Шта је прече: Здравље људи или опстанак привреде

Колико је могуће у епидемији вируса корона зауставити пропаст привреде у Републици Српској и истовремено сачувати здравље грађана – питање је на које смо одговоре потражили од представника власти, привредника, опозиције и грађана.

Република Српска 30.07.2020 | 20:00
Шта је прече: Здравље људи или опстанак привреде

Република Српска је пред дилемом, шта је прече: здравље људи или опстанак привреде?
Што се тиче здравља, уз обавезно ношење маски у затвореном простору, физичку дистанцу, личну хигијену и забрану окупљања за више од 50 особа, на снази су само препоручене мјере. Тако ће бити и у наредном периоду, поручује министар здравља Републике Српске.

„Оно што треба да се зна, кад год на неки начин релаксирамо мјере у заједници, мораћемо их пооштрити према појединцу, односно обрнуто, ако пооштримо према заједници, онда ћемо их релаксирати према појединцу. Било која друга релаксација мјера у оваквој ситуацији, значи да морамо пооштрити мјере према појединцу. Као заједница ту смо да изаберемо“, каже министар здравства Ален Шеранић.

Одређене локалне заједнице у Српској су пооштриле су мјере. Тако нпр. у Фочи је на снази упозорење угоститељима, да ће, уколико наруше препоручено радно вријеме објеката, добити забрану рада од мјесец дана. Бањалука, као највећи град у Српској, за сада без ригорознијих мјера.

„Без неког драстичног погоршања, неких нових мјера, драстичних или радикалних у Граду Бањалуци неће бити“, поручује први човјек Града Бањалука Игор Радојичић.

Из свих локалних заједница у Српској стижу апели грађанима да поштују мјере. У супротном, привредни субјекти у тим мјестима наћи ће се на удару инспекција. Нови престанак рада, сада би био погубан за све привреднике. 

„Уз поштовање свих мјера заштите морали би смо створити услове да несметано ради привреда, односно онај дио привреде који би био омогућен да ради. Јер и након цијеле ове ситуације, када корона прође, када једном стварно буде иза нас, морамо створити услове да задржимо предузећа, како би радници у Републици Српској и даље имали гдје да раде“, истиче портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Да ли управо економске посљедице, које се у Српској још сабирају, а које слиједе и у наредним мјесецима, спрјечавају надлежне да пооштре мјере? Да ли смо свјесно прешли у тзв. „Шведски модел“ када је у питању заштита од вируса, да би заштитили привреду? Да ли је привреда испред људских живота? 

Док су одговорни у дилеми да ли пооштрити или ублажити мјере, грађани јасни:

„Ја мислим да се они боје ако пропадне комплет привреда да немају пара, не знају шта ће. Због тога. Сумњам да се плаше народа. Неће народ ништа.“

„Да се не уводе те ригорозне мјере, а да се ми придржавамо колико толико тога.“

И док се привреда грчевито бори за опстанак који је и те како неизвјестан, стижу нове забрињавајуће информације. Појединим привредницима још увијек није исплаћена помоћ од стране Владе РС за март и април, током којих нису радили због вируса корона. Нису исплаћене ни оне за мај. 

То нам је потврђено и из извора блиских Влади РС. Речено нам је да се ради о одређеном броју спорних и непотпуних пријава и да се оне обрађују. Такође, проблем постоји и код захтјева за привреднике који су радили у мањем обиму, јер одређене фирме које су се пријавиле за помоћ, нису имале смањен обим производње који је био неопходан. 
Из опозиције оваква објашњења називају само техничким проблемима и сумњају да новца уопште има.

„Али је просто невјероватно да смо ми практично већ у 1. августу, а да они нису успјели то ријешити. Одговор може бити само један, а то је да без обзира на њихове тврдње, ми смо сигурни да новца нема и да због тога нису испунили своје обавезе. Јер како су испунили један дио обавеза, испунили би и други дио да су имали новца, али очито да новца нема, без обзира шта они рекли“, каже посланик СДС-а у НС РС Давор Шешић.

