Италијански Робинзон Крусо после 30 година мора да се сели са пустог острва!

Мауро Моранди већ 30 година сам живи на предивном медитеранском острву Будели близу Сардиније, али изгледа да се томе ближи крај.

Занимљивости 31.07.2020 | 17:45
Италијански Робинзон Крусо после 30 година мора да се сели са пустог острва!

Упркос томе што се надао да ће на острву остати до краја живота, налог за његово исељење је спреман. Све то уколико, наравно, својевољно не напусти острво, што Мауро никако не намерава.

Локалне власти убрзано раде на плановима да преуреде његову колибу у научну станицу за посматрање живог света, што ће означити крај његовог боравка на острву.

Моранди је бивши учитељ и на острво је стигао случајно када је покушао да отплови из Италије до Полинезије пре 31 годину. На први поглед се заљубио у нетакнуту природу, кристално чисту воду, корале и невероватне заласке сунца.

Преузео је дужност од претходног чувара и сада у 82. години је и даље ту и жели да остане.

„Спреман сам да учиним све да останем, чак иако то значи да ће морати да ме одвуку одавде. Немам где друго да одем. Сигурно не назад на север, а не бих имао ни шта да радим. Ово је мој живот. Не видим себе да се картам или боћам“, каже Моранди за Си-Ен-Ен.

Моранди очекује да ће му власти уручити налог за исељење чим се лето заврши.

„Све што тражим је да се, ако већ морам да се иселим током реновирања, вратим после и наставим са оним што радим сваки дан – заштити угрожене плаже розе корала и чувању природе од туриста. Плашим се да ће мој одлазак бити и крај Буделија као таквог“, објашњава Моранди.

Петиција је покренута за његов останак, а за неколико дана скупљено је 2.600 потписа.

Острво је од 2015. године под надлежношћу Националног парка „Мадалена“, а власти наводе да само поштују закон.

Извор: РТС 

Коментари / 0

Оставите коментар