Упозорење: Пазите се ако идете у Хрватску!

Иако је у Словенији задњих недеља већина нових случајева корона вируса везана на локалне преносе, словенски инфектолози поново упозоравају на опасност боравка у иностранству, у крајевима где је број заражених већи него у Словенији, међу којима је и Хрватска.

Регион 28.07.2020 | 20:04
Упозорење: Пазите се ако идете у Хрватску!

Хрватска бележи два пута више случајева заразе од Словеније уз мањи број тестираних, казала је у уторак на конференцији за новинаре Бојана Беовић главна инфектологиња у стручном тиму словенске владе, додавши како то значи да у Хрватској стање "није сасвим под контролом".

С обзиром на велик број словенских туриста на хрватској обали позвала је на опрез јер се, како је рекла, у Словенији појавио мањи број случајева заразе који су "импортовани" из Хрватске.

- Таквих је случајева за сада мало, можда шест прошле недеље - рекла је, и додала како се радило о онима који су боравили на летовању на хрватској обали, па им је након повратка у Словенију потврђена инфекција.

Беовић каже да се Словенија без обзира на број нових случајева налази "на рубу" јер њен тренутни репродукцијски број за ширење корона вируса износи 1,2, што значи да десет носитеља вируса пренесе болест на 12 људи, што је опасно.

Ако би се репродукцијски број повећао на 1,5 онда би Словенија већ у септембру имала препуне болничке капацитете намењене тим болесницима и дошло би до поновног "заустављања" здравственог система за друге пацијенте, упозорила је.

Додала је како је највећа опасност заразе у домовима за старије, где је репродукцијски број 1,5 с обзиром на старост популације која је смештена у једном простору.

На конференцији за новинаре словенских епидемиолога и представника министарства здравства потврђено је да је у задње време све више ширења вируса и у радним срединама, па су поновно апеловали на придржавање свих заштитних епидемиолошких мера и препорука, како би се број новообољелих убудуће смањио.

У Љубљани су данас о епидемиолошкој ситуацији у обе државе и будућим мерама ограничавања Цовида-19 разговарали министри спољних послова Словеније и Хрватске Гордан Грлић Радман и Анже Логар, те су договорили координирано деловање и сарадњу држава, епидемиолога и здравствених тела.

Логар је потврдио да се за сада не предвиђа пооштравање режима на граници због епидемије, али је упозорио да све зависи о развоју епидемиолошке ситуације, док је Грлић Радман појаснио да је епидемиолошка сигурност на хрватској обали, где летују и Словенци, већа него као кад се статистички гледа Хрватску као целину.

(Блиц.рс)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ммиx

28.07.2020 18:50

Стоко да не кажем заражена водите рачуна о себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

29.07.2020 06:02

Дај, неку таблету попиј... Ово су информације, чланак.Што ти смета, сабери се.

Name

Апацхе207

28.07.2020 19:11

Хрватска плаца докторима да сто мање тестова саљу,Ал успјело је довољно туриста да инфицирају Еуропа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

28.07.2020 19:28

Хрватска продала своје градјане за пар хиљада куна, паре паре.. После це бити куку нама,цак и писани медији не пису о корони као сто су писали пре сезоне,сад кад је сезона све је у реду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.07.2020 19:58

Ко да нас наси нису продали сад опет погорсано и код нас а паре сако стизу помоц са свих страна а гдје заврсе о то зна.. све иста го....

Name

Ре мису мајмуну

28.07.2020 21:40

А за колико су тебе продали, колико имаш заражених код себе а колико иРХ, колико имаш гостију у својој творевину а колико у РХ, мајмуне не писмени

Name

Ре Свима

28.07.2020 22:43

А о цему ви прицате? Хоцете реци да постоје заразени? Гдје сте их срели? И ја бих да се заразим и да висе заврсимо с тим