Да ли новца има и због чега се касни са исплатама, питали смо и у Министарству финансија РС. Одговоре нисмо добили.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Романија

30.07.2020 18:13

Опстснск људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.07.2020 18:40

Ален је давно дигао руке од овог народа. Њега су само тендери и набавке занимале. Тако да се народ сам о себи брине.

Name

Не с***

30.07.2020 21:35

И Сераниц и Влада заједно са премијером на челу су врло јасно показали и доказали шта је приоритет и то смо сви могли видјети и скидам им капу за то.

Name

Ре

30.07.2020 23:25

Од короне се не умире, а без посла умрес прво психицки, па физицки. Ко јос вјерује у корону

Name

Дзалка ре

30.07.2020 18:19

Опстанак привреде !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

30.07.2020 22:28

Браво!

Name

Кратко и јасно

30.07.2020 18:40

Богацење Тајкуна

ОДГОВОРИТЕ
Name

цовид 18

30.07.2020 18:41

Ма није до мене, до народа је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

30.07.2020 18:56

Одавно ми привреде и немамо а што се здравља тиче,црно нам се пише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немиркан

01.08.2020 09:55

Како ти немиркане онда објашњаваш нас уопсте, ако оволико дуго опстајемо, а без привреде како ти кажеш? Демагогије без молим лијепо ☺️

Name

?

30.07.2020 19:09

Види се како се ви сви бринете како за здравље људи тако и за привреду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема ни здравље

30.07.2020 20:01

Не мозе о здрављу бити ријеци без привреде у реалном сектору, плата, рада..... Просто немозе и нека се неправе луди и наивни.... 20%становниства мозе примати добре плате од кредита за нерад,пљацкати и заститити се од рада и вируса, а ста са 80% градјана?! Могу ли и они исто?!

Name

Краљевина Шведске

30.07.2020 19:15

Привреда!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

30.07.2020 19:24

Сведска показала кало се то ради, само треба копирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познаник

31.07.2020 05:42

Да, да ми смо иначе јако дисциплинован народ, исти смо Швеђани и поштујемо све препоруке добровољно.... Не пада нам на памет да кршимо препоруке здравствених радника... Ма кога ти зајебаваш хахаха

Name

митар

30.07.2020 19:31

Пустити привреду да ради, кажњавати све редом за непоштовање мјера и тако пунити буџет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

30.07.2020 20:12

Овде нема ни једног ни другог

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирјана

30.07.2020 20:14

Није им вазно ни здравље ни привреда..Вазни су они,опљацкати дрзаву,јос,јос...И нема краја...Требају да обезбједе праунуке,а народ це гладан и болестан да умире...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.07.2020 06:29

БиХ је најсиромашнија земља у Европи. Политичари БиХ спадају у најбогатије у Европи. Класична "сарма".

Name

Андриц

30.07.2020 20:32

О томе се требало размисљати половиним марта,прије него су донијели било какве мјере забране.Ја сам јос тад говорио да је највазнија излазна стратегија,коју наса власт није имала,нити је има дан данас.Тј.,њихов излаз из ове ситуације је био једино ММФ,и зато су све оци биле упрте у њих.А ММФ је тога био свјестан,односно,они су своју стратегију развили јос пуно прије короне,и кад су све коцкице слозили,пустили су да се деси корона.Наси су,наравно,као мала дјеца упала у замку,једино цаст Лукасенку и дјелимицно Сведској.Наса лоповска власт је уједно видјела и прилику да додатно се обогате преко хитних јавних набавки,и то је то.Зато сад висе не смију уводити ванредно стање,иако је ситуација пуно гора него у марту.Али цим добију нова обецања од ММФ,поцеце разрадјивати тактику за нове малверзације...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

30.07.2020 21:37

Људи моји, требало се снаћи у оном свему, кад се само сјетим како је било... није ми добро... Капа до пода Висковицу и Сераницу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емир

31.07.2020 00:23

Најгоре је бити болестан а кокуз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алф

31.07.2020 05:05

Мјере мјере хитно вратити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦрГр

31.07.2020 11:18

Рекао бих да је нај преце поставити одговорне људе и свако да оде тамо гдје му је мјесто.Ситуација се мијења аутоматски сама по себи.

ОДГОВОРИТЕ