Iz Srbije ipak možete do mora bez uslova

Još jedna zemlja koja je ove godine privukla turiste iz Srbije, a koja poput BiH ne zahteva ni test, a ni karantin za ulazak jeste Albanija.

Region 30.07.2020 | 20:30
Iz Srbije ipak možete do mora bez uslova

Srpski državljani, čini se, sa nestrpljenjem očekuju revidiranje odluke o graničnim prelazima Grčke, a pojedini su se odlučili da umesto čekanja pronađu alternativu.

Odluka BiH da državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u ovo zemlju, dovela je do toga da Neum postane prava turistička atrakcija ove godine, a Albanija je iz sličnih razloga ove godine primamljiva našim turistima.

Iz naše ambasade u Tirani za B92. net kažu da za ulazak, tranzit ili boravak državljana Republike Srbije na teritoriji Republike Albanije nema posebnih zahteva i procedura, ali i napominju da "u Republici Albaniji nije moguće uraditi test na prisustvo virusa Kovid-19 ukoliko nemate jasne simptome bolesti".

Većina turističkih agencija u ponudi nema Albaniju, stoga jedan od mogućih načina jeste u sopstvenoj režiji.

Pretragom cena smeštaja na popularnim sajtovima, nailazi se na pristupačne cene. Noćenje za dvoje u popularnom letovalištu Saranda, možete da nađete po ceni od 40 evra, a daljom pretragom nailazi se i na ponude sa doručkom po približnoj ceni.

Ukoliko se odlučite da ovo leto provedete u Draču, minimalan iznos koji morate da izdvojite za dvoje, za noćenje, iznosi oko 20 evra.

Turizam je poslednjih godina u porastu, a u zemlju stiže sve više turista iz raznih zemalja, pa se u turističke gradove dosta ulaže.

Iz turističke agencije Znak travel potvrdili su da je ove godine jako popularno letovanje u Albaniji i da je sve više putnika zainteresovano za tu destinaciju.

"Takođe imamo organizovan polaske svake nedelje, a putovanje je preko Kosova i Metohije", dodali su iz agencije.

Autobuskim prevozom kroz KiM tranzit je ograničen na 5 sati, a istim putem sopstvenim prevozom turisti mogu proći u roku od 3 sata, a neophodan je i zeleni karton kao i vaučer koji je dokaz za uplaćen smeštaj.

Albanija tek u nekoliko poslednjih godina pokušava da približi svetu svoja letovališta. Prelepo, čisto more i još lepše plaže veoma olakšavaju putnicima da se odluže za letovanje baš u Albaniji. Albanija izlazi na Jadransko more na zapadu i Jonsko more na jugozapadu.

O Albaniji se, dakle, uglavnom govorilo kao o jeftinoj alternativi, ali nakon posete njenoj južnoj obali i gradu Sarande, može se doći do sasvim drugačijeg zaključka.

Sarande je grad u istoimenoj pokrajini na jugu Albanije, ima oko 50.000 stanovnika, izlazi na Jonsko more i glavna je albanska luka.

U ovom letovalištu postoje dve javne plaže, ali zbog blizine luke i nije neki užitak za plivanje i odmaranje. Međutim, u blizini se nalaze mala turistička mesta sa predivnim peščanim plažama, kao što su Ksamil, Manastir, Himare, itd. Cene smeštaja u ovim mestima su nešto više, ali ništa posebno u odnosu na prirodne lepote koje nude.

Drač je najposećeniji primorski grad u Albaniji sa dugim, belim, peščanim plažama, čistim morem i dobrom lokacijom.

Zvanična valuta je lek, ali u svim prodavnicama, kafićima i restoranima primaju i evre, a možete birati da li za kusur želite evre ili leke.

(B92)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DM

30.07.2020 20:48

Zar se more ne moze preskociti jednu sezonu.Svi kukaju nema se para, a ide se na more bez obzira na zarazu I onda neko drugi im kriv sto su zarazili sebe I druge.Ljudi osustvuju sa posla dugo zbog infekcije pa strada privreda I zdravstvo.Problem je ogroman urazumite se.

ODGOVORITE
Name

Andric

30.07.2020 22:46

Dm,a zasto bih preskakao odlazak na more.Zasto mislis da je na moru veca mogucnost zaraze nego u gradu u kojem zivis,kakva je to logika.Pusti primitivizam,ponasaj se normalno,radi sto si radio i prije,i uzivaj,a od korone se sakriti ne mozes,budi siguran...

Name

Rimc

30.07.2020 21:23

Bio u Albaniji 3 dana prosle godine, gostoprimstvo i vise od toga. Gazda mi dao njegov skuter da idem u prodavnicu, sva tri dana imao poziv kod njih na porodicni rucak, moje auto cuvano u garazi a gazda svoj parkirao iza mog auta. Ni jednu stvar nisam trazio, samo sam platio za nas troje koliko je trazio i normalno sa zenom i djetetom uzivao. Za HR i CG su izmislili ljubaznost i sigurnost

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2020 01:23

I drugi to pricaju koji su bili. Drago mi je ako je tako.