СЗО упозорава: Ширење заразе ће се појачати

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић пренијела је данас злослутне информације које је Свјетска здравствена организација доставила чланицама, а према којима се не предвиђа слабљење интензитета пандемије током врућих љетних дана.

Република Српска 31.07.2020 | 17:47
СЗО упозорава: Ширење заразе ће се појачати

Напротив, она је нагласила да СЗО прогнозира појачано ширење заразе у свијету.

"Вирус је упоран", рекла је и нагласила да је важност социјалног дистанцирања и мјера опреза порука којом се обраћају само надлежни у Србији, већ и земљама широм Европе и свијета.

Поједине превентивне мјере као што су ношење маски, држање физичке дистанце, забрана већих окупљања, а нарочито окупљања младих, дезинфекција - неке су од оних које ће се дуго задржати, вјероватно док се ситуација у свијету не стабилизује или појави вакцина, изјавила је директор Института "Батут" Верица Јовановић.

На конференцији за медије, Јовановићева је указала и да је Свјетска здравствена организација данас апеловала на све државе, гдје се повећава број заражених, да је неопходно примјењивати превентивне мјере.

"Међу њима је држање физичке дистанце кључна мера, која онемогућава вирус да пређе на људе. Затим, коришћење маски, мере дезинфекције, хигијена руку и простора. То су и забрана већих окупљања, а нарочито када су у питању млади", указала је Јовановићева.

Истиче да ће се те мјере задржати док се ситуација у свијету не стабилизује, односно, највјероватније док се не оствари имунизација.

Она је навела да се, без обзира на тренд опадања заражавања, односно смањења притиска на домове здравља и болнице не смије заборавити да је вирус присутан међу свима.

"Никако не смемо заборавити на личне превентивне мере - држање дистанце, ношење маске, хигијену руку и простора и избегавање окупљања. л то ће бити кодекс понашања у наредном периоду, док се ситуација у целом свету не стабилизује", рекла је Јовановић на прес-конференцији.

У вези с купањем на базенима Јовановићева је рекла да вода на базенима не представља толико ризик за пренос вируса корона, већ да су највећи ризик корисници тих површина.

"Базен и сама вода, према најновијим истраживањима, не представљају толико ризик за пренос вируса. Једини и највећи ризик су корисници тих површина", објаснила је она.

Казала је да је, за смањење ризика, неопходно обезебиједити дистанцу и извршити тријажу људи, апелом да не долазе на таква мјеста ако су болесни.

"Ако је могуће обезбедити дистанцу на плажама ризик је мањи", подвукла је она.

Прије него што се оде на таква мјеста, савјетује да се добро размисли.

Директор Центра за анестезију и реанимацију КЦС проф. Небојша Лађевић, на питање да ли постоји могућност заштите од вируса исхраном или додацима, рекао је да није потребно превентивно узимати ијекове као што су антибиотици.

"Довољно је одморити организам. Знам да је тешко у стресним временима бити ван стреса. Организам који је одморан, у који уноси довољно течности, минерала и витамима, максимално је спреман на одбрану", рекао је он.

Лађевић је казао да није преопоручљиво уношење превеликих доза витамина.

"Када осетимо прве симптоме прехладе, температуру, треба се јавити лекару да се установи да ли има назнака да је то могућа инфекција. Тада постоји целокупни протокол лечења који по фазама, развоју и тежини клиничке слике води ка примени лекова", објаснио је он.

Лађевић каже да не треба узимати превентивно никакву терапију, јер то треба сачувати за период када је пацијент инфициран.

Он каже да управо те превентивне мјере чувају здравље људи, али и читав здравствени систем како би имао времена и снаге да збрине све заражене пацијенте.

Указао је да се пацијенти с тешким клиничким сликама не лијече само од короне, односно упале плућа, већ да она доводи и до других компликација.

Због тога се пацијенти, истиче, дуго лијече, што доводи до оптерећења болничких капацитета.

Директор КЦС Милика Ашанин такође истиче да вирус корона поред плућа врло често захвата срце, бубреге и друге органе, и да је то системска реакција која захтијева мултидисциплинарно лијечење.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Сотоне

31.07.2020 15:58

Прву вакцину директорици, њеној дјеци, кризном штабу и политичарима. Свима који је промовишу. Кад су дозволили да им гејц одређује мјеру вакцине и обавезу, нека буду досљедни, када су продани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сотоне

31.07.2020 16:47

могу у 1000км да се кладим да немас сколе

Name

Сједи један

31.07.2020 19:15

Ти о тој школи ни у сну не можеш сањати. Твоја се види из твоје реченице.

Name

Скептик

31.07.2020 15:59

Значи, појачаће се запрашивање и електромагнетно зрачење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2020 16:53

Небо изнад Бањалуке данас све говори. Јуце су објавили информацију у свим медијима како је стање у БиХ најгоре а данас је поцело запрасивање. Прије сат времена су пропадавале ситне цестице несто слицно киси а није киса и пада из ведрог неба, у том тренутку је било неколико унакрсних трагова као кад авион продје на небу... на све лици али на природну појаву никако..

Name

Кратко и јасно

31.07.2020 17:46

Је ли ово Вирус или Биолоско орузје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

31.07.2020 20:44

Као дугогодисњи здравствени радник тврдим да здравље и снага цовјеку додју кроз уста. Из уста најцесце излазе глупости. Као дугогодисњи пцелар поодавно сам увидио да само здрава и јака пцелиња друства презиме у удју у наредну годину. Као абехајац деконтаминатор за зиву силу и тс из ЈНА се просто не могу нацудит како се по републицким и опстинским стабовима у борби против овог биолоског зла налазе незналице и људи који се прије овог никад нису сусретали са појмовима деконтаминација, дезинфекција, вируси, кластери и слицно. Кад се тако накарадно постави систем додје се у ситуацију гдје се ветеринар надје на мјесту инспектора за здравство, па би ''он'' требао да издаје упуте, смјернице, наредбе или ста све не епидемиологу. Укратко да казем од овог вируса ме висе пласе незналице, разни ухљеби који се олако прихвате посла који оцито не познају.

Name

Никола озрен

31.07.2020 19:56

Ови ботови сзо сатанистицке организације це кад тад да одговарају.Вакцину нецемо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

01.08.2020 13:09

Ста се бојис бог је на твојој страни