli put vukan raskrinkao bajinu nakaradnu politiku sekta ce na sve nacine sprecavati da narod ne sazna da je ..car go..

Name

kurda

31.07.2020 20:32

ovo nema ni korea

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2020 00:39

Ali ima rupa seljacka sa bakinackim volovima na celu!

Name

Oliver

31.07.2020 20:34

Pod hitno skidati te papke na čelu sa Milom Željkocom iRadojićićem linaće nam se ne piše dobro gori su od 100 korona i onog Radu Rakulja pod hitno u haos u federaciji penzija 420 minimalna a kod nas 180 Borci imaju po 1000 maraka a mi po 80 ali nek Mile ima i njegova elita

ODGOVORITE
Name

7up

01.08.2020 12:11

Pa sto glasate svi za milu

Name

Zakon

31.07.2020 20:49

Ne postoji ni jedan izgovor da opravda Vase prisustvo u Skupstini nakon mnogobrojnih ponizenja koja su se desila u toj privatizovanoj instituciji. Svaki sekund koji i dalje provodite u toj kriminalizovanoj i korumpiranoj instituciji, samo dajete legitimitet toj nezakonitosti. Vasi glasaci od Vas ocekuju da odbijete da ucestvujete u tog degradaciji demokratije i civilizacije.

ODGOVORITE
Name

Td

31.07.2020 21:15

Netrebate ni ici na sjednice jer nemate ni sa kim raspravljati to je svakako skup volova na vlasti.

ODGOVORITE
Name

SNSD u duši

31.07.2020 21:18

Sve se više kolebam...

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

31.07.2020 21:24

Bitno je da Vi svaki mjesec stavite u džep plate, dnevnice, naknade, putne troškove, bijele hljebove. Borite se sa njima, ako treba i fizički ili pristupite i Vi njima.

ODGOVORITE
Name

xxxxx

31.07.2020 22:12

Ti hitno doktoru da ti uspostavi dijagnozu --šifra 300

Name

Oliver

31.07.2020 21:26

Nema više smisla da idete na sjednice skupštine ali i vi ste isti ko ioni Mile zovne a vi trčite njemu i što on kaže vi prifaćate ko i u Srebrenici pa zar vi nemate koga kandidirati pa mora te slušati Milu svi ste vi isti

ODGOVORITE
Name

TB

31.07.2020 21:32

Gledao sam i nisam mogao vjerovati svojim očima i ušima.Mada mislim da je pozicija napravila naj veću grešku koju je mogla i zamisliti. Narod je sve vidio i napokon dobro progledao i uvjerio se u namjere pozicije. Poštena i opasno realna gospođa Trivić Jelena je slomila sve redom. Jedina je ubjedljivu i njoj samo vjerovati treba. Hvala Jelena što postoiš i ozbiljno se boriš za narod.

ODGOVORITE
Name

Novi Grad

31.07.2020 21:39

Šta radite u toj zgradi više??? Šta još treba da vam urade da biste napustili taj organ koji je postao protočni bojler Milorada Dodika..... Da je bilo pameti kod vas, kao što nije, da niste ni ušli 2018. godine, pa neka sami sebi prave pozorište..... Ovo je užas.

ODGOVORITE
Name

Dušan

31.07.2020 22:11

Momentalni bojkot opozicije kompletNek sami raspravljaju ionako sami i donose odluke........nek svijet vidi s kim ima posla....

ODGOVORITE
Name

А

31.07.2020 22:19

Пола их и не говори, а вала и ови што говоре само лапрдају

ODGOVORITE
Name

Lana

31.07.2020 22:21

Opozicija nebi na takav način ni trebala da prisustvuje sjednicama Narodne skupštine.

ODGOVORITE
Name

Grk

31.07.2020 22:42

Nema opozicije u RS-u , prije par dana slozno su potpisali dodjelu love stvaraocima,unistili male acionare u Elektro privredi itd,sjede tamo,malo prde i budu dobro placeni. Ako imaju gram mozga i pameti trebali bi bojkotovati rad skupstine jer mozda se tad ,,NEKO" zapita sta se tu dogadja.

ODGOVORITE
Name

Milan

31.07.2020 22:53

Previše ste bili razmaženi pa vam se svašta tolerisalo. Sad se morate učiti na red.

ODGOVORITE
Name

Ti ocito

01.08.2020 09:45

Zivis u dalekoj proslosti....

Name

NS

31.07.2020 23:00

🙊🙉🙈?!

ODGOVORITE
Name

Aca

01.08.2020 00:10

Diktatura

ODGOVORITE
Name

Glasanje

01.08.2020 00:11

Samo elektronko 👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2020 00:39

Adolf i Ante se od dragosti sad okrecu u grobu!

ODGOVORITE
Name

Uh, uh

01.08.2020 03:14

Dodik, nista nije naucio kroz istoriju da su se uvijek velike promjene desavale kada je narod ucutao. Jos Turci su govorili ako se narod zali i galami pritezi a ako se ucute popustaj jer nesto spremaju.

ODGOVORITE
Name

Zoran

01.08.2020 09:39

Ovo nema ni u severnoj koreji

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljac

01.08.2020 13:44

PA OVI IZ POZICIJE NEVOLE OTVORENU KRITIKU I HTJELI BI DA SVI POSLANICI ŠUTE I DIŽU RUKE A DA ONI NA MIRU KRČME BUDŽET A TO ODGOVARA NJIMA I NJIHOVIM FIRMAMA A SVI SE UGRAĐUJU A SVAKI POSAO SKUPLJI DO 3,4 PUTA, I TAKO SE VOLI OVA NAŠA RS, E U TOME JE NAJVEĆI PROBLEM

Name

PADJA

01.08.2020 10:30

Pa napravite maksimalno klubova koliko možete i iz svakog kluba po dva poslanika mogu diskutovati.

ODGOVORITE