Italijanski Robinzon Kruso posle 30 godina mora da se seli sa pustog ostrva!

Mauro Morandi već 30 godina sam živi na predivnom mediteranskom ostrvu Budeli blizu Sardinije, ali izgleda da se tome bliži kraj.

Zanimljivosti 31.07.2020 | 17:45
Italijanski Robinzon Kruso posle 30 godina mora da se seli sa pustog ostrva!

Uprkos tome što se nadao da će na ostrvu ostati do kraja života, nalog za njegovo iseljenje je spreman. Sve to ukoliko, naravno, svojevoljno ne napusti ostrvo, što Mauro nikako ne namerava.

Lokalne vlasti ubrzano rade na planovima da preurede njegovu kolibu u naučnu stanicu za posmatranje živog sveta, što će označiti kraj njegovog boravka na ostrvu.

Morandi je bivši učitelj i na ostrvo je stigao slučajno kada je pokušao da otplovi iz Italije do Polinezije pre 31 godinu. Na prvi pogled se zaljubio u netaknutu prirodu, kristalno čistu vodu, korale i neverovatne zalaske sunca.

Preuzeo je dužnost od prethodnog čuvara i sada u 82. godini je i dalje tu i želi da ostane.

„Spreman sam da učinim sve da ostanem, čak iako to znači da će morati da me odvuku odavde. Nemam gde drugo da odem. Sigurno ne nazad na sever, a ne bih imao ni šta da radim. Ovo je moj život. Ne vidim sebe da se kartam ili boćam“, kaže Morandi za Si-En-En.

Morandi očekuje da će mu vlasti uručiti nalog za iseljenje čim se leto završi.

„Sve što tražim je da se, ako već moram da se iselim tokom renoviranja, vratim posle i nastavim sa onim što radim svaki dan – zaštiti ugrožene plaže roze korala i čuvanju prirode od turista. Plašim se da će moj odlazak biti i kraj Budelija kao takvog“, objašnjava Morandi.

Peticija je pokrenuta za njegov ostanak, a za nekoliko dana skupljeno je 2.600 potpisa.

Ostrvo je od 2015. godine pod nadležnošću Nacionalnog parka „Madalena“, a vlasti navode da samo poštuju zakon.

Izvor: RTS 

Komentari / 0

Ostavite komentar