Пухало: Политика у БиХ - узми паре и владај...

Психолог и колумниста Срђан Пухало коментирајући усвајање буџета у Дому народа Палрамента БиХ казао је за Н1 како се политика у БиХ свела на "узми паре, владај, запосли што више својих и мирна Босна".

Вијести 29.07.2020 | 22:52
Пухало: Политика у БиХ - узми паре и владај...

"Овдје видимо како наше политичаре уједињује интерес и новац, док су неке ствари које изгледају баналне покажу као нешто око треба гањати принципе, нешто што је витални национални интерес", казао је Пухало.

Додао је како није сигуран да је "СНСД-у у интересу одлагање избора".

"Мислим да је СДА више заинтересована за одлагање избора. Све вријеме видимо како сви кажу да је ЦИК нелегално изабран, али они раде свој посао и те блокаде које су најљивали не видимо. Тешко је рећи у ком правцу све то може отићи, али мислим да ће избори бити јер за изборе се залажу и СНСД и међународна заједница, имамо паре, а чак ни ХДЗ-у нешто много у овом тренутку одлагање избора не би ишло у корист, не зато што добро раде већ јер немају озбиљног опонентна међу хрватским партијама. Ово је дивна прилика да ХДЗ још једном покаже да су Хрвати прегласани и мајоризирани и скрене пажњу с Мостара, Алуминијума и поново освоји изборе", рекао је Пухало.

На питање да ли је СДА попустила ХДЗ-у поново и "отишла по бурек Човићу", Пухало је рекао како се то може интерпретирати на различите начине - да СДА била разумна и на тај начин јача БиХ или на начин како је то интерпретирао Саша Магазиновић.

"Важно је да данас имамо буџет, свидјело се то некоме или не и да су овце све на броје. Мало ко је ту истински незадовољан јер сви они партиципирају у неком облику власти на нивоу БиХ и онда им је стало да имају те буџете које могу трошити на разне начине", рекао је Пухало.

Говорећи о протестима које су опозиционе странке најавиле казао је "како није сигуран да протести у овом тренутку могу успјети пуно због короне која све теме "прекрије"".

"Тешко је очекивати да ће опозиција успјети наметнути протесте као неку топ тему и наложити људе да изађу на улице. Енигма је шта ће се дешавати од септембра када, како сви очекују, епидемија још више подивља, а с друге стране како ће се када прођу сви ти одмори снаћи привредници, колико ће бити новца у оптицају да ли ће бити отпуштања и то може изазвати бијес обичних малих људи. Да ли ће то опозиција моћи каналисати нисам сигуран. Ако дође до протеста то ће бити бошњачки протести и да се то неће прелити на РС или међу Хрвате. Једна ствар је шта бих волио а шта је реалност. Нисам сигуран да опозиција у РС-у има снаге да изведе људе јер да има извела би их и без ФБиХ", рекао је Пухало.

Коментирајући одлуку власти у РС о издвајању 15 милиона КМ за регулисање статуса "Ствараоца РС" која је изазвала негодовање становништва, казао је да то много говори о тренутној економској ситуацији у РС гдје једино СПС може добит такав новац, а да не буде таквих негативних коментара.

Говорећи о данашњој сједници НС РС којом се даје подршка Милораду Додику због прегласавања у Предсједништву БиХ, Пухало је рекао како је то "фантастичан примјер како једну ствар која је прилично јасна, а то је даи мамо лоше образовање, претворе у политичко питање, а то политчко питање претворе у одбрану националног идентитета, поноса".

"На крају видимо да је скупштина реаговала на техничко питање, а нико се не бави суштином - да су наша дјеца функционално неписмена, а наши грађани буквално неписмени јер по попису из 2013. године видимо да скоро 30 одсто људи има завршену само основну школу. Ми стварамо генерације које бубају оно што им се каже у школи и не учимо их да размишљају, не научимо их да користе то што би требали да науче и имамо политичаре који његују дугорочно неписмене гласаче с којима је веома лако владати и који су њима најпотребнији - да не постављају глупа питања, никаква питања, изађу и гласају за оно што им одговара", рекао је Пухало.

Његове твитове коментирао је Милорад Додик који га је оптужио да ради против Републике Српске. Пухало је рекао како му је драго да га је ипак насмијао.

"Плаши ме реакција обичног свијета када 'највећи Србин РС' каже то о некоме. Драго ми је да сам на радару Милорада Додика, ипак је то комплимент, али не може он да одређује ко је или није патриота и ко ће шта говорити. Волио бих да нам покаже све те силне људе који се враћају у РС, БиХ и Требиње јер се мој коментар конкретно тицао Требиња", казао је Пухало.

(Н1)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

АБЦ

29.07.2020 16:04

Па Ком то није јасно неце назалост ни бити Куповање гласова кад народ има је бескорисно Кад га осиромасите онда је фухкционално За мале паре купис Масу Нијели то на дјелу назалост ту смо гдје су они хтјели Кад година изда појефтини п..з...да Е код нас је издала ал за дуго дуго Тако сад смо јефтина роба Ова гарнитура за пар година це све имати под Контролом Нисте за Демократију били Ово је Оно сто сте Хтели

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

29.07.2020 16:29

Одкуд сад то да се СНСД залаже за изборе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2020 17:26

Сво вријеме опструисали. Овај је оцито њихов?

Name

Јован м.

29.07.2020 17:41

Цовјек је дословице веома прецизно и јасно без претјеривања и увијања прокоментарисао политичку ситуацију .Ако се Демократски Председник са тим неслазе онда мора да се упита колико је он допринело овоме стању . А не да безглаво и злонамјерни лупета. Свака Част Господине Пухало. ЈМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.07.2020 06:50

Узми паре и одмах код најближег брице јер изгледаш као Митар Мирић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

30.07.2020 07:52

БН ТВ браво за чланак !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

30.07.2020 09:17

Сви против којих је Додик су добри људи. Ако те Додик не воли, то значи да те сви остали воле

ОДГОВОРИТЕ