Измјене Закона о раду у Српској "пале" у заборав

Измјене Закона о раду, о којем су жустре расправе водили послодавци и синдикат двије године, више нико и не спомиње, а тренутно се и не зна када ће преостала два неријешена питања поново наћи на дневном реду социјалних партнера.

Република Српска 27.07.2020 | 07:18
Измјене Закона о раду у Српској "пале" у заборав

Већ је пробијен и рок према којем су измјене Закона о раду требало да се нађу пред посланицима Народне скупштине РС, јер је планом рада те институције било предвиђено усвајање тог акта у другом кварталу ове године. Посљедњи састанак социјалних партнера о тој теми одржан је у фебруару и од тада нико не спомиње измјене Закона о раду.

- Радна група која је задужена за измјене Закона о раду на посљедњем састанку договорила је да одржимо још један састанак на којем ћемо направити коначан приједлог потенцијалних измјена. Међутим, тај састанак није одржан. Не знамо ни ми због чега. Прво због пандемије вируса корона, а сада не знамо шта је разлог зашто се не састајемо. Нема ни наговјештаја да би тај састанак могао ускоро бити одржан - рекао је секретар Савеза синдиката РС  Горан Станковић.

Нагласио је да из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС имају информације да би се измјене Закона о раду могле наћи поново на дневном реду када се заврши рад на Закону о заштити од насиља и узнемиравања на раду и Закона о професионалној рехабилитацији инвалида.

- Искрен да будем, не знам ни у ком смјеру ће све то даље ићи. Озбиљно каснимо са измјенама Закона о раду. Не знам шта да кажем. Немамо никаквих назнака када би то поново све могло да се нађе на столу социјалних партнера  - навео је Станковић.

Подсјетио је да су послодавци и синдикат усагласили већину питања у вези са измјенама Закона о раду, те да су остала два спорна, односно увећање годишњег одмора по основу радног стажа, док се друго односи на регрес.

У Унији удружења послодаваца РС увјерени су да ће се прича о измјенама Закона о раду завршити у овој години.

- Радна група која је задужена за измјене Закона о раду требало би да одржи још један састанак. Након тога на потезу је Влада Српске која треба да донесе коначну одлуку о оним питањима о којима се нисмо могли усагласити и да усвоји тај акт. Већина питања је ријешена  - навео је предсједник  Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић и додао да су претходних година послодавци са синдикатом успјели да ријеше већину кључних питања која се односе на Закон о раду.

Протести у ФБиХ 

Савез самосталних синдиката ФБиХ најавио је за данас протестну шетњу  поводом стављања на дневни ред сједнице федералног Парламента измјена и допуна Закона о раду у вријеме епидемије вируса корона. Из Синдиката истичу да протестном шетњом желе на миран и достојанствен начин указати на све негативности по радничка права које носе предложене измјене и допуне Закона о раду.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Андриц

27.07.2020 05:42

Као прво,близе се избори,па зато власт нема времена за овакве ствари тренутно.Као друго,ако овакав закон о годисњим одморима датира јос из времена бивсе СФРЈ,не знам ста је сас спорно.А сто се тице регреса,ако це га уводити као обавезнох,нека и дрзава се одрекне дијела комуналне или републицке таксе,па онда моземо прицати о регресу.Не мозе се стално ици на терет послодавца.И онда се питате сто је потросацка корпа поскупјела.Одговор се сам намеце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битно

27.07.2020 07:03

Основна греска код задњег Закона о раду је то сто је отпремнина код отказа ограницена на 6 плата, па тако радник са 18 и са 36 година рада у фирми добију исто.Такодје ако је отказ неоправдан и радник се врати судски , мозе добити маx 12 плата(ако су га вјесто послали на цекање прије отказа онда је то 6 плата), а судски процеси трају годинама па је радник остецен за неких 50-так плата.Исто тако , исти закон у ФБИХ,Србији,Хрватској предвидја да мускарци могу раније у пензију, одбије им се неких 4% по години до пензије , само у Српској тога нема.Цини ми се да партнери у одлуцивању (новокомпоновани бизнисмени) здусно раде на умањењу радницких права.Исто тако морам да казем да на западу уводе ресторане у предузеца, а ми смо то укинули, исто као здравствену слузбу у оквиру истих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Послодавац?

27.07.2020 07:12

Јавна предузеца су у дрзавном власниству, а дрзаву цини народ, а поготово запослени радници у предузецима, па је по тој логици ПОСЛОДАВАЦ народ РС-а како радницима тако и пословодству. Пословодство увијек себе назива послодавцем сто апсолутно није тацно. Нпр. незаконито (политицки) додју нови директори, прогоне раднике који годинама раде, да би довели странацке послуснике.Како су они онда послодавци онима који су прије досли. Они су уствари ПОСЛОООДУЗИМАЦИ.Ја толико,засад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира Цикота

27.07.2020 08:59

Послодавац има свој Закон, а радничка класа је потрошна роба у том закону. Да се ради о њиховом интересу, интересу послодавца, а да не кажем политичара или странке, Закон би био донешен по хитном поступку.

ОДГОВОРИТЕ