Данас посебна сједница Народне скупштине РС

Народна скупштина Републике Српске данас ће на посебној сједници размотрити одлуке које је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прогласио веома штетним по виталне интересе Српске.

Република Српска 29.07.2020 | 07:43
Данас посебна сједница Народне скупштине РС

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је јуче након одржане сједнице скупштинског Колегијума да се ова сједница заказује према захтјеву Додика, који је три одлуке усвојене без консензуса на 14. редовној сједници Предсједништва у сриједу, 22. јула, прогласио веома штетним по виталне интересе Српске, те позвао посланике да у року од десет дана одрже сједницу парламента и двотрећинског већином подрже његов проглас.

Он је јуче истакао да је ријеч о Одлуци о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности у Савјету министара и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација, Одлуци о одобравању Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународног оцјењивање ученика /ПИСА/ 2021. и Одлуци о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС 2021.

"Овдје је на дјелу типичан покушај преноса надлежности у областима безбједности и образовања. Спорно је да у области безбједности Министарство безбједности у Савјету министара преузима улогу МУП-а Српске, Сипе и осталих агенција. Додик је у вези са поменутим одлукама прегласан од остала два члана Предсједништва због чега Скупштина треба да о томе да своје коначно мишљење да се заштити витални национални интерес", рекао је Жунић.

Он је подсјетио да је прва спорна одлука била тема и прошлог сазива Предсједништва, те да некадашњи члан Предсједништва Младен Иванић такође није пристао на такав облик преноса надлежности.

"Што се тиче ПИСА тестирања, ту је такође јасно да је образовање у надлежности ентитета, као и да се резултати који се добијају кроз та истраживања не могу квалитетно мјерити и радити одређени планови. Те резултате треба раздвојити на ентитете да им буде лакше да те резултате употријебе", појаснио је Жунић.

Он је рекао да очекује да сви посланици подрже Додикове захтјеве.

Почетак засједања парламента Српске предвиђен је у 11.00 часова.

Српски члан Предсједништва БиХ прогласио је поменуте три одлуке веома штетним по виталне интересе Српске на основу појединих одредаба Устава БиХ и Пословника о раду Предсједништва БиХ.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Рале

29.07.2020 05:59

Ако народ не излуди о короне, а оно сигурно це од ових ванредних сједница, зато молим опозициију да не расправља, вец након излагања да одма гласају, јер то гледају само они који не мисле својом главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.07.2020 08:05

Када то Зуниц рукама подје објасњавати.

Name

Андриц

29.07.2020 06:04

Накарадна дрзава,па то ти је.Свака одлука мора проци кроз десет институција,бозе сацувај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Финал Цут

29.07.2020 06:10

Ајде, нека је са срецом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

29.07.2020 06:17

Интересује ме како је то цитав свијет у криву а само ми у праву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

29.07.2020 07:37

Чему расправе и циркус када је Врховни пресудио.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

29.07.2020 07:39

Баја ипак највише србе тортурише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриско коњушари

29.07.2020 07:58

ЗОРА ВИДОВИЋ НОВОМАТИЦОВ КОЊУШАР НА УДАРУ ФОТОГРАФИЈЕ.....ДА ПОВРАТИШ.......ФУЈ ФУЈ ФУЈ...........

ОДГОВОРИТЕ