Почела посебна сједница Народне скупштине РС

У Бањалуци је почела посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће посланици размотрити и изјаснити се о изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика о проглашењу одлука Предсједништва БиХ, усвојених без консензуса на сједници 22. јула, веома штетним по виталне интересе Српске.

Република Српска 29.07.2020 | 11:14
Почела посебна сједница Народне скупштине РС

Ријеч је о три одлуке Предсједништва БиХ, које су донесене прегласавањем српског члана Предсједништва - Одлука о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности у Савјету министара и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација, Одлука о одобравању закључивања уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС 2021 и Одлука о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцјењивање ученика /ПИСА/ 2021.

Ова сједница, чији је дневни ред усвојен, заказује се по захтјеву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који је позвао посланике да у року од десет дана одрже сједницу парламента и двотрећинском већином подрже његов проглас.

Српски члан Предсједништва БиХ прогласио је ове три одлуке веома штетним по виталне интересе Српске на основу појединих одредаба Устава БиХ и Пословника о раду Предсједништва БиХ.

Према Уставу, уколико Додиков проглас буде потврђен двотрећинском већином гласова у парламенту Српске, оспораване одлуке Предсједништва неће имати учинка.

Осим српског члана Предсједништва БиХ, који ће у Народној скупштини образложити своје изјаве о спорним одлукама Предсједништва БиХ, сједници присуствују и представници Владе Српске. 

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Милеееееее

29.07.2020 09:37

Милеееее од чега да живимооооо,јел то витални национални интерес....ојјјјјј Милеееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

29.07.2020 10:04

Миле а ста да једе овај народ, гдје да заради плату, од које мозе зивјети? Лупас лопузо.

Name

Шоне

29.07.2020 10:18

Отима Сектор секјурити, купује хотел Босну.... Настављају са отимањем...е то је витални национални интерес... Боли њега она ствар за РС....

Name

Xx

29.07.2020 09:49

Нама је уклапати се у оно сто се од нас трази. Ово је политиканство и паљење неписмених пред изборе. Србовања нам је преко главе. Ово је у питању лицни интерес појединца. Ста год да донесе НСРС ови исти сто то усвоје погазице као и до сада. Све видјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

29.07.2020 10:06

Xx...тако је. Боже памети нам

Name

само дјаво

29.07.2020 10:33

не зели да се проводи ПИСА у земљи којој влада!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