Upozorenje: Pazite se ako idete u Hrvatsku!

Iako je u Sloveniji zadnjih nedelja većina novih slučajeva korona virusa vezana na lokalne prenose, slovenski infektolozi ponovo upozoravaju na opasnost boravka u inostranstvu, u krajevima gde je broj zaraženih veći nego u Sloveniji, među kojima je i Hrvatska.

Region 28.07.2020 | 20:04
Upozorenje: Pazite se ako idete u Hrvatsku!

Hrvatska beleži dva puta više slučajeva zaraze od Slovenije uz manji broj testiranih, kazala je u utorak na konferenciji za novinare Bojana Beović glavna infektologinja u stručnom timu slovenske vlade, dodavši kako to znači da u Hrvatskoj stanje "nije sasvim pod kontrolom".

S obzirom na velik broj slovenskih turista na hrvatskoj obali pozvala je na oprez jer se, kako je rekla, u Sloveniji pojavio manji broj slučajeva zaraze koji su "importovani" iz Hrvatske.

- Takvih je slučajeva za sada malo, možda šest prošle nedelje - rekla je, i dodala kako se radilo o onima koji su boravili na letovanju na hrvatskoj obali, pa im je nakon povratka u Sloveniju potvrđena infekcija.

Beović kaže da se Slovenija bez obzira na broj novih slučajeva nalazi "na rubu" jer njen trenutni reprodukcijski broj za širenje korona virusa iznosi 1,2, što znači da deset nositelja virusa prenese bolest na 12 ljudi, što je opasno.

Ako bi se reprodukcijski broj povećao na 1,5 onda bi Slovenija već u septembru imala prepune bolničke kapacitete namenjene tim bolesnicima i došlo bi do ponovnog "zaustavljanja" zdravstvenog sistema za druge pacijente, upozorila je.

Dodala je kako je najveća opasnost zaraze u domovima za starije, gde je reprodukcijski broj 1,5 s obzirom na starost populacije koja je smeštena u jednom prostoru.

Na konferenciji za novinare slovenskih epidemiologa i predstavnika ministarstva zdravstva potvrđeno je da je u zadnje vreme sve više širenja virusa i u radnim sredinama, pa su ponovno apelovali na pridržavanje svih zaštitnih epidemioloških mera i preporuka, kako bi se broj novooboljelih ubuduće smanjio.

U Ljubljani su danas o epidemiološkoj situaciji u obe države i budućim merama ograničavanja Covida-19 razgovarali ministri spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske Gordan Grlić Radman i Anže Logar, te su dogovorili koordinirano delovanje i saradnju država, epidemiologa i zdravstvenih tela.

Logar je potvrdio da se za sada ne predviđa pooštravanje režima na granici zbog epidemije, ali je upozorio da sve zavisi o razvoju epidemiološke situacije, dok je Grlić Radman pojasnio da je epidemiološka sigurnost na hrvatskoj obali, gde letuju i Slovenci, veća nego kao kad se statistički gleda Hrvatsku kao celinu.

(Blic.rs)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mmix

28.07.2020 18:50

Stoko da ne kažem zaražena vodite računa o sebi

ODGOVORITE
Name

...

29.07.2020 06:02

Daj, neku tabletu popij... Ovo su informacije, članak.Što ti smeta, saberi se.

Name

Apache207

28.07.2020 19:11

Hrvatska placa doktorima da sto manje testova salju,Al uspjelo je dovoljno turista da inficiraju Europa..

ODGOVORITE
Name

Mišo

28.07.2020 19:28

Hrvatska prodala svoje gradjane za par hiljada kuna, pare pare.. Posle ce biti kuku nama,cak i pisani mediji ne pisu o koroni kao sto su pisali pre sezone,sad kad je sezona sve je u redu...

ODGOVORITE
Name

A

28.07.2020 19:58

Ko da nas nasi nisu prodali sad opet pogorsano i kod nas a pare sako stizu pomoc sa svih strana a gdje zavrse o to zna.. sve ista go....

Name

Re misu majmunu

28.07.2020 21:40

A za koliko su tebe prodali, koliko imaš zaraženih kod sebe a koliko iRH, koliko imaš gostiju u svojoj tvorevinu a koliko u RH, majmune ne pismeni

Name

Re Svima

28.07.2020 22:43

A o cemu vi pricate? Hocete reci da postoje zarazeni? Gdje ste ih sreli? I ja bih da se zarazim i da vise zavrsimo s tim