Из Србије ипак можете до мора без услова

Још једна земља која је ове године привукла туристе из Србије, а која попут БиХ не захтева ни тест, а ни карантин за улазак јесте Албанија.

Регион 30.07.2020 | 20:30
Из Србије ипак можете до мора без услова

Српски држављани, чини се, са нестрпљењем очекују ревидирање одлуке о граничним прелазима Грчке, а поједини су се одлучили да уместо чекања пронађу алтернативу.

Одлука БиХ да држављани Србије могу безусловно да путују у ово земљу, довела је до тога да Неум постане права туристичка атракција ове године, а Албанија је из сличних разлога ове године примамљива нашим туристима.

Из наше амбасаде у Тирани за Б92. нет кажу да за улазак, транзит или боравак држављана Републике Србије на територији Републике Албаније нема посебних захтева и процедура, али и напомињу да "у Републици Албанији није могуће урадити тест на присуство вируса Ковид-19 уколико немате јасне симптоме болести".

Већина туристичких агенција у понуди нема Албанију, стога један од могућих начина јесте у сопственој режији.

Претрагом цена смештаја на популарним сајтовима, наилази се на приступачне цене. Ноћење за двоје у популарном летовалишту Саранда, можете да нађете по цени од 40 евра, а даљом претрагом наилази се и на понуде са доручком по приближној цени.

Уколико се одлучите да ово лето проведете у Драчу, минималан износ који морате да издвојите за двоје, за ноћење, износи око 20 евра.

Туризам је последњих година у порасту, а у земљу стиже све више туриста из разних земаља, па се у туристичке градове доста улаже.

Из туристичке агенције Знак травел потврдили су да је ове године јако популарно летовање у Албанији и да је све више путника заинтересовано за ту дестинацију.

"Такође имамо организован поласке сваке недеље, а путовање је преко Косова и Метохије", додали су из агенције.

Аутобуским превозом кроз КиМ транзит је ограничен на 5 сати, а истим путем сопственим превозом туристи могу проћи у року од 3 сата, а неопходан је и зелени картон као и ваучер који је доказ за уплаћен смештај.

Албанија тек у неколико последњих година покушава да приближи свету своја летовалишта. Прелепо, чисто море и још лепше плаже веома олакшавају путницима да се одлуже за летовање баш у Албанији. Албанија излази на Јадранско море на западу и Јонско море на југозападу.

О Албанији се, дакле, углавном говорило као о јефтиној алтернативи, али након посете њеној јужној обали и граду Саранде, може се доћи до сасвим другачијег закључка.

Саранде је град у истоименој покрајини на југу Албаније, има око 50.000 становника, излази на Јонско море и главна је албанска лука.

У овом летовалишту постоје две јавне плаже, али због близине луке и није неки ужитак за пливање и одмарање. Међутим, у близини се налазе мала туристичка места са предивним пешчаним плажама, као што су Ксамил, Манастир, Химаре, итд. Цене смештаја у овим местима су нешто више, али ништа посебно у односу на природне лепоте које нуде.

Драч је најпосећенији приморски град у Албанији са дугим, белим, пешчаним плажама, чистим морем и добром локацијом.

Званична валута је лек, али у свим продавницама, кафићима и ресторанима примају и евре, а можете бирати да ли за кусур желите евре или леке.

(Б92)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ДМ

30.07.2020 18:48

Зар се море не мозе прескоцити једну сезону.Сви кукају нема се пара, а иде се на море без обзира на заразу И онда неко други им крив сто су заразили себе И друге.Људи осуствују са посла дуго због инфекције па страда привреда И здравство.Проблем је огроман уразумите се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

30.07.2020 20:46

Дм,а засто бих прескакао одлазак на море.Засто мислис да је на мору веца могуцност заразе него у граду у којем зивис,каква је то логика.Пусти примитивизам,понасај се нормално,ради сто си радио и прије,и узивај,а од короне се сакрити не мозес,буди сигуран...

Name

Римц

30.07.2020 19:23

Био у Албанији 3 дана просле године, гостопримство и висе од тога. Газда ми дао његов скутер да идем у продавницу, сва три дана имао позив код њих на породицни руцак, моје ауто цувано у гарази а газда свој паркирао иза мог аута. Ни једну ствар нисам тразио, само сам платио за нас троје колико је тразио и нормално са зеном и дјететом узивао. За ХР и ЦГ су измислили љубазност и сигурност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2020 23:23

И други то прицају који су били. Драго ми је ако је тако.