Општине у Српској новцем ММФ-а враћају дугове

Локалне заједнице у Српској новац који им је прослијеђен из аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) утрошиле су за плаћање нагомиланих обавеза које нису могле сервисирати усљед пада прихода због епидемије вируса корона, а у ријетким општинама та помоћ биће искоришћена за нове инвестиције.

Република Српска 29.07.2020 | 12:20
Општине у Српској новцем ММФ-а враћају дугове

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ђосић рекао је да је Влада Српске расподијелила 30 милиона марака новца од ММФ-а локалним заједницама у Српској.

- Све општине и градови добили су тај новац. Тиме им је на неки начин надокнађена штета од изгубљених прихода по основу ПДВ-а због пандемије вируса корона - рекао је Ћосић.

Начелник Сребренице Младен Грујичић је казао да је на рачун ове општине легло 380.000 марака.

- Домаћински трошимо тај новац. Дио новца смо потрошили на сервисирање дугова који су се нагомилали усљед смањења прилива прихода у буџет. Други дио новца смо оставили, јер не знамо шта нас чека. Вјероватно ћемо искористити и тај новац за сервисирање дажбина које стижу на наплату, а за које немамо и даље новца у буџету. Имамо неплаћене обавезе према фирмама које раде на инфраструктури, али и пољопривредницима и привредницима - рекао је Грујичић.

На рачун општине Соколац уплаћено је 350.000 марака и захваљујући том новцу ова локална заједница функционише без икаквих проблема.

- Тим новцем успјели смо да покријемо минус који смо имали у општинској каси због вируса корона. Измири смо обавезе које су били пристигле по основу кредита, али и према добављачима. Та помоћ Владе Српске нам је пуно значила и помогла нам је да се вратимо у нормално функционисање. Да није било тог новца, имали бисмо великих проблема - рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Влада Српске уплатила је општини Прњавор 835.000 марака, а овај новац још није утрошен.

- Новац ће бити утрошен у складу са планом буџета. Имали смо мање остварење прихода у односу на план због ове ситуације са вирусом корона. Новац који нам је уплатила Влада ће на неки начин надомјестити те изгубљене приходе и он ће углавном бити искоришћен за инвестиције. С обзиром на то да нам је Влада помогла те инвестиције ће бити реализоване. Са тим новцем остаје све онако како је планирано - рекао је начелник Прњавора Дарко Томаш.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је казао да је овом граду уплаћено 2,6 милиона марака, али није имао времена да нам каже за које намјене је утрошен тај новац.

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Логика

29.07.2020 10:27

Тацно , управо тако. Све то знаци да је Република Српска одавно банкротирала, а одрзава се на лазима власти и илузији да је све под контролом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.07.2020 12:39

Не мозе се дуг отплацивати новцем ММФ то није никада било отплацивање него задузивање.

Name

Ре

29.07.2020 10:34

Како каже она .... Ликвидни смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

29.07.2020 10:49

Не разумијем.Затворили мањак у опстинском будзету,а направали веци дуг у републицком будзету.Па у цему је разлика,и једно и друго врацају градјани.Па то је као да си урадио репрограм кредита,на ком само банка има користи.Какви мајмуни нас воде,бозе сацувај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

29.07.2020 13:30

Може ли ми неко објаснити да ли су ове паре за опоравак привреде или за трошење по општинама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

29.07.2020 17:22

Добијес кредит да направис куцу и тај кредит прокоцкас онда дигнес други кредит да вратис онај први.