Danas posebna sjednica Narodne skupštine RS

Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmotriti odluke koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

Republika Srpska 29.07.2020 | 07:43
Danas posebna sjednica Narodne skupštine RS

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je juče nakon održane sjednice skupštinskog Kolegijuma da se ova sjednica zakazuje prema zahtjevu Dodika, koji je tri odluke usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva u srijedu, 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske, te pozvao poslanike da u roku od deset dana održe sjednicu parlamenta i dvotrećinskog većinom podrže njegov proglas.

On je juče istakao da je riječ o Odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Odluci o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika /PISA/ 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

"Ovdje je na djelu tipičan pokušaj prenosa nadležnosti u oblastima bezbjednosti i obrazovanja. Sporno je da u oblasti bezbjednosti Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara preuzima ulogu MUP-a Srpske, Sipe i ostalih agencija. Dodik je u vezi sa pomenutim odlukama preglasan od ostala dva člana Predsjedništva zbog čega Skupština treba da o tome da svoje konačno mišljenje da se zaštiti vitalni nacionalni interes", rekao je Žunić.

On je podsjetio da je prva sporna odluka bila tema i prošlog saziva Predsjedništva, te da nekadašnji član Predsjedništva Mladen Ivanić takođe nije pristao na takav oblik prenosa nadležnosti.

"Što se tiče PISA testiranja, tu je takođe jasno da je obrazovanje u nadležnosti entiteta, kao i da se rezultati koji se dobijaju kroz ta istraživanja ne mogu kvalitetno mjeriti i raditi određeni planovi. Te rezultate treba razdvojiti na entitete da im bude lakše da te rezultate upotrijebe", pojasnio je Žunić.

On je rekao da očekuje da svi poslanici podrže Dodikove zahtjeve.

Početak zasjedanja parlamenta Srpske predviđen je u 11.00 časova.

Srpski član Predsjedništva BiH proglasio je pomenute tri odluke veoma štetnim po vitalne interese Srpske na osnovu pojedinih odredaba Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rale

29.07.2020 05:59

Ako narod ne izludi o korone, a ono sigurno ce od ovih vanrednih sjednica, zato molim opoziciiju da ne raspravlja, vec nakon izlaganja da odma glasaju, jer to gledaju samo oni koji ne misle svojom glavom.

ODGOVORITE
Name

Borac

29.07.2020 08:05

Kada to Zunic rukama podje objasnjavati.

Name

Andric

29.07.2020 06:04

Nakaradna drzava,pa to ti je.Svaka odluka mora proci kroz deset institucija,boze sacuvaj...

ODGOVORITE
Name

Final Cut

29.07.2020 06:10

Ajde, neka je sa srecom!

ODGOVORITE
Name

Mitar

29.07.2020 06:17

Interesuje me kako je to citav svijet u krivu a samo mi u pravu?

ODGOVORITE
Name

Mirkan

29.07.2020 07:37

Čemu rasprave i cirkus kada je Vrhovni presudio.?

ODGOVORITE
Name

Kal

29.07.2020 07:39

Baja ipak najviše srbe torturiše.

ODGOVORITE
Name

Austrisko konjušari

29.07.2020 07:58

ZORA VIDOVIĆ NOVOMATICOV KONJUŠAR NA UDARU FOTOGRAFIJE.....DA POVRATIŠ.......FUJ FUJ FUJ...........

ODGOVORITE